Školstvo u medijima
DESET NAVIKA
Kako uče najbolji učenici
objavljeno: 26. lipnja 2019.

… kako napreduju, osjećajući pritom kako sve više zaostaju. To nije neuobičajeno, ali ako mislite da je za njihovu vještinu učenja zaslužna genetika, niste u pravu. Vjerojatnije je da se koriste pametnijim strategijama.

 IZRADA PLANA

Najbolji učenici nikad ne propuste isplanirati svoj budući uspjeh. Ako se osjećate preopterećeno količinom posla koja vas čeka, jasan i uravnotežen plan učenja povećat će vašu motivaciju, posebno kad se usredotočite na pojedinačne dijelove slagalice, križajući ispunjene zadatke s popisa.

 STANKA

Iznenađuje li vas to? Mnogi učenici misle da će ugurati više informacija u glavu tako što će sjediti nad knjigom po nekoliko sati. Međutim, što više vremena provodite gledajući u knjigu, to se vaša sposobnost učenja sve više smanjuje. Naučite pametno primjenjivati stanke i prošetajte kako biste povećali aktivnost mozga.

 VLASTITE BILJEŠKE

Naša je filozofija oduvijek bila podrška aktivnom učenju, potičući učenike da izgrade vlastite bilješke. Nebrojeni korisnici podijelili su s nama svoje priče o uspjehu, rekavši da im je stvaranje vlastitih bilješki pomoglo da otkriju jedinstven način učenja i poprave ocjene, što opisuje koliko je aktivno učenje moćno.

 SAN

Iscrpljenost je neprijatelj elite. Što bolje spavate, to bolje učite. Kad se pravilno odmorite, vaš mozak osnažuje znanje koje ste upili tijekom dana spajanjem i nadogradnjom informacija. Izvanredni učenici znaju važnost ovog čimbenika za proces učenja.

 SUDJELOVANJE NA NASTAVI

Jeste li primijetili što rade najbolji učenici? Uključuju se u nastavu postavljajući pitanja, raspravljaju s učiteljem. Možda ne želite biti onaj učenik s rukom u zraku, ali to ne znači da ne možete preispitivati ono što učite. Uvijek pitajte „zašto”, to je veliko pitanje za tako malu riječ.

 REDOVITO SAMOPROVJERAVANJE

Izvanrednim učenicima „kampanjsko učenje” ni ne pada na pamet. Provjera gradiva u redovitim razmacima osigurava dugoročno pohranjivanje informacija. Također, osmišljavanje kvizova za vježbu vrlo je učinkovit način održavanja kondicije uma.

 UČENJE NA GREŠKAMA
Osvrnite se na svoje pogreške i saznajte zašto ste dali pogrešan odgovor. Bilo da se radilo o usmenom ispitivanju, raspravi ili pismenom testu, najbolji učenici uvijek analiziraju svoje pogreške kako bi nadogradili znanje.

 VJEŽBANJE U ISPITNIM UVJETIMA
Jedan od načina na koji najbolji učenici postižu svoj zadani cilj jest priprema za ispite, poput „generalne probe”. Morat ćete u jednom trenutku postaviti zadano vrijeme, ostaviti knjige sa strane i odgovarati na pitanja kako biste maksimalno aktivirali mozak. Online kvizovi jedan su od mogućih načina za jednostavno stvaranje uvjeta nalik ispitu i testiranje znanja.

 PRIMJENA NAUČENOGA

Najbolji učenici prepoznaju da je stjecanje vještina ključno za izazove s kojima će se suočavati u životu. Učenje se ne svodi samo na učenje za ispit i dobivanje dobrih ocjena, već za stjecanje znanja i onoga što možete učiniti s tim znanjem. Tijekom dubljeg procesa učenja učenici preuzimaju odgovornost za svoje učenje primjenom ključnih akademskih vještina u stvarnim životnim situacijama.

 SLIJEDITI SVOJE INTERESE
Oni učenici kojima se divite strastveno vole ono što uče. Imaju potrebu za novim znanjima radi ljubavi prema otkrivanju. To možda nije uvijek slučaj, ali ako pratite ono što vas zanima i potičete znatiželju vaša će motivacija za učenjem rasti.

Nije svaki učenik isti niti svi sjajni učenici mogu uvijek učiti na vrhunskoj razini. Najbolji je način za stvaranje dobrih navika iskušati različite tehnike i otkriti što vam odgovara.

………………

NAPOMENA

  • SAD: GoConqr – platforma posvećena učiteljima i učenicima s mnoštvom savjeta o tome kako unaprijediti učenje i postići puni potencijal.
  • Izvor: goconqr.com