Školstvo u medijima
TRAŽITE POSAO U ŠKOLI
Ovo ne smijete napraviti u razgovoru licem-u-lice
objavljeno: 26. srpnja 2019.

To je vaša prilika da ‘prodate’ samog sebe, svoju viziju i svoje znanje o poučavanju. Međutim, katkad sve skupa može završiti tako da postignete sasvim suprotno. U nastavku ćete pronaći nekoliko tipova koji doista loše prolaze na razgovorima:

 1)  SVEZNALICA

Znanje je jedno, ali držati se kao da znate baš sve o svemu siguran je način da ostavite negativan dojam na osobu koja vodi razgovor.

Samopouzdanje i arogancija nisu tako tijesno povezani kao što vi možda mislite, a netko tko je iskusan u razgovaranju s ljudima zasigurno neće zamijeniti jedno s drugime. Uvijek budite ponizni i zapamtite da ste vi zapravo gost u nečijoj školi.

Slušajte prije i tijekom razgovora i pokažite iskreno zanimanje za školu. Naposljetku, vi ste sami odabrali prijaviti se.

2) ONAJ KOJI OGOVARA DRUGE

Vjerovali ili ne, bio sam na brojnim razgovorima na kojima su kandidati naglasili svoju sposobnost ili iskustvo i sami sebe opisali kao bolje od ostalih kandidata. Neki su čak i imenovali druge kandidate. To je doista nevjerojatno.

Vi ste na razgovoru da biste rekli što znate i što mislite o poučavanju, a ne da biste iznijeli svoje mišljenje o drugim kandidatima.

Osobe koje vas ispituju imaju ulogu sudaca, dodatne informacije ne prolaze tako dobro i mogu upućivati na nešto loše u vezi s vama i vašim moralom.

3) BRANITELJ

Svi mi katkad u sklopu razgovora ‘ispalimo’ nešto što bismo najradije povukli. Ali nešto najgore što možete napraviti jest da u više navrata naglasite svoju nesigurnost u vezi s nekim svojim odgovorom. Uvijek je bolje pustiti da osoba koja vodi razgovor krene na sljedeće pitanje nego odati dojam naglašene ranjivosti.

Nije vrlo profesionalno reći nešto poput: „To nije bio baš dobar odgovor, zar ne?“ ili „Ah, zapravo nisam odgovorio na vaše pitanje, ispričavam se.“

Sumnju ostavite za vratima. Ako niste zadovoljni s odgovorom, zadržite to u sebi i sjetite se da je i osoba koja vodi razgovor također samo čovjek.

4) „TRAČ-BABA“

Na razgovor morate doći bez ikakvih predrasuda. Biti informiran u vezi sa školom je jedno, ali oslanjati se na glasine i tračeve i zatim ih ponoviti na razgovoru može upućivati na vašu osobnu pogrešku.

Izjave poput: „Djeca u ovoj školi sasvim su u redu, mislio sam da će jedni na druge bacati stolce“ – ne odaju najbolji dojam (i prije nego što pomislite da nitko ne bi izjavio nešto poput toga na razgovoru, samo da znate – ima i toga!).

5) ONAJ KOJI SE IZGOVARA 

Za školu je prioritet pobrinuti se da su razgovori pravedni te da unutarnji kandidati ne poučavaju vlastite razrede, da svi koji su se prijavili dobiju istu količinu vremena za pripremu te da teme/razredi koje poučavaju budu sličnih sposobnosti.

Zato može biti frustrirajuće kada kandidat provede većinu svog razgovora smišljajući izgovore na pitanje zašto njegovo predavanje nije teklo prema planu. Ironija je u tome što su pitanja poput takvih osmišljena da bi se vidjelo koliko ste   sposobni osvrnuti se na vlastiti rad.

Svi mi znamo da je poučavanje 30 tinejdžera koje nikada prije niste vidjeli potpuno lažna vježba – u tome i jest kvaka, to je test. Ostavite izgovore vani i jednostavno budite iskreni.

Budite iskreni i na razgovoru i sve će dobro proći. Iskoristite ga da biste pokazali zašto ste tako dobar odabir za ovaj posao i pobrinite se da uživate u njemu.

………………

NAPOMENA

  • Velika Britanija: TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, obavijestiti i nadahnuti poučavatelje diljem svijeta.
  • Izvor: tes.com
  • Photo by Tim Gouw on Unsplash