Zanimljivosti
IZ BRITANSKOG KUTA > ČESTO JE POSAO KOJI UČITELJI OBAVLJAJU ZA VRIJEME LJETA SUVIŠAN
Ima li rad za ljetnih praznika smisla
objavljeno: 30. srpnja 2019.

Razumijem zašto učitelji odlaze u školu  za vrijeme ljeta. I ja sam nekad to činila. Potkraj školske godine svi bismo, „ošamućeni „ i „iscrpljeni“ od školskog života, ponavljali neprestano: „Jedva čekam ljetne praznike.“ Tako sam govorila i ja, ali ipak bih se ljeti vraćala u školu. Samo da raspremim učionicu. Pred početak nastave, samo nekoliko dana da se pripremim. Samo da preuredim izloške na zidu. Sjajno.

Ali jednog mi je dana konačno sinulo: Nikada neću biti optimalno pripremljena za nastavu. Bez obzira na to koliko sam se pripremala tijekom ljeta, i dalje sam prvih par tjedana nove školske godine bila u stanju pripravnosti za preživljavanje. Što je još gore, brže bih se iscrpila jer se nisam dovoljno udaljila od škole za vrijeme ljeta. Žrtvujući vrijeme koje sam mogla potrošiti na vlastite potrebe da bih obavila što više školskog posla, učinilo me umornijom i učenicima zamornijom i dosadnijom.

Obveze kojima sam se bavila za vrijeme ljeta manje su važne, administracija i pospremanje. Neki su mi učitelji objasnili da njihov „profesionalizam“ zahtijeva rad ljeti. Predlažem da pitaju zubara koliko su operacija zubnoga korijena obavili za vrijeme svoga slobodnog vremena.

U Engleskoj se školska godina sastoji od 1265 sati raspoređenih u 195 dana. Na dan zaradim onoliko koliko platim vodoinstalateru ili električaru za par sati rada.

Svaki dodatni sat, svaki slobodan dan koji posvetimo svom poslu plaćen je nula funti. Dug ljetni odmor za učitelje je fantastičan, ali kritike da je on neopravdano dug obična su glupost. Učitelji su plaćeni za postizanje pozitivnog rezultata učenika. Kad bi to zahtijevalo dodatan rad, tad bi se učiteljski ugovori trebali prilagoditi i naknada za njihov rad povećati.

Radeći za vrijeme ljetnih praznika, učitelji pokazuju da im naknada za prekovremeni rad nije potrebna, da dodatan trud uložen u ključni posao koji bi se trebao pozitivno odraziti na društvo ne zaslužuje plaću. Oni time obezvrjeđuju sami sebe.

Često je posao koji učitelji obavljaju za vrijeme ljeta suvišan. Većinom su to činovničke obveze koje su prepoznali učiteljski sindikati u Engleskoj i uspjeli im se oduprijeti. Preuzimajući te dužnosti tijekom praznika, nastavnici obezvrjeđuju svoj rad. Podijelite svoju godišnju zaradu na 220 dana. Koliko tada vrijedi jedan sat vašeg rada? Koliko tada vrijedite?

……………….

NAPOMENA

  • VELIKA BRITANIJA: The Guardian – dnevne novine osnovane 1822. godine, a objavljuje ih Guardian Media Group. Mrežne stranice The Guardiana – guardian.co.uk – ubrajaju se u najposjećenije internetske stranice na engleskom jeziku.
  • Izvor: theguardian.com
  • Photo by Tran Mau Tri Tam on Unsplash