Školstvo u medijima
DAKTILOGRAFIJA, DOMAĆINSTVO, TEHNIČKA KULTURA …
Tri staromodna predmeta koje treba vratiti u srednje škole
objavljeno: 19. kolovoza 2019.

… ali se služio samo dvama prstima kako bi ukucao informacije u računalo.

Sjetila sam se svojih školskih dana i predmeta koje uče moja djeca u školi i shvatila sam da postoje tri predmeta koja bi svatko trebao učiti, a danas ih u školi više nema. Služba ljudskih resursa bilo koje tvrtke bila bi oduševljena kandidatima koji imaju sljedeće vještine čak i kad nisu izravno povezane s poslom.

DAKTILOGRAFIJA

Nekada davno, kad sam ja išla u školu, jedan je od izbornih predmeta bila daktilografija. Učili smo tipkati na pisaćem stroju. Naučili smo kako postaviti prste i pravilno sročiti poslovna pisma. Osobna su računala tek bila u začetku i tajnice koje su prema diktatu tipkale pisma bile su prilično česta pojava. Prodavač namještaja koji je nešto stariji od mene ovu vještinu očito nije smatrao naročito korisnom.

Bilo koji uredski posao, ali i mnogi drugi zahtijevaju vještinu brzog tipkanja. Malo tko danas ima tajnicu. Tipkanje morate odraditi sami. Vještina brzog tipkanja dobro bi došla i našem prodavaču. Omogućila bi mu brži povratak prodaji i komunikaciji s kupcima.

DOMAĆINSTVO

Kako zakrpati hlače? Kako stojimo s kućnim proračunom? Što ćemo skuhati za večeru? Služba ljudskih resursa ne mari za ove vještine. Ali ovakve stvari uzrokuju stres. Ako vaš zaposlenik ne zna isplanirati proračun i držati ga se, bez obzira na to koliko zarađuje, bit će pod stresom. Mnogo je lakše uspostaviti ravnotežu između poslovnog i privatnog života kad posjedujete standardne vještine potrebne za samostalan život. Potrebno je samo nekoliko minuta kako biste zakrpali hlače. Pronaći krojača, odnijeti mu hlače, a zatim se vratiti po njih iziskuje mnogo više vremena. Da ne spominjemo troškove…

Mnoge tvrtke zarađuju mnogo novca režući i pakirajući povrće ili sastavljajući poseban način ishrane za nas. Nema ničega lošeg u korištenju bilo koje od ovih usluga, ali vjerujem da bismo ih i dalje trebali smatrati osnovnim vještinama.

TEHNIČKA KULTURA

Priznajem da sam daleko od spretne osobe. Nikad nisam odabrala nijedan predmet sličan ovome. Nikad se nisam pripremala ni za jednu vrstu fizičkog posla. Naglasak je bio na pripremu za fakultet. Međutim, činjenica je da ne pripremamo djecu za neke zaista sjajne karijere. Velik je nedostatak kvalificirane radne snage, a mi potičemo sve učenike na karijeru koja se zasniva na visokom obrazovanju. Uvriježilo se mišljenje, da tako kažemo, da su poslovi za koje se trebate tuširati ranije bolji od poslova nakon kojih je potrebno tuširanje.

To nije istina. Izbacivanjem bilo kakvoga stručnog osposobljavanja iz škola guramo svu djecu prema fakultetu i ne pripremamo ih za smislene karijere. Stvaramo neodstatak kvalificirane radne snage.

Uvođenjem predmeta poput tri navedena mogli bismo povećati produktivnost, smanjiti stres i pomoći u rješavanju problema nedostatka kvalificirane radne snage. Tko to ne bi želio?

………………

NAPOMENA

  • SAD: Inc – višemedijski časopis s naglaskom na tehnologiju i inovacije.
  • inc.com