Nesvrstani
BIBLIOTERAPIJA
Čitanje kao terapija
objavljeno: 20. travnja 2015.

Pretpostavljajući da vaše dijete nije superheroj koji leti ili životinja koja govori, ono vjerojatno misli na situaciju u kojoj se glavni lik našao. 

Odnosno, na neki problem koji je lik morao riješiti. To je osnova razvojne biblioterapije.

Doslovno, značenje biblioterapije je liječenje knjigama, odnosno terapija čitanjem. Ona smiruje osobu, ublažava stres kod ljudi, smanjuje napetost.

Biblioterapija je riječ koja opisuje proces u kojem se uz pomoć knjiga pomaže rješavati stvarne probleme. Istina je da mnogi od nas već instinktivno prakticiraju biblioterapiju, samo što ne razmišljamo o tome.

Biblioterapija je „namjerna aktivnost koja zahtjeva pomno planiranje“. Stoga uzmite malo vremena da biste saznali što se događa „iza kulisa“, to će pružiti uvid u to kako čitanje odvesti na sasvim novu razinu.

Korist biblioterapije je trostruka: identifikacija, katarza i uvid. Jednostavno rečeno, čitajući primjerenu knjige dijete ima priliku:

  • povezati se i usporediti s glavnim likom i njegovim stanjem ili neprilikama
  • emocionalno se toliko vezati uz priču ili lik da se njegovi osjećaji otkrivaju
  • shvatiti da je problem rješiv ili barem da nije samo u njemu.

Zvuči iscrpljujuće? Ne nužno. Obično se sve to događa a da dijete to uopće ne zna. Ako ste odabrali dobru knjigu za situaciju svog djeteta, možete očekivati da će ono nešto naučiti kad je pročita. Iskoristite taj trenutak mudro. Budite spremni raspravljati o dvojbama lika s kojim se vaše dijete identificira jer ta rasprava može pomoći djetetu pri rješavanju njegovih problema.

Ključna je stvar da bi sve ovo funkcioniralo uvjeriti se da imate dobru knjigu. Uz toliko mnogo knjiga, kako znati koju odabrati?

 Saznajte više o problemima svog djeteta. Imali li problema u školi? Brine li se zbog nasilnika? Ima li problema kod kuće? Takva pitanja vodit će vas pri odabiru knjige koja može pomoći vašem djetetu.

Naposljetku, ne postoji samo jedna „prava“ knjiga. Evo još nekoliko načina uz koje se možete osigurati da ste na pravom putu:

  • uvjerite se da ste pravilno identificirali problem svog djeteta te potražite na internetu popis knjiga koje se bave tim problemom  
  • osigurajte da razina čitanja i vrsta knjige odgovaraju vještini i interesu vašeg djeteta
  • odaberite knjigu s vjerodostojnim likovima i realističnim zapletom.

Cilj je biblioterapije jednostavan: pomoći djeci da se nose s problemima uz pomoć pothvata likova iz knjiga.

Osim toga, biblioterapija potiče promjene u ponašanju osobe na bolje, posebice kad je u nekoj prijelomnoj ili teškoj životnoj situaciji.

C. S. Lewis je jednom prilikom rekao: „Čitamo kako bismo znali da nismo sami“.

 

Izvor:

http://www.education.com/magazine/article/Reading_As_Therapy/