Jučer-danas-sutra
SINDIKAT PREPOROD ORGANIZIRAO TISKOVNU KONFERENCIJU
Učitelji i nastavnici traže jednogodišnju odgodu ‘Škole za život’
objavljeno: 25. srpnja 2019.

Na tiskovnoj konferenciji govorili su Gordana KOVAČ BLUHA, predsjednica Glavnog vijeća Sindikata Preporod, Biljana PAVELIĆ, predsjednica ŽV srednjih škola Grada Zagreba te Željko STIPIĆ, predsjednik Sindikata Preporod.  

Unatoč nepovoljnim okolnostima, od nepovoljnih vremenskih okolnosti [kraj lipnja i početak srpnja], preko straha među zaposlenima kojeg su, sklone revanšizmu, prosvjetne vlasti uspjele posijati u zbornicama, do povezivanja početka frontalne primjene reforme i povišice plaće, ipak je skoro tri tisuće, točno 2980 učitelja i nastavnika, iz 154 osnovne i srednje škole, potpisalo zahtjev upućen predsjedniku Vlade Andreju PLENKOVIĆU.

Zahtjevom se od premijera traži  jednogodišnja odgoda frontalne primjene Škole za život.

Zahtjev je obrazložen nepripremljenošću kako samih škola u kojima će se promjene provoditi tako i učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja.

Iako bi broj potpisa bio daleko veći da je akcija podržana i od strane drugih školskih sindikata, osobno, imenom i prezimenom,  iskazani stav 3 tisuće učitelja i nastavnika o odgodi reforme morao bi svakog odgovornog političara zabrinuti i  potaknuti na djelovanje.

Sindikat Preporod će prikupljene potpise proslijediti Vladi te istovremeno zatražiti da premijer primi predstavnike pokretače ove inicijative. Također, Preporod očekuje osobno i aktivno  uključivanje predsjednika Vlade u sve što će se vezano uz Školu za život događati narednih mjeseci.

Preporod pozdravlja ideju da se krajem kolovoza u osposobljavanje učitelja i nastavnika uključe i savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje. Također, pozdravljamo i uključivanje Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja upućivanjem 25 pitanja prosvjetnoj administraciji. Na žalost, s objema ovim inicijativama, prilično se zakasnilo.

Nedovoljna pripremljenost učitelja i nastavnika, kao i brojni propusti koji su se dogodili pri pripremanju odgovarajućih uvjeta u školama, rezultirat će ozbiljnim posljedicama. Kako se to ne bi dogodilo, da desecima  tisuća učenica i učenika postojeći školski sustav i u idućoj školskoj godini pruži ono što može i mora, te da se ne bi sama ideja mogućnosti kvalitetne preobrazbe školskog sustava na duže vrijeme kompromitirala, Preporod još jednom poziva na ozbiljno preispitivanje zahtjeva za jednogodišnjom odgodom frontalne primjene reformskih promjena u našem osnovnom i srednjem školstvu.