Savjeti stručnjaka
LJETNI SU PRAZNICI BITAN DIO DJEČJEG ISKUSTVA
Djeca moraju uživati u nestrukturiranim ljetnim aktivnostima!
objavljeno: 7. kolovoza 2019.

Osim nastavnika, većina ljudi radi cijele godine uzimajući samo nekoliko slobodnih tjedana tu i tamo. Postoje oni koji smatraju da djeca trebaju naučiti strukturu i disciplinu da bi uspjeli u današnjem kompetitivnom svijetu. Što je također istina.

Međutim, EVO ŠTO ZABORAVLJAJU: Djeca nisu samo minijaturne odrasle osobe. Ona rastu i razvijaju se i trebaju mnogo prostora i vremena da bi shvatila tko su i što žele postati. I sve dok potpuno ne odrastu, ona trebaju nestrukturirano ljetno vrijeme da im pomogne to otkriti.

Škola danas podrazumijeva mnogo više vremena i aktivnosti nego u prošlosti.

 „Učenici moraju ustrajati kroza zadatke, pomicati granice svog razmišljanja i rješavati probleme u svim predmetnim područjima.“ – kaže ravnateljica osnove škole Jeannie TYNECKI.

To je istina. Djecu se ocjenjuje i dodjeljuje im se radno opterećenje koje naglašava zaposlenost i postignuće. Čak i nakon škole većini učenika slobodno vrijeme odlazi na izvannastavne aktivnosti. To je odlično za izgradnju intelektualnih sposobnosti, ali kad ljeto stigne, djeca se trebaju odmaknuti od strukturiranih aktivnosti.

UZIMANJE STANKE POMAŽE RAZVITI DOBRO ZAOKRUŽENE POJEDINCE.

Današnji je fokus na školske aktivnosti intenzivan, a lekcije su vrlo opsežne. Mladi umovi trebaju stanku od školskog rada. Zaboravite popise za čitanje, ljetne tutore te pronalazak savršene ljetne zbirke zadataka. Pustite djecu neka se igraju! Dopustite im neka trče i upuštaju se u aktivnosti koje izgrađuju i sposobnosti koje nisu obrazovne prirode.

DJECA TREBAJU VLASNIŠTVO NAD SVOJIM VREMENOM.

Tijekom školske godine čini se kao da je djeci rečeno što da rade i kako da to rade svake minute dana. Ona trebaju stanku od toga. Ona trebaju mogućnost da sama donose odluke o tome što žele napraviti i gdje žele uložiti svoju energiju. Bez nestrukturiranog vremena, nema ni razvoja mašte. Djeca trebaju sama otkriti što im je važno i imati vremena da slijede svoju znatiželju.

I VRIJEME ZA OPUŠTANJE

Razumljivo, dani kad su djeca kod kuće po cijele dane nisu norma za većinu. Mnoga djeca čiji roditelji rade provode dio svojih ljetnih praznika, ili cijele praznike, u raznim kampovima ili u vrtiću/predškoli. Nadamo se da su ljetni programi u koje su upisani labavo strukturirani (bez domaće zadaće ili ocjena) te da nude djeci mnogo izbora i slobodnog vremena za otvorenu igru.

DJECA TREBAJU VRIJEME SA SVOJIM OBITELJIMA.

Duži ljetni dani također nude mnogo prilika za obitelji da se međusobno bitno povežu. Jednostavne aktivnosti, poput prepričavanja dnevnih događaja na terasi, zajedničkog pripremanja večere ili zajedničkog čitanja knjige pomaže kultivirati čvrste odnose. Učiteljica s 30 godina iskustva, Kristin Groth, zagovara provođenje zajedničkog vremena u prirodi. „Djeca trebaju iskustva koja bude sva njihova osjetila, a provođenje vremena na otvorenome najbolji je način da to postignu.“ Prošećite susjedstvom, kopajte u vrtu ili legnite na deku i promatrajte zvijezde.

ZA DJECU JE ZDRAVO DA IZAĐU IZ SVOG ELEMENTA.

Baš poput odraslih, djeca mogu zapeti u rutini tijekom školske godine. Ljeto je vrijeme da izađemo iz naših svakodnevnih uloga i pogledamo svijet novim očima. Ako si vaša obitelj može to priuštiti – putujte! Djeca uče tako mnogo od doživljavanja različitih okruženja, običaja i jezika. Ako vaš budžet nije toliko velik, isplanirajte izlet do obližnjega grada, posjetite rodbinu ili istražite nova mjesta u vlastitoj zajednici na kojima niste nikad bili, poput muzeja, restorana i festivala. Napravite sve što pomaže djeci vidjeti koliko je svijet velik i koliko im ima ponuditi.

LJETNE STANKE PRIPREMAJU DJECU DA SE VRATE U ŠKOLU OSVJEŽENA I S NAPUNJENIM BATERIJAMA.

Kada djeca dođu u školu nakon dobro zasluženog odmora, ona se osjećaju uzbuđeno što ponovno vide svoje kolege i pričaju jedni drugima o svojim pustolovinama. Svjež početak nove školske godine osnažujući je. Vrijeme koje je lišeno strukture i bilo kakvih uputa pomaže djeci rasti. „Nestrukturirani ljetni praznici vrhunac su za našu djecu,“ kaže Tynecki. „ Pobrinite se da svojoj djeci osigurate neobvezno vrijeme za istraživanje s obitelji i prijateljima jer to je bitno za obrazovni i društveno-emocionalni razvoj naše djece.“

…………………

NAPOMENA

  • SAD: We Are Teachers mrežna je zajednica poučavatelja čija je misija nadahnuti učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskoga humora.
  • Izvor: weareteachers.com