DOLJE DOSADNE BILJEŽNICE!

Interaktivna bilježnica za uzbudljivije učenje

četvrtak, 1. kolovoza 2019.

Cilj suvremenog učitelja jest nastavu učiniti ne samo informativnom već i zanimljivom. Što može odvratiti djecu od zaslona telefona i potaknuti ih da urone u svijet znanosti? Kreativnost!

Interaktivna bilježnica za uzbudljivije učenje

Naš bloger, učiteljica i majka Anastasija DURJAGINA objašnjava metodu interaktivnih bilježnica.

Većina nastavnika traži način kako zadržati pozornost djece, povećati motivaciju i želju za učenjem. Ja osobno svakog ljeta tražim nove metode, gledam webinare, obilazim radionice za učitelje. Na jednoj od radionica upoznala sam se s interaktivnim bilježnicama.

Interaktivne knjige i bilježnice vrlo su učinkovit i uzbudljiv način učenja engleskoga, matematike, ruskoga, geometrije, biologije i drugih predmeta. Djeca obožavaju izrađivanje interaktivnih knjiga i bilježnica! Što su interaktivne bilježnice i kako se njima koristiti? Idemo redom.

ŠTO JE INTERAKTIVNA BILJEŽNICA?

Ne, to nije radna bilježnica vezana uz udžbenik. Osobno još nisam vidjela tiskanu interaktivnu bilježnicu. Radne bilježnice ne tiskaju u ovom formatu, a šteta je. Ovaj je format doista zanimljiv.

Složit ćete se da dijete osnovnoškolskog uzrasta pokraj ovakva formata zasigurno neće proći a da ga ne primijeti i ne prouči. Slijede njegove prednosti:

  • Interaktivni elementi pomažu u uštedi prostora, čime se dobiva više informacija.
  • Djeca uče organizirati i sistematizirati informacije, što im je od velike koristi s obzirom na to da se iz godine u godinu od njih zahtijeva usvajanje i obrađivanje sve veće količine informacija.
  • Ako govorimo o učenju jezika (stranome ili materinskome), tu gramatika dobiva i vizualni dio i postaje jasnija. Osim toga, u učenje je uključena i motorika, djeca stalno dodiruju i pomiču elemente bilježnice aktivirajući taktilno pamćenje.
  • Djeca pokazuju svoju individualnost i maštu, uključena su u postupak, razvijaju kreativne sposobnosti, izrezuju, lijepe, ukrašavaju, razmišljaju o tome kako oblikovati sljedeći predložak. Zadržavajući stalno zanimanje za rad na bilježnici, povećava se i motivacija za učenje.
  • Interaktivna bilježnica potiče stalno gledanje, a time i ponavljanje gradiva. A to je vrlo važno. Iako se vrlo mali broj učitelja koristi ovom metodom, ona zapravo djeluje.

Uzoraka ima raznih, jednostavnih i složenih. Evo formata koje sam uspjela osmisliti: 

 

MIŠLJENJE UČITELJA  KOJI SU ODLUČILI POKUŠATI

Nadežda BORDAČEVA, profesorica engleskog jezika: „Želim reći da je izrađivanje interaktivnih bilježnica zadivljujući, ali i dugotrajan posao. Hoćete li ga primjenjivati u školi, ovisi o vama. Nisam još potpuno ovladala organizacijom rada s interaktivnim bilježnicama. Zasad je koristim samo s jednom skupinom učenika jer je pomalo skupo.

Lia OSERTOVA, učiteljica engleskog jezika: „Dragi kolege, ja sam za novu školsku godinu spremna! S interaktivnim bilježnicama ne možete pogriješiti. Unesite kreativnost i raznovrsnost u svoju ustaljenu nastavu. Da, zahtijeva malo veći trud. Potrebno je izrezivati i lijepiti, ali je isto tako moguće pripremiti nekoliko primjeraka unaprijed.“

Provela sam također anketu među roditeljima putem društvenih mreža. Gotovo nitko od njih nije čuo za interaktivnu bilježnicu. Ali ni u školi koju pohađa moja kćer nitko od učitelja nije čuo za ovaj format.

ŠTO JE POTREBNO ZA IZRAĐIVANJE INTERAKTIVNE BILJEŽNICE

Ljepilo, olovka, škare, bijeli papir i papir u boji, bojice, flomasteri, jednostavne spajalice i kreativnost. Usput, onome tko ima više vremena, za veće nadahnuće preporučujem poznati Pinterest – vrstu socijalne mreže i galerije fotografija gdje korisnici mogu objaviti različite inspirativne i motivacijske slike, smjestiti ih u tematske zbirke i podijeliti s drugima. S tim sam se stranicama upoznala kad sam tražila uzorke, crteže i igre za svoje razvojne aktivnosti s djecom od jedne do jedne i pol godine, kao i za djevojku koja je učila ruski kao strani jezik. Tu je prostranstvo ideja i to je sjajno!

Kolege, koristite li se u svojoj praksi metodologijom interaktivnih bilježnica?

..................

NAPOMENA

  • RUSIJA: Mel.fm – portal posvećen obrazovanju i odgoju
  • Izvor: mel.fm
Vezani članci
Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Smještena je na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: I ljubaznost se može naučiti

I ljubaznost se može naučiti

Ako ste učitelj ili roditelj i želite potaknuti djecu na…

Školski portal: Nacija inovacije

Nacija inovacije

Kao vodeća tehnološka i znanstveno-obrazovna mreža, ORT pomaže u razvijanju…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima…

Školski portal: Enes Kišević oduševio male Splićane

Enes Kišević oduševio male Splićane

Ovaj iznimno zanimljiv književni susret omogućio…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…