Školstvo u medijima
KARLOVAC
Otvoren muzej Domovinskog rata
objavljeno: 5. srpnja 2019.

Turanj – prva crta obrane grada. Mjesto gdje je Karlovac trebao postati Kordunovac.
– Ono što je moj ponos kao Turanjčanke i Karlovčanke, ovo je linija obrane grada bila, cijeli Domovinski rat i nikada nije pala,
rekla je Sabina PROTULIPAC, hrvatska braniteljica.
Ovaj je muzej braniteljima u čast.
Više od 350 izloženih predmeta koji pričaju priču o prvim ratnim danima.
– Mi smo sada u skloništu, budući da su dobar dio te četiri ratne godine Karlovčani proveli u skloništu, budući je grad bio na prvoj crti stalno bombardiran, granatiran, kaže Ružica STJEPANOVIĆ, kustosica Gradskog muzeja Karlovac.
Uz pucnjeve, šetajući kroz muzej čujete i zvukove opće opasnosti. Puštaju se filmovi, možete čitati vijesti iz ratnih dana.
– Poseban naglasak smo stavili na školsku djecu i studente, jer ne želimo da ovo bude mjesto samo prezentacije o Domovnskome ratu nego i mjesto budućeg izučavanja, ističe Hrvojka BOŽIĆ, ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac.
Vanjski dio muzeja već je itekako poznat svakomu tko prolazi starom cestom prema moru. Uz vojna vozila i naoružanje slikalo se na tisuće turista. 
– Ovaj tamo kamion tatra mi je bio prvi veliki eksponat, gospodin Tomislav REBROVIĆ mi je to dao, ja nisam znao kuda ću s njim, pa onda, to se zahuktavalo, podsjeća Dubravko HALOVANIĆ, umirovljeni brigadir HV-a.
Zgrada koja je braniteljima služila kao sklonište, zvali su je hotel Californica, odlično se uklopila u ideju. I sama je izložbeni primjerak.
– Činjenica da je u tom turističkom dijelu muzej zaista atraktivan. Aquatika i Muzej Domovinskoga rata na Turnju su zaista dvije nove zvijezde naše turističke ponude, kaže Damir MANDIĆ, gradonačelnik Karlovca.
Muzej svoja vrata za posjetitelje otvara, u subotu, 6. srpnja 2019., a cijeli je vikend ulaz – besplatan. [ IZ DRUGIH MEDIJA | vijesti.hrt.hr