Iz školskog svijeta
ŠANGAJSKA LJESTVICA
Finska sveučilišta među najboljima na svijetu
objavljeno: 2. rujna 2019.

Šangajska ljestvica objavljuje se jednom godišnje od 2003. godine, a provodi ga šangajsko sveučilište Jiao Tong. To je jedno od najprestižnijih sveučilišnih ljestvica u svijetu. Šangajska studija mjeri sveučilišta na temelju šest indikatora koji istražuju kvalitetu obrazovanja i fakultetskog osoblja, rezultate istraživanja te uspješnost svakoga pojedinog studenta.

Od finskih je sveučilišta ono helsinško palo za pet mjesta, na 63., ali je zadržalo status najviše rangiranoga finskog sveučilišta.

Sveučilišta Oulu, Tampere  te Jyväskylä poboljšala su svoje položaje u usporedbi s prošlogodišnjim ljestvicama, dok su sveučilišta Aalto, Turku te Sveučilište istočne Finske zadržali svoja mjesta.

Procjenjuje se da je postoji od oko 18 000 do 23 000 sveučilišta na svijetu. Stoga, ako se neka visokoobrazovna institucija nađe na šangajskim ljestvicama, to znači da je među najboljih pet posto u svijetu.

U rangiranjima za predmetna područja, Sveučilište u Helsinkiju i Sveučilište Turku prošla su dobro u medicinskim znanostima, dok je Sveučilište Jyväskylä 39. u edukaciji.

…………..

NAPOMENA

  • Good News finski je portal koji obuhvaća pozitivne i svjetski zanimljive nove teme povezane s finskim poduzećima i inovacijama.
  • Izvor: http://www.goodnewsfinland.com

Sveučilište u Helsinkiju sad je šesto najbolje nordijsko sveučilište, nakon Sveučilišta u Kopenhagenu (Danska), Sveučilišta Aarhus (Danska), Sveučilišta u Oslu (Norveška), Sveučilišta Uppsala i Instituta Karolinska (Švedska).