Školstvo u medijima
DJECA OD ŠEST DO DEVET GODINA
Kako poboljšati pozornost i koncentraciju
objavljeno: 8. kolovoza 2019.

Katkad je djeci teško usredotočiti se, toliko im toga odvraća pozornost, pa ako je vaše dijete povremeno rastreseno, to je normalno. Ako se ono uopće ne može usredotočiti, onda biste trebali ispitati u čemu je problem i pokušati ga riješiti.

Odakle proistječu teškoće s pozornošću i što djetetu pomaže da se usredotoči, pročitajte u nastavku.

KOJE TEŠKOĆE S POZORNOŠĆU MOGU IMATI DJECA?

Problemi s pozornošću zasigurno mogu prouzročiti neugodnosti u školi i u svakodnevnomu djetetovu životu.

Primjerice, djeca mogu zakasniti na trening, ne dovršiti domaću zadaću ili zaboraviti nazvati. To se može primijetiti odmah – djeca postaju nesvjesna naših zahtjeva. Roditelji mogu pogrešno pretpostaviti da je dijete lijeno ili buntovno, ali to može biti i prvi znak slabe koncentracije.

Zapravo, problem je kad se dijete želi usredotočiti na nešto, ali mu to jednostavno ne uspijeva.

VRSTE TEŠKOĆA S POZORNOŠĆU U DJECE:

  • Nemogućnost usredotočavanja na sitne detalje. Djeci je, primjerice, teško upamtiti kako vesti, tkati, nizati perle, prepričati priču.
  • Problemi s fokusiranjem na jednostavne upute odraslih: nazovite mamu, pojedite užinu, pospremite krevet.
  • Prebacivanje pozornosti s jednog sadržaja na drugi sadržaj, primjerice, dijete čas piše zadaću, čas gleda crtane filmove.
  • Prijanjanje na zadatak nakon mnogobrojnih upozorenja.
  • Dijete ne može izdržati u razgovoru, već prebacuje pozornost na drugu vrstu aktivnosti.

UZROCI TEŠKOĆA S POZORNOŠĆU

ŽIVOTNI PROBLEMI.Da, i djeca imaju loše dane, ne samo odrasli. Katkad im je teško usredotočiti se zbog nečega što se tada događa u njihovu životu. To bi mogla biti svađa u školi, loša ocjena, dojmovi s proslave rođendana i još mnogo toga. To su naizgled sitnice, ali utječu na djetetovu usredotočenost.

ŽELJA ZA JELOM.Glad ometa koncentraciju. Isto vrijedi i za nedostatak sna. Kada djeca nemaju red u spavanju i jelu, lako ih je omesti i vjerojatno će tijekom dana pogriješiti u školi.

STRES I ANKSIOZNOSTtakođer mogu biti važni čimbenici slabe pozornosti. Kada djeca dožive stresne situacije, kao što su selidba ili smrt u obitelji, to utječe na njihovu koncentraciju.

No, kada djeca stalno imaju teškoća s pozornošću, možda iza toga stoji nešto drugo. Na primjer, ADHD (poremećaj hiperaktivnosti zbog nedostatka pozornosti) čest je uzrok problema s koncentracijom. To je stanje koje uzrokuje hiperaktivnost, impulzivnost i nepozornost. Ovaj se sindrom očituje u djetinjstvu i može se zadržati i u odrasloj dobi.

KAKO POBOLJŠATI POZORNOST I KONCENTRACIJU U DJECE

Bez obzira na to što uzrokuje teškoće s pozornošću vašeg djeteta, postoji mnogo načina da mu pomognete poboljšati koncentraciju. Pripremili smo šest savjeta za vas.

NE OSTAVLJAJTE ZADATKE ZA POSLIJE

Što dijete više odgađa obavljanje zadatka, to će mu teže biti usredotočiti se. To se odnosi na domaću zadaću, pospremanje sobe i bilo koji drugi zadatak. To ne znači da djeci ne treba dopustiti odmor i da ih treba tjerati da obave sve i odmah. Da bi se dijete lakše primilo posla, razdijelite zadatak na dijelove ili faze i neka ga obavlja polako raspoređujući svoje vrijeme.

VJEŽBE SVJESNOSTI I KONCENTRACIJE

Istraživanja su pokazala da svjesnost može pomoći djeci da poboljšaju ponašanje i sposobnost koncentracije u školi.

Jedan od načina vježbanja jest sjediti tiho i usredotočiti se na udisanje i izdisanje. Čak i nekoliko dubokih udaha prije lekcije ili testa može promijeniti situaciju.

JEDNO PO JEDNO

Pokušajte ne preopteretiti dijete s previše uputa istodobno. Na primjer, recite djetetu da provjeri zadatke za domaću zadaću iz samo jednog predmeta, a zatim pripremi sve materijale potrebne za početak rada. Ako je vaše dijete preopterećeno, osigurajte mu stanke za odmor.

NAMJESTITE MJERAČ VREMENA

Kada djeca znaju da postoji vremensko ograničenje za obavljanje zadatka, lakše će se usredotočiti i možda čak i produžiti vrijeme rada na zadatku.

Kada dijete sjedne da nauči neki stih ili obavi neki drugi ne baš zabavan zadatak, postavite mjerač vremena, odredite koliko vremena ima na raspolaganju prije male užine ili igre tijekom stanke. Postupno možete produžavati vrijeme dok dijete ne nauči bolje se fokusirati.

OBRATITE POZORNOST NA ZVUKOVE

Nekoj je djeci potrebna potpuna tišina da bi se koncentrirala. Ostala obavljaju zadatke vrlo lako i kad je bučno. Zato je važno pitati djecu što im najbolje odgovara.

Možda vaše dijete želi slušati glazbu dok radi domaće zadatke. Eksperimentirajte i vidite što mu najbolje odgovara.

USMJERAVAJTE NJEGOVU POZORNOST

Čak i pri primjeni ovih metoda djeci može odlutati pozornost. Potrebna su im pravila da bi se mogla vratiti na zadatak.

Pronađite znak kojim ćete pokazati djetetu da je izgubilo pozornost, to može biti polaganje ruke na rame ili izgovaranje određene riječi. Recite učitelju čime se koristite, možda bi i on mogao usvojiti nešto od toga za rad u učionici ili biste vi mogli primijeniti neke od njegovih metoda.

………………

NAPOMENA

  • UKRAJINA: Uaua – internetska enciklopedija obitelji i odgoja
  • Izvor: uaua.info