Učitelji stvaraju
LIKOVNI MI VOLIMO – dodatni sat [43.]
Paunovo pero
objavljeno: 21. lipnja 2019.

Katkad je padala kiša pa u nemogućnosti održavanja sata učenici su sami odabrali da radimo dodatne teme iz područja likovne kulture. Tako su nastali i ovi radovi.

1. Cjelina:

Ploha i crta

2. Nastavna tema:

kontrast kvantitete boje, ploha, crta

3. Likovno područje:

slikanje, crtanje

4. Likovni problemi (ključni pojmovi):

kontrast, ploha, obrisna i strukturna crta

5. Motiv: vizualni:

paunovo pero              

6. Likovno-tehnička sredstva i likovne tehnike:

pastel

OBRAZOVNI ZADATCI:

a) stjecanje znanja: uočavati kako priroda stvara simbolične i jedinstvene oblike, naučiti da su mužjaci u prirodi okićeni sjajnim perjem, posebno paun; uočavati oblik pera, uočavati i imenovati boje i strukturu pera, naučiti upotrebljavati tehniku pastel

b) stjecanje sposobnosti: razvoj kreativnosti i originalnosti prilikom osmišljavanja kompozicije i kontrasta boja i crta, razvoj vizualne percepcije – uočavanje odnosa boje i crte, razvoj likovnog izraza, razvoj motorike, uporaba pastela, razvoj mašte i sposobnosti izmišljanja, argumentirano vrjednovati i analizirati svoj rad i rad drugih učenika na temelju zadatka

Sve ovo pobudilo je učeničku znatiželju i nastavili su i dalje istraživati mužjake u prirodi te pokušati doznati zašto su „ljepši” nego ženke.

Nakon prezentacije otkrivenih sadržaja, cjelinu o životinjama u prirodi završili smo prikazom pauna u njegovoj punoj ljepoti.