Jučer-danas-sutra
OBJAVLJENI REZULTATI ODABIRA UDŽBENIKA ZA KURIKULARNU REFORMU
Najviše učitelja izabralo udžbenike Školske knjige
objavljeno: 2. srpnja 2019.

Od 25 nakladnika koji su ponudili 289 udžbenika za frontalnu provedbu kurikularne reforme koja bi trebala krenuti od rujna,  njih četrnaest je sa svojim udžbenicima ušlo u odabir učitelja, među kojima su pored Školske knjige i nakladničke kuće Alfa, Profil Klett i Naklada Ljevak.

Odabir je, prema riječima ministrice obrazovanja Blaženke DIVJAK, završen u zakonskom roku iako je puno posla trebalo napraviti u vrlo kratkom razdoblju, praktički u pola godine.

Naime, nakon što su krajem siječnja doneseni novi predmetni kurikulumi, raspisani su javni natječaji za nove udžbenike za takozvane reformske razrede – prvi, peti i sedmi osnovne škole i prvi srednje.

Odabir je u školama rađen preko posebne digitalne aplikacije, koju su mogli koristiti svi učitelji i osobno izabirati udžbenike te se njihov glas za njihov predmet i udžbenik uvažavao u konačnom odabiru.

U razrednoj nastavi je svaki učitelj za svoj razred napravio odabir svih potrebnih udžbenika, a u predmetnoj nastavi su udžbenici birani na razini aktiva pojedinog predmeta, ali uz uvažavanje odabira svakog pojedinog predmetnog učitelja, a onda je sve to objedinjeno na digitalnoj aplikaciji.

Sve je provedeno u tri faze tijekom lipnja kroz koje je 32.025 učitelja razredne i 2.904 učitelja predmetne nastave imalo priliku odabrati udžbenike po kojima će raditi sljedeće četiri godine. Konačni odabir odnosno službeni rezultati objavljeni su 1. srpnja.

Prema najavama iz Ministarstva obrazovanja nakladnici će sve odabrane udžbenike tiskati do polovice kolovoza. Paket novih udžbenika zajedno s udžbenicima za ostale razrede osnovne škole trebao bi koštati oko 200 milijuna kuna i za to je novac osiguran iz državnog proračuna. [ Školske novine | M. Š. ]