Zanimljivosti
OŠ I. G. KOVAČIĆA, VRBOVSKO, PŠ NIKOLE TESLE, MORAVICE
Razglednice nadahnute godišnjim dobima mjesta u dolini
objavljeno: 5. srpnja 2019.

Prošle školske godine to bajkovito goransko mjesto dobilo je, prvi put u povijesti, set od 25 razglednica posvećenih samo njemu, a koje su svijetom pronijele ne samo ljepotu moravičkoga kraja već i istančan fotografski ukus mlade moravičke fotografkinje Natalije Dokmanović koja je bez imalo zadrške dopustila korištenje njezinim fotografijama za izrađivanje razglednica njezina rodnoga kraja.

Naime, i ove nastavne godine u našoj se školi provodi penpal projekt u kojemu učenici Područne škole Nikole Tesle iz Moravica sudjeluju s učenicima iz dviju škola iz Izraela (škola Pinsker iz Kiryat Ata i škola Eylot iz Ganne Tikva), pa smo došli na ideju da im, uz pisma koja izmjenjujemo, pošaljemo i prošlogodišnje razglednice Moravica. To nam se učinilo najboljim načinom da mladim Izaelcima prikažemo ljepote goranskoga kraja. Ali, upravo zbog te ljepote Moravica koju je iznimno teško dočarati riječima, jer riječi jednostavno nisu dovoljne da bi zorno prikazale tu krasotu, odlučili smo izraditi još jedan set razglednica koji prikazuje Moravice u svim godišnjim dobima. Jer Moravice su krasne u bilo koje doba godine. Nadahnuti upravo godišnjim dobima, odlučila smo napraviti po pet razglednica za svako godišnje doba, što nas je dovelo do seta od ukupno 20 prelijepih razglednica. Kao i za prethodni set razglednica nazvan Greetings from Moravice, tako smo i za ovaj iskoristili fotografije Natalije Dokmanović, rođene Moravčanke i zaljubljenice u fotografiju. Budući da je riječ o iznimno plodnoj fotografkinji, znali smo da nas čeka težak zadatak odabira manjeg broja fotografija koje će krasiti novi set moravičkih razglednica.

 

  • Originalne fotografije 

Fotografije su odabrane u suradnji s fotografkinjom, a kad smo napokon uspjeli odabrati 20-ak nama najboljih, obratili smo se tiskari. Budući da smo i na prošlogodišnjim razglednicama surađivali s tiskarom Grafis d. o. o. iz Splita i bili više nego zadovoljni, odlučili smo im i ovog puta dati povjerenje vjerujući da će i ovaj set razglednica biti jednako dobar kao i onaj prethodni… pa čak i bolji. Što se tiče grafičke pripreme i dizajniranja samih razglednica snage smo udružili nekadašnji učenik naše škole Nebojša Petrović i ja. Natalija je kao svaki pravi umjetnik nadgledala dizajniranje i davala sugestije. Veliku nam je pomoć pružio i gospodin Branimir Čaljkušić iz tiskare Grafis d. o. o. koji nas je dobro opskrbio uputama za izradu razglednica te nas je nadzirao nakon svakog pokušaja, na čemu mu od srca zahvaljujemo. Na prijedlog same tiskare dodan je i bijel obrub oko svih razglednica, što ih je ujednačilo i dalo im neku svježinu. Naime, taj bijeli obrub može se svakojako tumačiti. Nekima će simbolizirati bjelinu moravičkog snijega u zimskim mjesecima, nekima čistoću rijeke Dobre koja im nudi osvježenje u toplim ljetnim danima, a neki će u njemu vidjeti svježinu gorskog zraka u rano proljetno jutro ili miris zraka pred kišu ujesen.

Rezultat svega toga jest da Moravice imaju još jedan set od 20 razglednica naslovljenih Four Seasons of Moravice te su spremne i za međunarodno tržište, odnosno za naše pen prijatelje diljem svijeta.

 

  • Razglednice tijekom procesa nastanka

Promocija je upriličena za 1. srpnja 2019. s početkom u 15 sati u holu Željezničke tehničke škole koja nam je ljubazno ustupila prostor. Svoj doprinos promociji dala je i profesorica Željka Vrcelj koja nam je na pjesnički način dočarala ne samo ljepotu već i dubinu Natalijinih fotografija te se isto tako pjesnički osvrnula na Natalijin fotografski put odnosno uspon.

Na svečanoj promociji bili su učenici naše škole, ovi sadašnji, a i oni nekadašnji, djelatnici osnovne kao i susjedne nam srednje Željezničke tehničke škole te mještani Moravica.

 

  • D. Nekić, N. Dokmanović i Ž. Vrcelj

  • Četiri vilinske pomoćnice

Ove su razglednice kruna Natalijinih školskih dana. Naime, osim što su njezin dar rodnim Moravicama i svim Moravčanima, i njezin su način da kaže zbogom srednjoj školi koju je ove godine završila kao odlična učenica sve četiri protekle godine. Ova je promocija njezin oproštaj i s osnovnom i sa srednjom školom te početak njezinoga odraslog puta kao buduće studentice.

 

  • Four Seasons of Moravice set razglednica

Iako nisam Moravčankea Moravice osjećam svojima u svakom smislu, pa me ove razglednice upravo zbog toga vesele jer veličaju ljepotu toga kraja. Osobito me ponosnom čini činjenica da danas surađujem i s Natalijom i Nebojšom koji su mi nekad bili učenici, a danas suradnici i savjetnici.

A svima vama mogu poručiti samo jedno: Dođite u Moravice! Pogledajte prirodne ljepote tog mjesta i bit će vam odmah jasno da su čak i ljepše nego na razglednicama! A dođete li, budite sigurni da će vas Moravčani dočekati raširenih ruka i otvorenih srca! Jer to jesu Moravice!

  • Zvijezde promocije

Iza: B. Dokmanović, N. Dokmanović, D. Nekić, Ž. Vrcelj | Ispred: Petra Rebić, Tamara Kljaić, Ana Lešnjaković & Lorena Soldat

………………

Davorka NEKIĆ, prof. | OŠ I. G. Kovačića, Vrbovsko, PŠ Nikole Tesle, Moravice