Savjeti stručnjaka
MREŽNA TEHNOLOGIJA MOŽE VAM POMOĆI
Dobre strategije za primjenu tehnologije u poučavanju
objavljeno: 27. lipnja 2019.

One uključuju: virtualni izlet, smirivanje bučnog razreda, uporabu videa za minilekcije, koordiniranje videoprijenosa uživo, dodavanje višemedijskih elemenata prezentacijama, uporaba „izlaznih karti”, proučavanje i analiziranje mrežnih sadržaja, prikupljanje povratnih informacija od učenika, pokretanje wiki-stranice ili bloga.

10 JEDNOSTAVNIH NAČINA ZA PRIMJENU TEHNOLOGIJE U POUČAVANJU

1) VIRTUALNI IZLET

Ako vam je određeno odredište izvan dosega zbog ograničenih financijski sredstava ili zbog logističkih problema, možete simulirati virtualni izlet primjenom raznih aplikacija za proširenu stvarnost.

ALATI:

✿ Google Earth VR

✿ Flyover u Apple Maps

 2) SMIRITE BUČNI RAZRED

Da biste olakšali poučavanje i održavanje prezentacija, koristite se alatom koji prati i na ekranu prikazuje razinu buke u učionici.

ALATI:

✿ Too Noisy

✿ Noise Down

 3) UPORABA VIDEA ZA MINILEKCIJE

Možete unaprijediti svoju lekciju uporabom videa za pregled i sažetak određenih tema.

ALATI:

✿ TeacherTube

✿ TED Ed

 4) KOORDINIRAJTE VIDEOPRIJENOSOM UŽIVO

Bez obzira na to radi li se o drugoj školi ili iskusnom predavaču, uvođenje stručnjaka u vašu učionicu učenike će izložiti novim idejama i olakšati vaše radno opterećenje.

ALATI:

✿ Skype

✿ Google Hangouts

 5) DODAJTE VIŠEMEDIJSKE ELEMENTE PREZENTACIJAMA

Digitalne prezentacije sačinjene samo od teksta učenicima nisu zanimljive ni poticajne, ali one upotpunjene višemedijskim elementima mogu učinkovito zadržati njihovu pozornost.

ALATI:

✿ Google Slides

✿ Haicku Deck

 6)  KORISTITE SE DIGITALNIM „IZLAZNIM KARTAMA”

„Izlazna karta” označava jedno ili dva pitanja odnosno problema na koje učenici mogu brzo odgovoriti na kraju sata. One mogu pomoći učenicima da procesuiraju ideje, osvrnu se na ono što su naučili i podijele svoje misli i povratne informacije.

ALATI:

✿ Google Forms

✿ Plickers

 7)  PROUČAVAJTE I ANALIZIRAJTE SADRŽAJ NA MREŽNIM STRANICAMA

Pronađite neku mrežnu stranicu sa sadržajem koji je povezan s vašom lekcijom i recite učenicima da naprave bilješke izravno na stranici.

ALATI:

✿ Bounce

✿ Google Docs

 8) KORISTITE SE MREŽNIM UMNIM MAPAMA ZA PRONALAŽENJE IDEJA ZA CIJELI RAZRED

Svoje lekcije poboljšajte radom na pronalaženju ideja ili pokrenite problemsku vježbu za učenje.

ALATI:

✿ MindMeister  

✿ Bubbi.us

9) PRIKUPITE POVRATNE INFORMACIJE UČENIKA

Da biste potaknuli učenike na davanje povratnih informacija vezanih za obradu sadržaja, osmislite i provedite ankete. Učenici mogu davati odgovore putem osobnih ili razrednih uređaja, dajući vam time uvid u aktivnosti koje više vole. Na temelju rezultata možete pronaći jednostavan način za poboljšanje lekcija.

ALATI:

✿ Socrative

✿ Poll Everywhere

 10) POKRENITE WIKI-STRANICU ILI BLOG ZA SURADNJU

Učenici mogu napraviti projekt o važnoj temi. Ovaj proces potiče suradnju – učenici moraju pridonijeti razvoju stranice vlastitim sadržajem ili uređivanjem i doradom tuđeg rada.

ALATI:

✿ Wikispaces

✿ Edublogs

✿ Blogger

 ……………

NAPOMENA

  • SAD: Portal Educational Technology and Mobile Learning nudi besplatne edukacijske mrežne alate i mobilne aplikacije za učitelje i edukatore, a njime upravlja tim predanih učitelja iz Kanade.
  • Izvor: educatorstechnology.com