PROSVJED PROSVJETARA

Oko dvije tisuće učitelja prosvjedovalo na Markovom trgu

četvrtak, 5. rujna 2019.

Učitelji i nastavnici pod vodstvom sindikalnih čelnika krenuli su oko 11 sati s Trga Republike Hrvatske prema Markovu trgu, gdje je prema procjenama bilo oko 2.000 ljudi.

 Prosvjednici su na čelu kolone razvili transparent "Zapostavljeno obrazovanje = nepokrenuta Hrvatska!".

"Svi ste vi imali učitelje", "Tko vam je dozvolio da se kockate s našom budućnošću?", "Sramota!", "Od Vlade ne tražimo ništa, samo njihove koeficijente", "Može li reforma obrazovanja bez nas?", "Koliko vam vrijedimo", bile  su neke od poruka prosvjednika koji su uz zviždanje i bubnjanje krenuli ulicama Zagreba.

Učitelji i nastavnici došli su na prosvjed iz raznih dijelova Hrvatske, a u povorci su noseći plave sindikalne kape i zastave, prošli užim centrom Zagreba - Masarykovom i Gundulićevom ulicom te Ilicom, pa s Trga bana Jelačića  prema Gornjem gradu.

U podne je održan prosvjed na Trgu svetog Marka. Čelnici dva najveća obrazovna sindikata u Hrvatskoj [Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja]  koji okupljaju oko 40.000 članova, na Markovu trgu su istaknuli su ujedinjeni u borbi za veće koeficijente složenosti poslova i poručili premijeru Andreju Plenkoviću da je vrijeme za njih "ovdje i danas".

Prije toga susreta s premijerom Andrejem Plenkovićem, pred prosvjednicima su poručili Vladi da je ovdje i sada vrijeme za njih.

"Jedino ulaganjem u obrazovanje ulažete u budućnost naše domovine. Zato nećemo dozvoliti da budemo neispunjena predizborna obećanja. Obrazovna reforma mora započeti upravo reformom odnosa prema nositeljima obrazovanja", istaknula je Šprem.

Zapitala je Vladu hoće li dopustiti da učitelji, nastavnici i stručni suradnici sa visokom stručnom spremom i dalje budu najpotplaćeniji u sustavu javnih službi.

Upozorila je Vladu da krši vlastitu strategiju, koja propisuje da je još prošle godine plaća učitelja i nastavnika morala biti usklađena s plaćom visokoobrazovanih radnika u javnom sektoru.

Mihalinec je dodao da su zahtjevi za većim koeficijentima ispravljanje nepravde koje su učinile sve Vlade u Hrvatskoj, a naročito ona premijera Zorana Milanovića, kada su učiteljima i nastavnicima 2012. smanjene plaće kao prva mjera za izlazak iz krize. Ta nepravda, istaknuo je, još do danas nije ispravljena.

"Poručujemo premijeru Plenkoviću da je sada vrijeme za nas. I neka zapamti - I mi smo glasači", poručio je Mihalinec. 

Plenković je na početku današnje sjednice Vlade potvrdio da će sastati sa sindikalnim čelnicima koji će mu, kako su najavili, izraziti zahtjev za povećanje koeficijenata plaća u školstvu od 6,11 posto. Sindikati od Vlade očekuju prihvaćanje tog zahtjeva i donošenje Uredbe o koeficijentima, a u protivnom najavljuju štrajk.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir MIHALINEC i čelnica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja ŠPREM sastali su se u 12,30 sati s premijerom Andrejem PLENKOVIĆEM.

Čelnik sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec nakon sastanka s predsjednikom Vlade i resornim ministrima rekao je da zasad neće najavljivati štrajk nastavnika i učitelja, te da su prihvatili dijalog s Vladom oko njihovih zahtjeva za većim plaćama u odgoju i obrazovanju.

"Zaključak sastanka je da će se nastaviti dijalog. Sve naše prijedloge proučit će radne skupine u ministarstvima i doći do konkretnih rješenja", izjavio je Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Šprem je izjavila da su ovime sindikati dali priliku i premijeru i Vladi  da krenu u izračune i zaključno pokažu koliko je važno obrazovanje u Hrvatskoj.

Čelnici sindikata potvrdili su će Vlada na sastanku, koji bi se trebao održati za desetak dana, 16., 17. ili 18. rujna, iznijeti svoj konačan stav o njihovim zahtjevima.

Mihalinec je objasnio da to znači da 9. rujna, na prvi dan škole, neće biti najave štrajka. 

"U trenutku kada smo prihvatili takve razgovore i sastanke, donijeli smo zaključak da nema potrebe najavljivati štrajk", rekao je.

No dodao je da je ta odluka vrijedi samo do sljedećeg susreta s premijerom, te da će u štrajk ići ukoliko sindikati budu nezadovoljni njegovim rezultatom. [ Hina ]

Vezani članci
Školski portal: Poslušajte djecu: “Želimo da nas školuju sretni ljudi!”

Poslušajte djecu: “Želimo da nas školuju sretni ljudi!”

Vlada RH je doživjela do sada najveći i najmasovniji štrajk,…

Školski portal: Za sigurnu školu

Za sigurnu školu

Sindikat PREPOROD i učiteljske grupe s Facebooka >  Nastavnici organizirano…

Školski portal: Sindikati javnih službi idu u štrajk, počinju 28. studenoga

Sindikati javnih službi idu u štrajk, počinju 28. studenoga

… sve do ispunjenja njihovih zahtjeva za većim plaćama zaposlenika…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima…

Školski portal: Enes Kišević oduševio male Splićane

Enes Kišević oduševio male Splićane

Ovaj iznimno zanimljiv književni susret omogućio…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…