Školstvo u medijima
LJETO I UČENJE
Zašto učiti tijekom ljetnih praznika?
objavljeno: 24. lipnja 2019.

Ovdje ne govorimo o vezanju djece za stolac i uskraćivanju uživanja u pošteno zarađenoj ljetnoj stanci.

Ljetno učenje trebalo bi biti mnogo drukčije. Umjesto širom otvorenih vrata za usvajanje novih znanja, ovdje je dovoljno vrata ostaviti odškrinutima.

Evo nekoliko razloga zašto je ljetno učenje korisno za vaše dijete.

Održavanje uma „oštrim” i stimuliranim

Važno je da djetetov mozak nastavi raditi i tijekom dugih ljetnih praznika kako bi se izbjeglo „odlijevanje” znanja i suočavanje s nepripremljenošću na početku nove školske godine. Istraživanja su pokazala da djeca koja se ne bave nikakvom umnom aktivnošću tijekom ljeta gube i do trećinu znanja stečenog u protekloj školskoj godini. Učitelji početkom nove školske godine provedu od četiri do šest tjedana ponovno poučavajući gradivo koje su djeca u međuvremenu zaboravila, a djeca provedu otprilike jednako toliko vremena uhodavajući se ponovno u navike učenja.

Više vremena za usvajanje osnova

Ako se vaše dijete tijekom ljeta usredotoči na određen predmet, to će mu pomoći da učvrsti poznavanje njegovih ključnih aspekata. Dodatan rad učvrstit će njegovo samopouzdanje u borbi sa zbunjujućim aspektima matematike ili gramatike te ubrzati njegov napredak kad se vrati u školu.

Više vremena za svladavanje izazova

Tijekom ljeta dijete može učiti bez osjećaja žurnosti ili pritiska povezanog sa školom i stoga se mozak može opustiti, zamišljati, lutati, biti kreativan. To pomaže u povezivanju sretnih i pozitivnih osjećaja s učenjem, a možda je to sve što je vašem djetetu i potrebno da shvati katkad nerazumljiv koncept.

Porast samopouzdanja

Odvojite li vrijeme i dijete usmjerite na njemu najteži predmet te otkrijete li njegov novi talent i sposobnost da se nosi s time, pomoći ćete u izgradnji njegova samopouzdanja i dati mu osjećaj postignuća.

Poticanje inovativnosti, kreativnosti i ljubavi prema učenju

Tijekom praznika djeca imaju više kontrole nad onime što žele naučiti i kako to žele naučiti. Vaše će se dijete možda htjeti pridružiti ljetnom kampu i upustiti se u sport, glazbu ili bavljenje nekom umjetnosti. Kad je riječ o dodatnom učenju tijekom ljeta, cijeli je svijet njihov, stoga ohrabrite svoje dijete da otkrije i slijedi novu strast.

Pomoć djetetu u zadržavanju rutine

Koliko god ljeto bilo vrijeme dugih lijenih dana i kasnog ustajanja, pokušajte izbjeći potpuno napuštanje svih rutina ako ne želite nove bitke nakon završetka praznika. Rutine su zdrave i dobre za djecu, jer im pružaju osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Strukturirajte vrijeme kako biste stvorili prilike za učenje, ali neka raspored bude opušten i fleksibilan.

………………

NAPOMENA

  • SAD: TheSchoolRun – portal za roditelje osnovnoškolske djece sa savjetima za pomoć u učenju.
  • Izvor: theschoolrun.com