Školstvo u medijima
ŠKOLSKO ZVONO NA VIDIKU
U deset koraka stvorite najbolje temelje za uspješan prvi razred
objavljeno: 22. kolovoza 2019.

No bez obzira na to, polazak u prvi razred je veliki događaj u svakoj obitelji. Ipak, kako sa sobom nosi i određenu razinu stresa te privikavanje na potpuno novi ritam života, važno je dobro se pripremiti na vrijeme. 
Zato smo pomoć potražili od Anite VADAS, učiteljice i voditeljice radionica za savjetovanje roditelja.

Evo što ona predlaže. 

1. ISTAKNITE POZITIVNE PRIČE O ŠKOLI 

Sjetite se svojeg djetinjstva i zanimljivih i zgodnih priča iz vaših školskih klupa. Ispričajte ih djetetu. Stvorite u djetetu osjećaj „jedva čekanja“ za školu. Poštedite ga negativnih jer su vremena drugačija, okolnosti nove i akteri priče drugi. Dajte djetetu priliku da ono samo svojim iskustvima razvije pozitivan odnos prema školi. Ovi prvi koraci su važni jer tu stvara prve utiske i prvu sliku o školi.

2. ZAJEDNO KRENITE U KUPOVINU POTREBNOG PRIBORA

Što više uključite dijete, to će ono više biti svjesno koliko sve ima vrijednost i tim više će paziti i čuvati na svoje stvari. Mnogi roditelji pogriješe što sve sami kupe i onda se čude kako dijete na čuva i ne pazi svoje stvari. Nije bilo uključeno u to. Dajte mu priliku da drži novac u ruci i da plati na blagajni kako bi imao osjećaj da sve te bilježnice, pribor, pernica, torba, papuče i ostalo ima vrijednost.

3. PRIPREMITE RADNI KUTAK

Na vama je da osigurate djetetu potrebno mjesto za učenje ili prvi radni kutak. Potrudite se da ne bude puno svega oko djeteta jer će to odvlačiti pažnju tijekom pisanja zadaće. Važno je da ima svoj stol i stolicu, neku radnu ploču na kojoj će stajati raspored sati i papirići s obavezama te čaša s potrebnim pisaćim priborom. Ostalo neka bude u ladicama.

4. NEMOJTE U DJETETU IZAZIVATI STRAH NEGATIVNIM KONOTACIJAMA

5. PONOVITE BONTON

6. NAGLASITE VAŽNOST SAMOSTALNOG ODIJEVANJA

7. KLJUČIĆ OKO VRATA

8. PRAĆENJE U ŠKOLU

9. UKLJUČENOST U ŠKOLSKI ŽIVOT

10. TEMELJ STVARANJA RADNIH NAVIKA

Cijeli tekst pročitajte OVDJE, a više savjeta za roditelje možete pronaći na mrežnoj stranici Anite Vadas. [ IZ DRUGIH MEDIJA | zadovoljna.dnevnik.hr