Zanimljivosti
PET REČENICA KOJE UČITELJI NE ŽELE ČUTI TIJEKOM LJETA
„Budući da ne radite, možete li…?“
objavljeno: 16. srpnja 2019.

Kad konačno počne ljetna stanka, postoje neke riječi koje jednostavno ne želimo čuti do kraja kolovoza.

„Blago vama što…“

To je izjava koju učitelji najčešće slušaju tijekom ljeta. „Blago vama što primate plaću za vrijeme ljeta a da pritom ne morate ići na posao“ ili „Blago vama što imate mjesec/dva slobodnog vremena“ uobičajene su rečenice upućene nastavnicima.

Trebate samo navratiti u moju učionicu tijekom školske godine kako biste shvatili da je svaka moja plaća zarađena.

Osjećam se sretnom što imam zanimanje koje omogućava slobodno ljeto, ali kad ljudi podsjećaju učitelje koliko su sretni, čini nam se da žele reći da nemamo pravo žaliti se na posao zbog slobodnog vremena koje uživamo tijekom praznika. Također, čini se da takvo razmišljanje proistječe i iz nedostatka znanja o struci, jer, kao što znaju oni koji se ovim poslom bave, nastavnici nikada nisu „isključeni”. Stalno razmišljamo i planiramo za iduću godinu, skupljamo zalihe, usklađujemo štošta.

„Kad se vraćate?“

Ljeto je tek počelo. Nema smisla pitati maratonca koji je stigao na cilj kad planira novu utrku. Zar ne vidite koliko sam iscrpljen i umoran?

„Budući da ne radite, možete li…?“

Rečenica koja najčešće dolazi od članova obitelji ili prijatelja. Tražit će od vas da učinite nešto za njih tako što će pokušati u vama izazvati osjećaj krivnje zbog činjenice što imate slobodno ljeto, a oni ga provode radeći. Rado ćemo učiniti uslugu prijatelju ili obitelji, međutim, nema potrebe tražiti je na taj način.

„Profesorice, učiteljice, nastavnice…“

Školska je godina bila zabavna, svejedno ne želim vidjeti nikoga od svojih učenika dok u bikiniju pijem martini. Dakako, to je katkad neizbježno, posebice ako živite u malom gradu, ali meni ljeto služi da vratim svoj identitet kao odrasla osoba koja nije zadužena da vodi brigu o dvadeset i više djece.

„Zašto moje dijete ima dvojku u svjedodžbi?“

Ako vas za vrijeme ljeta nije pronašao neki nezadovoljni roditelj, imate sreće. Jednom sam bila svjedok kad je moj kolega otvorio vrata svoje kuće i iznenadio se ugledavši ljutitog roditelja koji je zahtijevao objašnjenje zašto je njegovo dijete dobilo nisku ocjenu iz matematike. Roditelji, voljni smo razgovarati o ocjenama vašeg djeteta, ali za vrijeme školske godine. Zapravo, sigurna sam da vas je učitelj vašeg djeteta više puta uzaludno pokušavao pozvati na razgovor o uspjehu vašeg djeteta. Ljeto nije vrijeme za to! Sad smo izvan dužnosti.

Završna riječ

Istina je da učitelji vole svoj posao. Ne bismo ga mogli obavljati da ne volimo ono što radimo. Istina je da razmišljamo o školi tijekom ljetne stanke, pripremamo se za nastavu, čitamo knjige o našem zanimanju i planiramo novi raspored sjedenja u učionici. Mi volimo svoj  posao do granice opsesije, ali svatko treba odmor. Postoje neke rečenice koje nije lijepo upućivati umornom učitelju na odmoru!

……………….

NAPOMENA

  • SAD: The Educators Room – obrazovni portal kojeg je glavni cilj podignuti svijest o važnosti učitelja u društvu i zalaganje za obrazovne reforme kojih bi glavni nositelji trebali biti učitelji
  • Izvor: theeducatorsroom.com
  • Photo by Andrew Spencer on Unsplash