Školstvo u medijima
NIKAD NE PODCJENJUJTE UČITELJICU KOJA VJERUJE U MOĆ ČITANJA
Učiteljica koja želi da njezini učenici nastave čitati tijekom ljeta
objavljeno: 19. lipnja 2019.

To nije bio lagan zadatak s obzirom na to da njezina škola nije imala predviđen proračun za takav projekt. Međutim, to je nije zaustavilo.

Sve je počelo prošlog ljeta, kada je Eidson u sklopu nekog istraživanja pročitala koliko je važno djecu potaknuti na to da se zaljube u čitanje.

„Istraživanja pokazuju da se takozvani ljetni gubitak znanja može umanjiti ili čak posve izbjeći ako učenici imaju pristup knjigama tijekom ljetnih praznika” – kaže Eidson.

Kao učiteljica, Eidson je iz prve ruke vidjela utjecaj ljetnoga gubitka znanja – kad učenicima nedostaju dva mjeseca poučavanja – a rješenje je pronašla u čitanju tijekom ljeta!

Angažirala je svoje kolege i od ravnatelja zatražila najvažniju stvar za cijeli projekt – autobus. Nasreću, školski je okrug imao autobus kojim se više nisu koristili.

Trebalo je mnogo rada da bi se autobus opremio za prijevoz knjiga, a u školskom proračunu nije bilo novca za takav pothvat. Stoga su Eidson i njezini kolege bili kreativni. Zamolili su djecu da oslikaju autobus. Školski su domari pripremili unutrašnjost autobusa i izgradili police za knjige. Na kraju su pozvali javnost da donira knjige za autobus.

„Kada su ljudi čuli za ovaj projekt, knjige su odjednom počele stizati.” Svi su zaista dali sve od sebe da bi projekt zaživio.

Autobus odlazi na teren dvaput tjedno i obuhvaća veliko područje. Također posjećuje područja koja nisu blizu gradskih knjižnica.

„Mnogo naše djece ne živi u blizini javne knjižnice” – kaže Eidson. „Imati pristup knjigama osnovna je potreba u našoj zajednici, ali i u mnogima drugima.”

Učenici koji posjete autobus mogu posuditi dvije knjige. Također mogu slušati priče koje čitaju lokalne poznate osobe, igrati igre i sudjelovati u raznim aktivnostima. Učenici mogu prikupiti nagradne bodove tako da više puta posjete autobus ili vrate knjige.

„Nisam znala kako će projekt ispasti, ali bilo je nevjerojatno gledati razvoj i napredak” – rekla je Eidson. „Djeca su odmah počela dolaziti i posuđivati knjige. Omiljeni mi je trenutak bio kad je jedna djevojčica pronašla knjigu koju je mjesecima željela pročitati.”

Ovo možda nije najoriginalnija i najjeftinija ideja, ali ona ispunjava svrhu i radi upravo ono što su Eidson i njezini kolege željeli postići – potiče djecu na čitanje.

……………..

NAPOMENA

  • SAD: We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com
  • Photo by rawpixel on Unsplash