Savjeti stručnjaka
DOLJE DOSADNE BILJEŽNICE!
Interaktivna bilježnica za uzbudljivije učenje
objavljeno: 1. kolovoza 2019.

Naš bloger, učiteljica i majka Anastasija DURJAGINA objašnjava metodu interaktivnih bilježnica.

Većina nastavnika traži način kako zadržati pozornost djece, povećati motivaciju i želju za učenjem. Ja osobno svakog ljeta tražim nove metode, gledam webinare, obilazim radionice za učitelje. Na jednoj od radionica upoznala sam se s interaktivnim bilježnicama.

Interaktivne knjige i bilježnice vrlo su učinkovit i uzbudljiv način učenja engleskoga, matematike, ruskoga, geometrije, biologije i drugih predmeta. Djeca obožavaju izrađivanje interaktivnih knjiga i bilježnica! Što su interaktivne bilježnice i kako se njima koristiti? Idemo redom.

ŠTO JE INTERAKTIVNA BILJEŽNICA?

Ne, to nije radna bilježnica vezana uz udžbenik. Osobno još nisam vidjela tiskanu interaktivnu bilježnicu. Radne bilježnice ne tiskaju u ovom formatu, a šteta je. Ovaj je format doista zanimljiv.

Složit ćete se da dijete osnovnoškolskog uzrasta pokraj ovakva formata zasigurno neće proći a da ga ne primijeti i ne prouči. Slijede njegove prednosti:

  • Interaktivni elementi pomažu u uštedi prostora, čime se dobiva više informacija.
  • Djeca uče organizirati i sistematizirati informacije, što im je od velike koristi s obzirom na to da se iz godine u godinu od njih zahtijeva usvajanje i obrađivanje sve veće količine informacija.
  • Ako govorimo o učenju jezika (stranome ili materinskome), tu gramatika dobiva i vizualni dio i postaje jasnija. Osim toga, u učenje je uključena i motorika, djeca stalno dodiruju i pomiču elemente bilježnice aktivirajući taktilno pamćenje.
  • Djeca pokazuju svoju individualnost i maštu, uključena su u postupak, razvijaju kreativne sposobnosti, izrezuju, lijepe, ukrašavaju, razmišljaju o tome kako oblikovati sljedeći predložak. Zadržavajući stalno zanimanje za rad na bilježnici, povećava se i motivacija za učenje.
  • Interaktivna bilježnica potiče stalno gledanje, a time i ponavljanje gradiva. A to je vrlo važno. Iako se vrlo mali broj učitelja koristi ovom metodom, ona zapravo djeluje.

Uzoraka ima raznih, jednostavnih i složenih. Evo formata koje sam uspjela osmisliti: 

 

MIŠLJENJE UČITELJA  KOJI SU ODLUČILI POKUŠATI

Nadežda BORDAČEVA, profesorica engleskog jezika: „Želim reći da je izrađivanje interaktivnih bilježnica zadivljujući, ali i dugotrajan posao. Hoćete li ga primjenjivati u školi, ovisi o vama. Nisam još potpuno ovladala organizacijom rada s interaktivnim bilježnicama. Zasad je koristim samo s jednom skupinom učenika jer je pomalo skupo.

Lia OSERTOVA, učiteljica engleskog jezika: „Dragi kolege, ja sam za novu školsku godinu spremna! S interaktivnim bilježnicama ne možete pogriješiti. Unesite kreativnost i raznovrsnost u svoju ustaljenu nastavu. Da, zahtijeva malo veći trud. Potrebno je izrezivati i lijepiti, ali je isto tako moguće pripremiti nekoliko primjeraka unaprijed.“

Provela sam također anketu među roditeljima putem društvenih mreža. Gotovo nitko od njih nije čuo za interaktivnu bilježnicu. Ali ni u školi koju pohađa moja kćer nitko od učitelja nije čuo za ovaj format.

ŠTO JE POTREBNO ZA IZRAĐIVANJE INTERAKTIVNE BILJEŽNICE

Ljepilo, olovka, škare, bijeli papir i papir u boji, bojice, flomasteri, jednostavne spajalice i kreativnost. Usput, onome tko ima više vremena, za veće nadahnuće preporučujem poznati Pinterest – vrstu socijalne mreže i galerije fotografija gdje korisnici mogu objaviti različite inspirativne i motivacijske slike, smjestiti ih u tematske zbirke i podijeliti s drugima. S tim sam se stranicama upoznala kad sam tražila uzorke, crteže i igre za svoje razvojne aktivnosti s djecom od jedne do jedne i pol godine, kao i za djevojku koja je učila ruski kao strani jezik. Tu je prostranstvo ideja i to je sjajno!

Kolege, koristite li se u svojoj praksi metodologijom interaktivnih bilježnica?

………………

NAPOMENA

  • RUSIJA: Mel.fm – portal posvećen obrazovanju i odgoju
  • Izvor: mel.fm