DESET NAVIKA

Kako uče najbolji učenici

srijeda, 26. lipnja 2019.

Svi poznajemo nekoga tko izvanredno uči. Oni su poput Stephena Hawkinga i Marisse Mayer vašega kolektiva te se vjerojatno pitate kako im to uspijeva. Mnogi učenici gube motivaciju gledajući druge…

Kako uče najbolji učenici

… kako napreduju, osjećajući pritom kako sve više zaostaju. To nije neuobičajeno, ali ako mislite da je za njihovu vještinu učenja zaslužna genetika, niste u pravu. Vjerojatnije je da se koriste pametnijim strategijama.

 IZRADA PLANA

Najbolji učenici nikad ne propuste isplanirati svoj budući uspjeh. Ako se osjećate preopterećeno količinom posla koja vas čeka, jasan i uravnotežen plan učenja povećat će vašu motivaciju, posebno kad se usredotočite na pojedinačne dijelove slagalice, križajući ispunjene zadatke s popisa.

 STANKA

Iznenađuje li vas to? Mnogi učenici misle da će ugurati više informacija u glavu tako što će sjediti nad knjigom po nekoliko sati. Međutim, što više vremena provodite gledajući u knjigu, to se vaša sposobnost učenja sve više smanjuje. Naučite pametno primjenjivati stanke i prošetajte kako biste povećali aktivnost mozga.

 VLASTITE BILJEŠKE

Naša je filozofija oduvijek bila podrška aktivnom učenju, potičući učenike da izgrade vlastite bilješke. Nebrojeni korisnici podijelili su s nama svoje priče o uspjehu, rekavši da im je stvaranje vlastitih bilješki pomoglo da otkriju jedinstven način učenja i poprave ocjene, što opisuje koliko je aktivno učenje moćno.

 SAN

Iscrpljenost je neprijatelj elite. Što bolje spavate, to bolje učite. Kad se pravilno odmorite, vaš mozak osnažuje znanje koje ste upili tijekom dana spajanjem i nadogradnjom informacija. Izvanredni učenici znaju važnost ovog čimbenika za proces učenja.

 SUDJELOVANJE NA NASTAVI

Jeste li primijetili što rade najbolji učenici? Uključuju se u nastavu postavljajući pitanja, raspravljaju s učiteljem. Možda ne želite biti onaj učenik s rukom u zraku, ali to ne znači da ne možete preispitivati ono što učite. Uvijek pitajte „zašto”, to je veliko pitanje za tako malu riječ.

 REDOVITO SAMOPROVJERAVANJE

Izvanrednim učenicima „kampanjsko učenje” ni ne pada na pamet. Provjera gradiva u redovitim razmacima osigurava dugoročno pohranjivanje informacija. Također, osmišljavanje kvizova za vježbu vrlo je učinkovit način održavanja kondicije uma.

 UČENJE NA GREŠKAMA
Osvrnite se na svoje pogreške i saznajte zašto ste dali pogrešan odgovor. Bilo da se radilo o usmenom ispitivanju, raspravi ili pismenom testu, najbolji učenici uvijek analiziraju svoje pogreške kako bi nadogradili znanje.

 VJEŽBANJE U ISPITNIM UVJETIMA
Jedan od načina na koji najbolji učenici postižu svoj zadani cilj jest priprema za ispite, poput „generalne probe”. Morat ćete u jednom trenutku postaviti zadano vrijeme, ostaviti knjige sa strane i odgovarati na pitanja kako biste maksimalno aktivirali mozak. Online kvizovi jedan su od mogućih načina za jednostavno stvaranje uvjeta nalik ispitu i testiranje znanja.

 PRIMJENA NAUČENOGA

Najbolji učenici prepoznaju da je stjecanje vještina ključno za izazove s kojima će se suočavati u životu. Učenje se ne svodi samo na učenje za ispit i dobivanje dobrih ocjena, već za stjecanje znanja i onoga što možete učiniti s tim znanjem. Tijekom dubljeg procesa učenja učenici preuzimaju odgovornost za svoje učenje primjenom ključnih akademskih vještina u stvarnim životnim situacijama.

 SLIJEDITI SVOJE INTERESE
Oni učenici kojima se divite strastveno vole ono što uče. Imaju potrebu za novim znanjima radi ljubavi prema otkrivanju. To možda nije uvijek slučaj, ali ako pratite ono što vas zanima i potičete znatiželju vaša će motivacija za učenjem rasti.

Nije svaki učenik isti niti svi sjajni učenici mogu uvijek učiti na vrhunskoj razini. Najbolji je način za stvaranje dobrih navika iskušati različite tehnike i otkriti što vam odgovara.

..................

NAPOMENA

  • SAD: GoConqr – platforma posvećena učiteljima i učenicima s mnoštvom savjeta o tome kako unaprijediti učenje i postići puni potencijal.
  • Izvor: goconqr.com
Vezani članci
Školski portal: Oni žele uživati u učenju koje privlači njihovu pozornost

Oni žele uživati u učenju koje privlači njihovu pozornost

Ona nemaju nikakve veze sa silom i imaju sve veze…

Školski portal:  Izvucite djecu iz učionica i poučavajte na otvorenome

Izvucite djecu iz učionica i poučavajte na otvorenome

Međutim, obrazovanje se ne svodi samo na lekcije u učionici.…

Školski portal: Zašto bi učenje trebalo više nalikovati na igru

Zašto bi učenje trebalo više nalikovati na igru

…intelektualne rock zvijezde. U ono su vrijeme otvoreni online tečajevi bili…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Odbacite gramatiku i poučavajte pripovijedanje

Odbacite gramatiku i poučavajte pripovijedanje

Izvješće Timesa citira učitelja viših razreda…

Školski portal: Ako nema discipline, nastava je nemoguća

Ako nema discipline, nastava je nemoguća

Promotrimo koje pogreške čine učitelji pri…

Školski portal: Jednostavan način za izrađivanje razrednih novina

Jednostavan način za izrađivanje razrednih novina

Danas vam donosimo još jedan važan…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…