Školstvo u medijima
DOBROBIT UČITELJA
Tri savjeta koji će vam pomoći da bolje počnete novu nastavnu godinu
objavljeno: 28. kolovoza 2019.

Početak polugodišta, kao što će vam reći većina učitelja, može biti prilično težak. Naravno, uzbudljivo je vratiti se u učionicu, odmoren i spreman za novu školsku godinu. Ali to također može biti vrlo umarajuće i preplavljujuće, bez obzira na sve dobrobiti dugog ljeta koje je iza vas.

Glavni simptom preopterećenosti za mene je obično rečenica koju iznova ponavljam u sebi:

  • „Ovo moram odmah završiti.”
  • „Ovaj će mi novi učenik zadavati glavobolje.”
  • „Da sam bolji/učinkovitiji/organiziraniji učitelj, lakše bih se nosio sa svime.”

Vrlo je lako zapeti u određenom stanju uma bez obzira na to koliko dugo poučavate.

Stoga, evo kako se osloboditi osjećaja preplavljenosti i preopterećenosti.

1. PRESTANITE POKUŠAVATI NAPRAVITI SVE ODJEDNOM.

Problem s početkom polugodišta jest u tome što se možete usmjeriti na sve ono što tek treba obaviti, ali jednostavno ne možete sve to napraviti dovoljno brzo. Napravite stanku – ne morate sve to obaviti danas, sutra ili čak do kraja mjeseca. Posvetite se samo onome s čime se možete trenutno nositi i koncentrirajte se na jednu po jednu stvar. Potrebna je hrabrost da biste stali prije nego što izgorite, ali ako ne pripazite na svoj ritam to je upravo ono što će se dogoditi. 

2. BUDITE LJUBAZNI.

 

Lako je donijeti odluku o tome kakvo je neko dijete ili kolega prije nego što ga dovoljno dobro upoznate, ali to jednoj i drugoj strani čini veliku nepravdu. Prisjetite se vremena kad ste bili učenik ili kad ste tek počeli poučavati. Razmislite o tome tko vam je pomogao i izvukao najbolje iz vas. Pokušajte biti ta osoba za druge. To će vam pomoći da zanemarite svoje prvotne osjećaje i uspostavite odnos koji bi mogao biti odličan.

3. BUDITE POZITIVNI.

 

Što su stvari oko vas teže, tim morate više dignuti bradu, progurati kroz nedaće i nastaviti pričati. Zatražite pomoć kad je trebate i pomozite drugima ugledati svjetlo na kraju tunela kad im je teško. Budite dobri prema sebi i nemojte samoga sebe iskorištavati. Život je pokušaj pronalaska ravnoteže, s obzirom na to koliko vam je stvari ponuđeno svakog dana, sasvim je u redu katkad posrnuti. Stoga prestanite biti toliko strogi prema sebi!

………………

NAPOMENA

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati edukatore širom svijeta.
  • Izvor: tes.com