Zanimljivosti
OŠ DR. FRANJE TUĐMANA, KORENICA
Likovni projekt zaštite biološke i kulturne raznolikosti Plitvičkih jezera
objavljeno: 21. kolovoza 2019.

Potaknuta željom da učenicima približim jedinstveni svijet biološke raznolikosti parka, kao i potrebu njegove neprekidne zaštite i očuvanja, kao profesorica likovne kulture, pokrenula sam višemjesečni likovni projekt o temi ekologije i zaštite biljnog i životinjskog svijeta parka Plitvička jezera.

Učenici obiju škola nekoliko su sati proučavali karakteristične biljke i životinje parka te počeli izradu plakata u tehnici kolaža u boji. Likovni zadatak bio je samostalno oblikovati plakat i razumjeti značenja zaštite ugroženih životinjskih vrsta svoga kraja te likovno istaknuti ulogu ritma i dinamike boje i plohe te odnosa slike i teksta na plakatu u funkciji prenošenja poruke. Nakon završetka izrade radova te njihova izlaganja u školi, odlučili smo radove poslati na nekoliko likovnih natječaja.

Rezultati su nadmašili sva naša očekivanja!

Učenik 8. razreda OŠ dr. Franje Tuđmana iz Korenice Valentin BUJDO svojim je radom pod naslovom „Dajmo priliku ličkim životinjama” osvojio prvo mjesto na županijskom natjecanju iz likovne kulture, kao i deveto mjesto na državnom natjecanju, što je za školu bio veliki uspjeh s obzirom na to da učenici cijele Ličko-senjske županije nisu na državnom natjecanju iz likovne kulture sudjelovali mnogo godina.

Učenica Aurora BIĆANIĆ iz 5. razreda OŠ Plitvička jezera svojim je pak radom pod naslovom „Lička priroda” osvojila nagradu publike i posebno priznanje na likovnom natječaju „Predstavljam se svijetu” u konkurenciji više od tisuću likovnih radova iz cijele države.

Inspirirana postignućima svojih školskih vršnjaka, učenica 7. razreda Valerija BIONDIĆ (OŠ dr. Franje Tuđmana iz Korenice) izradila je likovni rad u tehnici tempere o temi „Volim Ličko-senjsku županiju” koji je tiskara „Sigra” iz Poreča odabrala i otkupila za izradu nove linije personaliziranih poslovnih poklona s temom hrvatske baštine Ličko-senjske županije.

Na taj smo način ponešto proširili projekt, ostvarili još jednu uspješnu suradnju i omogućili učenicima razvijanje poduzetničkog duha.

Ovakvi rezultati našega maloga likovnog proučavanja uvelike su pridonijeli povezanosti i osviještenosti učenika o raznolikosti, specifičnosti i ugroženosti biljnog i životinjskog svijeta Nacionalnog parka Plitvička jezera i dali su nam nadu da će i mladi naraštaji lokalnog stanovništva čuvati i vrednovati prirodno i kulturno „blago” u kojem živimo.

…………

Iva ŠTEFANAC, nastavnica likovne kulture, OŠ dr. Franje TUĐMANA, Korenica