Zanimljivosti
NA JESEN U ŠKOLU
Kako razgovarati o školi s budućim prvašićem
objavljeno: 24. lipnja 2019.

Naša blogerica, psihologinja i majka Olga LAZAREVA objašnjava kako razgovarati s budućim prvašićem o školi i objasniti mu što ga ondje čeka.

Sastanak za roditelje budućih prvašića i najpopularnije roditeljsko pitanje: „Kako pripremiti dijete za školu?” Psiholog odgovara: „Uvjerite ga da je škola sjajna i da će mu se svidjeti. Usvojit će nova znanja i pronaći mnogo prijatelja. Neka dijete poželi ići u školu.”

A JESTE LI SIGURNI DA ĆE TAKO I BITI?

Netko možda jest, ali to nije slučaj sa svima. Nastavni planovi i programi nisu savršeni i djeci je često teško učiti po njima. Neće svatko pronaći mnogo prijatelja, a neki će biti i zadirkivani. Odnos s učiteljem nije uvijek sjajan. Roditelji će katkad grditi dijete zbog učenja, a vremena za igru bit će sve manje.

Što će se dogoditi ako ponudite ružičastu sliku budućnosti, a ona se ne ostvari? Javlja se frustracija, gubitak interesa i motivacije. Dijete će se osjećati prevareno od roditelja i manje će im vjerovati. To će povećati razinu tjeskobe i sljedeći put kad roditelj kaže da će nešto biti sjajno dijete će samo očekivati njihovu novu „prevaru”.

ŠTO ČINITI?

Kako govoriti o školi kad ni sami ne znamo kako će biti? Govorite o onome što znate. Objasnite djetetu da u školu mora ići svaki dan, da će ondje učiti čitati, pisati i računati, da će morati nositi školsku torbu i da će u razredu biti još od dvadesetero do tridesetero druge djece. Ako dijete već ima iskustva s radom u dječjem timu s odgojiteljem na čelu onda već zna kako to može izgledati.

Govorite o tome kako i od koga tražiti pomoć i požaliti se kad nešto pođe po zlu. Naučite svaku večer razgovarati o proteklom danu kako biste uvijek bili u tijeku. Kada dijete govori, slušajte, ne ocjenjujte i ne učite ga životu.

Pretjerana kritika uvijek ubije volju za razgovorom, a vama je važno znati što se događa u životu vašeg djeteta. Dajte mu do znanja da ćete, bez obzira na to što se dogodilo, uvijek biti na njegovoj strani, čak i kad pogriješi. Uostalom, svatko griješi i to je potpuno normalno. Ne idealizirajte školski život, to će pomoći vašem djetetu da ga prihvati onakvim kakav jest.

………………

NAPOMENA

  • RUSIJA: Mel.fm – portal posvećen obrazovanju i odgoju.
  • Izvor: mel.fm