Školstvo u medijima
TRI ZABAVNA NAČINA DA POBOLJŠATE SVOJE VJEŠTINE
Dobro opažanje odličnim je učiteljima prioritetno
objavljeno: 10. srpnja 2019.

Oni vide vrijednost u vještinama opažanja zbog toga što im to dopušta da… 

  • opaze nedolično ponašanje
  • bolje upoznaju i razumiju svoje učenike
  • prilagode lekcije akademskim potrebama
  • usade snažnu samostalnost.

Važno je spomenuti da je dobro upravljanje učionicom bitno da biste postali pažljiviji i oprezniji. Zbog toga što vam to omogućava vrijeme i slobodu da doista usavršite svoje vještine opažanja. Ono što slijedi jesu tri načina na koje možete poboljšati svoje vještine opažanja ovog ljeta i postati bolji učitelj do sljedeće školske godine.

1. SNIMITE JEDNU ZANIMLJIVU FOTOGRAFIJU DNEVNO.

Ova će vam vježba pomoći da primijetite pojedinosti, da pronađete i cijenite ono što se ističe – bez obzira na to je li to dobro, loše ili jednostavno drugačije.

Poput lova na blago, kad tražite neobično, zanimljivo, prekrasno, tužno, neočekivano . . .  i zatim to uhvatite na fotografiji, to vas obučava da primjećujete ono što drugi ne primjećuju.

To vas obučava da gledate na svijet na suosjećajan način, da se tijekom poučavanja možete staviti u kožu svojih učenika i vidjeti svoje poučavanje kroz njihove oči.

2. UPIJAJTE PO JEDNU SCENU DNEVNO.

Dobar način da postanete svjesniji i da usavršite svoje opažanje jest da dnevno uzmete stanke od desetak minuta da biste jednostavno sjedili i upijali svoje okruženje. Odbacite sve svjesne misli i budite u trenutku sa svim svojim osjetilima. Primijetite zvukove, boje, kretnje, temperaturu, svjetlinu, ugođaj, čak i vjetar na svom vratu.

Biti vani u prirodi najbolje je, ali i vaše će dvorište biti dovoljno. Ova će vas vježba  usidriti u sada i ovdje, a to je mjesto na kojemu živi odlično poučavanje.

3. PREMA SJEĆANJU SKICIRAJTE JEDAN DOGAĐAJ ILI SCENU DNEVNO. 

Uzmite nekoliko minuta ili više prije nego legnete u krevet da biste prema sjećanju skicirali jednu scenu ili događaj koji se dogodio tog dana.

Ovu vježbu možete kombinirati s točkom broj 2.

Ova vježba razvija vašu sposobnost da se prisjetite događanja oslanjajući se samo na vlastito pamćenje i izoštrava vašu svakodnevnu svjesnost. Ona vas obučava da živite unutar svoje glave, što vas prirodno čini perceptivnijima.

Ova će vježba također poboljšati vašu sposobnost pričanja priča. Također ćete s vremenom primijetiti da vaše ilustracije postaju sve detaljnije.

Isprobajte ovo još danas.

Mnogi se učitelji često nađu u stanju rastresenosti, zaposlenosti i mikroupravljanja tako da nikada doista ne upoznaju svoje učenike. Ti su učitelji većinom zaslijepljeni pomahnitalim mislima.  

Ove će vas tri vježbe uvježbati da usporite, upustite se u neposredno ovdje i sada te da imate širok i jasan pogled na svoj razred i njihove potrebe.

One će vam pomoći da budete u sadašnjem trenutku, gdje možete mirno gledati, slušati i učiti i biti najbolja inačica sebe.

Ohrabrujem vas da isprobate jednu od ovih vježba što prije. One su zabavne i jednostavne i oduzet će vam samo nekoliko minuta dnevno.

Najbolji dio je to što će vas učiniti boljim učiteljem.

……………

NAPOMENA

  • Kanada: Blog Smart Classroom Management projekt je Michaela Linsina, učitelja s 27 godina iskustva i autora nekoliko najprodavanijih knjiga. Smart Classroom Management je jedan od najposjećenijih blogova posvećenih temi upravljanja učionicom, s više od 120 000 pretplatnika.
  • Izvor: smartclassroommanagement.com