Savjeti stručnjaka
KAD PONAŠANJE VAŠE DJECE POSTANE „TEŠKO”
Sedam rečenica kojima djeca poručuju da su tjeskobna
objavljeno: 2. srpnja 2019.

Međutim, postoje određene rečenice koje djeca izgovaraju, a koje otkrivaju njihovu skrivenu tjeskobu.

„BOLI ME ŽELUDAC”

Naravno, ima situacija kad rečenica „boli me želudac” znači upravo to. Međutim, ako vaše dijete često boli želudac, na primjer, uoči ispita u školi, utakmice ili priredbe, to je znak da proživljava tjeskobu.

Kad ste uznemireni, vaše tijelo prelazi u stanje borbe ili bijega. Zjenice se šire, mišići počinju sagorijevati zalihu glikogena dok se pripremaju za borbu ili dugu, brzu vožnju, a probavni sustav usporava. Sporiji probavni proces često uzrokuje bol, plinove, mučninu ili čak povraćanje.

Dakle, kako ćete znati je li bol u vašem djetetu tjeskoba ili nešto drugo? Prvi je korak posjet obiteljskom liječniku. Ako su bolovi u želudcu doista povezani s tjeskobom, postoje mnoge tehnike kojima možete poučiti dijete da svoju tjeskobu pretvori u pozitivan katalizator promjena. Počnite tako što ćete ih naučiti polagano, duboko disati, jer će na taj način mozak ispuniti kisikom i tijelo vratiti u mirno stanje.

„NE ŽELIM…”

Izbjegavanje je moćno oruđe kojim se svim koristimo kako bismo se suočili sa strahovima. Nažalost, kad ste dijete, stvari koje želite izbjeći (kao što je škola ili roditelji) stvari su koje morate redovito činiti. Ako vam dijete govori da ne želi učiniti nešto što obično radi, moguće je da su se njegovi osjećaji vezani za određenu aktivnost ili odnos promijenili.

Nažalost, dok izbjegavanjem postižemo kratkoročni osjećaj smirenosti, na kraju ono ipak pojačava naš osjećaj tjeskobe. Da biste prekinuli ciklus izbjegavanja, stvorite postupne ili male zadatke za svoju djecu. Taj zadatak uključuje prevladavanje manje nelagode koja ipak nije dovoljna za bijeg iz određene situacije.

LJUTNJA I NEPRIJATELJSKI STAV

Katkad „borba” nije samo figurativni pojam. U većini su slučajeva ispadi bijesa ukorijenjeni u dječjim iskustvima stresnih, konfliktnih situacijama koje izazivaju tjeskobu. Koliko se često sukobite sa svojim suprugom ili partnerom jer ste uznemireni zbog nečega? Kad ljutnju svog djeteta počnete smatrati tjeskobom, drukčije ćete se prema njoj i odnositi. Oni moraju naučiti granice, ali nametanje osjećaja srama zbog njihova ponašanja može samo dodatno povećati tjeskobu.

Ako se vaše dijete bez razloga ljuti ili je neprijateljski raspoloženo, ostavite što god radite i posvetite mu punu pažnju. Sjednite pokraj njega, stavite ga u krilo ili ga zagrlite i podsjetite da je s vama sigurno. Ljutnja je sporedna emocija, potrudite se pronaći glavnu, koja se skriva iza gnjeva. Ako vas vaše starije dijete ili tinejdžer verbalno napada, potisnite instinkt da mu uzvratite istom mjerom. Umjesto toga, podsjetite ga da ste u istom timu, da ćete zajedno otkriti što ga muči i da ćete mu pomoći da popravi sve što treba popraviti.

„ŠTO AKO…”

Morate biti iznimno strpljivi da biste izdržali beskrajni niz pitanja „Što ako…” koji dolaze iz usta uznemirenog djeteta. No, to je način vašeg djeteta da uspostavi kontrolu nad situacijom koju zapravo ne može kontrolirati. Pokušava predvidjeti svaki detalj najgorega mogućeg scenarija, pokušavajući se osigurati od događaja koji bi ga mogli zateći nespremnoga.

Na primjer, ako vaše dijete kaže: „Što ako nitko drugi ne nosi pidžamu za Dan pidžama u školi?”, odgovorite mu: „Pa što i ako jesi jedini u pidžami? Što ćeš učiniti?” Ovaj suptilni pomak omogućuje određenom dijelu mozga vašeg djeteta da počne racionalno, razumno razmišljati. Ako to ne uspije, pomozite djetetu da osmisli najgori mogući scenarij koji je toliko nevjerojatan da će vas oboje nasmijati. Endorfin koji uzrokuje nalet smijeha može poremetiti kemijske signale u mozgu dovoljno da smanji tjeskobu.

„NE MOGU SPAVATI…”

Veza između tjeskobe i poremećaja spavanja davno je ustanovljena. Stres uzrokuje probleme u spavanju, ali i teško ustajanje ujutro. Postoje i novi dokazi koji pokazuju da je simptom tjeskobe zijevanje djeteta i kad nije umorno Zijevanje je način kojim mozak uzima dodatan kisik kako bi nahranilo pretjerano aktivan mozak. Ako vaše dijete ne može prestati zijevati nakon dugog sna, to je znak da osjeća uznemirenost.

 „NE MOGU!”

Tjeskoba i perfekcionizam bliski su rođaci. Ako vaše dijete lako odustaje, čak i prije nego što pokuša nešto novo, moguće je da se osjeća tjeskobno, a ne da mu nedostaje sposobnosti. Sposobnost pokušaja i pogrešaka ključna je za razvoj sposobnosti  razmišljanja koja će djeci služiti do kraja života.

………………

NAPOMENA

  • SAD: GoZen! – edukativni programi, alati, videozapisi za pomoć edukatorima i roditeljima. Svi tekstovi koji se ovdje mogu pronaći temelje se na činjenici da se emotivna dobrobit njeguje praksom.
  • Izvor: gozen.com

https://gozen.com/7-surprising-things-kids-say-that-can-mean-im-anxious/