Školstvo u medijima
OSAM NAČINA NA KOJE SE MOŽETE POBRINUTI DA SE VAŠI UČITELJI OSJEĆAJU CIJENJENIMA
Škola puna nesretnih učitelja ne može postići svoj prvotni cilj
objavljeno: 17. srpnja 2019.

Iako cilj škole nije „učitelje učiniti sretnima“, škola puna nesretnih učitelja ne može postići svoj prvotni cilj: poboljšanje života djece.

 Bez obzira na to je li riječ o učitelju ili profesionalcu u nekome drugom polju, istraživanja pokazuju jasnu povezanost između sreće zaposlenika i kvalitete obavljenog rada. Kao edukacijski administrator, možete pomoći u tome tako da svojim učiteljima pokažete da doista marite za njih i njihove živote. 

OSAM JEDNOSTAVNIH NAČINA DA SE POBRINETE DA SE UČITELJI OSJEĆAJU CIJENJENIMA

 1) UPOZNAJTE, ZBLIŽITE SE I SURAĐUJTE SA SVAKIM UČITELJEM POJEDINAČNO.

To ne znači da morate biti na „ti“ sa svakim članom svog osoblja. Također pomaže ako ste otvoreni u vezi s time koliko cijenite sve ono što učitelji rade za vas i vašu školu. Čak i malo zahvalnosti može mnogo značiti.

2) SLAVITE RAZVOJ I POSTIGNUĆE.

Umjesto da dijelite nagrade za „učitelja godine“, slavite razvoj i postignuća učitelja tijekom vremena.

3) PITAJTE SVOJE UČITELJE O NJIHOVIM ZAMISLIMA I MIŠLJENJIMA TE ZATIM POZORNO SLUŠAJTE.

Ako učitelji mogu dati svoje iskustvo i stručnost, ne samo da će se osjećati cijenjenima već će to napraviti iz pravog razloga: njihove sposobnosti i strasti za poučavanjem.

4) BUDITE ISKRENI.

Neiskrenost, kao malo što, brzo može postići učinak suprotan od onoga da se netko osjeća cijenjenime. Iskrenost je ključna za uzajamno poštovanje.

5) OBJAVITE NJIHOV USPJEH I IZVAN ŠKOLE.

Objavljivanje učiteljeva uspjeha izvan škole – roditeljima, drugim učiteljima u drugim školama, administratorima, lokalnim medijima ili vašoj globalnoj mreži za profesionalno učenje. 

Prepoznavanje truda i sposobnosti vaših učitelja motivira učitelje, ali još važnije – to je nešto što biste trebali napraviti.

6) STVARANJE TIMA (TEAMBUILDING) U SKLOPU NEKOG DOGAĐAJA.

Bez obzira na to je li riječ o sastanku školskog osoblja koji ste pretvorili u nešto zabavno ili o objedu, zakazivanje team buildinga za učitelje može smanjiti stres, dati vašim učiteljima do znanja da marite za njihovo blagostanje i dati im mogućnost da međusobno razgovaraju na slobodan način. Ako nemate vremena sami to organizirati, potražite tvrtku koja se specijalizirala za planiranje poslovnih događaja. Oni mogu prilagoditi događaj vašim potrebama.

Druženje s vašim školskim osobljem omogućuje mu da vas vide kao stvarnu osobu, a ne samo administratora. Osjećaj da su dio tima može pomoći učiteljima da se lakše nose s teškoćama i s količinom posla.

7) OSTAVLJAJTE ZAHVALNICE.

Pokazivanje zahvalnosti učiteljima ne zahtijeva uvijek novac, događaje, najave, društvene medije ili svečanost dodjela nagrada. Istinska zahvala, čak i za neku sitnicu koju ste primijetili i zapisali na ljepljivi papirić i ostavili na njihovu stolu, može značiti vrlo mnogo u smislu prenošenja zahvalnosti i poštovanja.

8) POMOZITE IM DA UČE, RAZVIJAJU SE I RASTU.

Nitko se ne želi osjećati kao da radi monoton posao bez prostora za razvijanje i poboljšanje. Pomozite svojim učiteljima da uče, razvijaju se i rastu. Bez obzira na to je li riječ o pohađanju radionica ili tečajeva profesionalnog razvoja, takve inicijative pomažu izgraditi kapacitet i samopouzdanje koje učiteljima pomaže da se osjećaju sposobnima, podržanima i cijenjenima.

Ako im pokažete da vjerujete da mogu postići mnogo više, oni vas zasigurno neće razočarati.

 ……………..

NAPOMENA

  • SAD: TeachThought  je portal posvećen podržavanju i obrazovanju poučavatelja i razvijanju podučavanja u 21. stoljeću. TeachThought primarno prenosi teme vezane uz istraživanje novih modela podučavanja i uloge igre u učenju te pomaže poučavateljima da usavrše vlastiti zanat u današnjim učionicama.
  • Izvor: teachthought.com