Jučer-danas-sutra
TAJLAND: ZAVRŠENO JE SVJETSKO DEBATNO PRVENSTVO – WORLD SCHOOLS DEBATING CHAMPIONSHIP
Izvrstan rezultat hrvatskih debatanata
objavljeno: 1. kolovoza 2019.

Hrvatsku su na prvenstvu predstavljali debatanti Iris JUKIĆ SUĆUR, Loren SERDAREVIĆ, Nika ĆAVAR, Kian BIGOVIĆ VILI i Marko KASUN, učenici XV. i XVI. gimnazija u Zagrebu, a delegaciju su činili i njihova trenerica Ivona ANIĆ te Bojan MARJANOVIĆ koji je trenersku karijeru ove godine zamijenio sudačkom.

Hrvatska ekipa pobijedila je u 4 od 8 preliminarnih rundi natjecanja, i to protiv reprezentacija Slovačke, Kambodže, Walesa i Škotske.

Nažalost, naši se debatanti ove godine nisu uspjeli probiti u eliminacijske runde natjecanja, do čega im je nedostajala jedna pobjeda, zbog čega su u napetoj rundi i tijesnom porazu (2:1) protiv Rumunjske zaključili svoje sudjelovanje na prvenstvu.

Poraze su upisali i protiv reprezentacija Pakistana, Singapura i Irske, svih redom reprezentacija koje redovito prolaze u eliminacijske runde. Izrazito smo ponosni na naše učenike jer su uspjeli pobijediti čak dvije ekipe kojima je engleski materinji jezik, a zanimljivo je i to da su se u preliminarnim rundama susreli s čak 4 ekipe kojima je engleski materinji jezik i 3 ekipe koje su prethodno osvajale prvenstvo.

U debatnom žargonu možemo reći da ih pairing nije mazio, a usprkos tome uspjeli su postići izvrstan rezultat.

Sretni smo što su na prvenstvo organizatori pozvali naše tab majstore, debatne voditelje i suce Martina ROSENZWEIGA i Luku BAKOVIĆA, zagrebačke studente koji sparuju debatne runde na domaćim i međunarodnim turnirima i koji su, uz Aljošu POLŠAKA iz Slovenije, autori jedinog programa na svijetu koji odgovara WSDC pravilniku o sparivanju debatnih kola. [ IZ DRUGIH MEDIJA | hdd.hr ]