Školstvo u medijima
NEMOJTE ZABORAVITI POBRINUTI SE ZA SEBE, POSVETITI SE SAMO SEBI
Kako spriječiti da vam društveni mediji unište ljeto
objavljeno: 9. kolovoza 2019.

Postoje i oni za koje je ljeto vrijeme za istraživanje dalekih mjesta i novih vrhunaca.

Uzbuđenje, pustolovina i beskrajne mogućnosti – to je bit ljeta. Barem prema Instagramu. Međutim, je li to doista tako, za većinu učitelja ostaje otvoreno pitanje.

Mnogo se govori o štetnim posljedicama društvenih medija na djecu, međutim postoje i slični rizici za naše vlastito mentalno zdravlje. Evo kako se nositi s društvenim medijima tijekom ljeta.

1) AKO VAM SE NE SVIĐA ONO ŠTO VIDITE, NEMOJTE GLEDATI.

U malim količinama, društveni mediji mogu biti dobri, međutim ako se nakon gledanja savršenih i sretnih slika na tuđim profilima osjećate ljubomornima, tada jednostavno prestanite gledati.

Trava se možda čini zelenijom na drugoj strani, ali zapravo nije. Trava je zelenija tamo gdje je zalijevate. Fokusirajte se na ono što je stvarno i na čemu ste zahvalni u svom životu, umjesto na ono što nemate.

2) NEMOJTE BITI DIO PROBLEMA.

Razmislite o tome zašto nešto objavljujete na društvenim medijima. Je li razlog vašeg objavljivanja taj da bi ih vaši rođaci rado vidjeli? Ili zapravo pokušavate prikazati lažnu sliku nekoga savršenog života – života kakvog biste željeli da drugi misle da vodite – bez obzira na to koliko daleko od istine to bilo? Oprezno. Ovakvo ponašanje može imati loše posljedice.

3) NAPRAVITE MENTALNE SLIKE.

Zašto sve to snimate? Hoćete li doista poslije pogledati taj video i prisjetiti se tih trenutaka? Ili ćete propustiti trenutak da biste napravili video koji više nikada nećete pogledati?

Ovog ljeta pokušajte napraviti manje fotografija mobitelom, a više svojim srcem i umom. Cijele godine čekamo ove trenutke, bila bi šteta propustiti ih kada konačno stignu.

4) PRETVORITE OBIČNO U IZVANREDNO.

Ako temeljite svoja očekivanja na onome što vidite na mreži, sve drugo moglo bi se činiti osrednjime. Ali vaše vrijeme za odmor ne mora biti izvanredno da biste mogli uživati u njemu.

Fokusirajte se na ono zbog čega se osjećate bolje. Ono u čemu biste uživali bez raspravljanja na Facebooku. Kad šetnju lokalnim parkom doživite svjesno – primijetite prizore, zvukove i mirise kao prvog puta – možete doživjeti trenutke za sjećanja koja su sve samo ne obična.

5) BLAGOSTANJE: VJEŽBAJTE BRINUTI O SEBI.

 

Ako ste pod velikim pritiskom zbog kućanskih poslova, brige o djeci i svega drugoga što sebi govorite da morate riješiti u ovome kratkom razdoblju, ljeto bi za vas moglo biti sve samo ne odmor.

Nemojte zaboraviti pobrinuti se za sebe, zatražiti pomoć kad vam je potrebna i uzeti vrijeme koje ćete posvetiti samo sebi.

………………

NAPOMENA

  • Velika Britanija: TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i područja i zato najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, obavijestiti i nadahnuti podučavatelje diljem svijeta.
  • Izvor: tes.com
  • Photo by William Iven on Unsplash