Zanimljivosti
DOMAĆA JE ZADAĆA KLJUČNA ZA DJETETOVO OBRAZOVANJE
„Lijeni” roditelji ne pišu zadaću s djecom, ali oni koji to čine njeguju ljubav prema učenju
objavljeno: 1. srpnja 2019.

…pametnija od njega, jer ona zna odgovore na sva učiteljičina pitanja. No, Johnny ne zna da Amy svaku večer piše zadaću sa svojim roditeljima.

Američki komičar Rob DELANEY pokrenuo je žestoku raspravu kad je napisao popularnu objavu na društenoj mreži: „Zašto u Ujedinjenom Kraljevstvu sedmogodišnjacima zadaju toliko domaće zadaće i kako to zaustaviti? Želim da se moj klinac zabavlja, crta ili igra nogomet!”

S njim su se složile mnoge slavne osobe. Voditelj Piers MORGAN nije se pak složio, nazivajući njegove argumente osobinama „lijenog” roditelja. Ja se također ne slažem s Delaneyjem.

Domaća je zadaća ključna za djetetovo obrazovanje, jer osvrt na gradivo koje su djeca obrađivala u školi pomaže da se stečeno znanje i zadrži.

Naravno, postoje iznimno bistra djeca kojoj je obrada gradiva na nastavi dovoljna za napredak, ali to je vrlo rijetko.

Poučavanje nije isključivo posao učitelja. Djeca neprestano uče i njihovo neposredno okruženje određuje njihov napredak.

Geni igraju ulogu, ali je količina uloženog rada iznimno važna.

Ne upadajte u zamku teorija da dijete zadaću uvijek mora pisati samostalno. Ako dijete vidi da roditelj uživa u pomaganju s izradom domaće zadaće, poželjet će udovoljiti roditeljima svakodnevno je pišući. Kad roditelj iskoristi pisanje zadaće za učenje i zbližavanje s djetetom, dijete će razumjeti da roditelji cijene učenje. A budući da svako dijete želi udovoljiti roditeljima, njihov će interes za učenje rasti iz godine u godinu.

Djeca čiji roditelji sudjeluju u njihovu obrazovanju osjećaju koristi učenja i uživaju u domaćoj zadaći, jer im to pruža zadovoljstvo i podiže samopouzdanje.

Svatko se želi osjećati uspješnim. Autor Malcom GLADWELL postavio je teoriju kako je potrebno deset tisuća sati vježbe kako bi se u nečemu postalo stručnjakom.

Mi napredujemo u onome što vježbamo, bio to nogomet ili matematika. Naš mozak uz radnu memoriju ima i dugoročnu.

Imate li tablicu množenja pohranjenu u dugoročno pamćenje, moći ćete brzo izračunati koliko bi koštalo da umjesto dvije jabuke kupite dvanaest. Ako to znanje nemate u dugoročnoj memoriji, morat ćete se poslužiti prstima.

Što više znanja pohranite u dugoročnom pamćenju, to ćete biti sposobniji razmišljati kreativno i rješavati složene probleme.

Slažem se da su pojedini domaći zadatci besmisleni. Projekti koji uključuju lijepljenje koje će na kraju obaviti roditelji za mene nema nikakvu vrijednost.

Također razumijem zašto neki roditelji ne vole domaću zadaću, osjećaju da je to borba. Roditeljstvo nije lak posao. Razumijem i to. Ali moramo na domaću zadaću prestati gledati kao na posao koji je djetetu nametnut kako bi se i djetetu i roditeljima ukralo vrijeme. Umjesto toga, učenje bi trebalo biti dio svakodnevice, vrijeme obogaćivanja i za roditelja i za dijete.

Dvadeset minuta čitanja s djetetom ne bi trebalo biti problem.

Potpornje podrške možete postupno uklanjati baš kao kad skidate pomoćne kotače s bicikla. Oni će se pomalo osamostaljivati sve dok ne usvoje naviku svakodnevnog obavljanja zadaće.

Ako djeca na vrijeme ne steknu naviku učenja, postat će praznoglavi tinejdžeri koji trebaju pristupiti završnim ispitima. A nijedan roditelj to ne želi.

Oni koji su protiv domaće zadaće tvrde da njihova djeca nemaju vremena za druge hobije. To je glupost. Djeca završavaju nastavu u 15 sati, a najmlađa djeca ne idu na spavanje prije 20 sati. To je najmanje pet sati slobodnog vremena. Mislite li da će sve to vrijeme provesti igrajući se? Sumnjam.

………………

NAPOMENA

  • UJEDINJENO KRALJEVSTVO: The Sun – jedan od najprodavanijih časopisa široke tematike, izlazi u svim zemljama engleskoga govornog područja.
  • Izvor: thesun.co.uk