UČITELJSKI SAVJETI RODITELJIMA

Poslušajte učitelja i pomognite svom djetetu na početku nove nastavne godine

srijeda, 11. rujna 2019.

Pročitajte ove savjete učitelja koji će vam pomoći da pripremite svoje dijete za novu školsku godinu.

Poslušajte učitelja i pomognite svom djetetu na početku nove nastavne godine
 1. Pravodobni odlazak na spavanje. Određivanje redovitog vremena za odlazak na spavanje i buđenje ključan je korak koji će vam pomoći da pripremite svoje dijete za nastavu i praktičan način da smanjite razinu stresa na početku školske godine.
 2. Radujte se učenju sa svojim djetetom. Ako se vaše dijete osjeća pomalo tjeskobno radi povratka u školu, neka vaš stav bude pozitivan. Sjetite se zabavnih i uzbudljivih događaja, izleta, projekata i ostaloga iz proteklih školskih godina te pokažite uzbuđenje zbog prilika za učenje novih stvari u nadolazećoj školskoj godini.
 3. Prošećite s djetetom do razreda. Praćenje djeteta do učionice može pomoći u tom prijelaznom razdoblju. Upoznajte svoje dijete s ključnim mjestima poput školskog WC-a, sportske dvorane, knjižnice i školskog restorana – dijete će se osjećati samopouzdanije ako zna gdje je što smješteno.
 4. Opremite svoje dijete. Zajednički odlazak u kupnju školskog pribora može biti zabavan način da djetetu dodijelite malo odgovornosti. Odredite parametre, ali dopustite djetetu da odabere ruksak, kutiju za ručak, bočicu za vodu, novu odjeću i neki osnovni pribor poput olovaka, bojica itd.
 5. Pričajte s djetetom o školi. Važno je da razgovarate sa svojim djetetom o školi. To mu pokazuje da cijenite njegovo obrazovanje. Pokušajte izbjeći općenita pitanja poput „Kako si proveo dan?”. Takva će pitanja najvjerojatnije rezultirati kratkim odgovorom. Umjesto toga, budite precizni.
 6. „Donesite školu kući”. Pomaganje djetetu s njegovom domaćom zadaćom učinkovit je način da pokažete da marite za ono što dijete uči u školi. Izložite školske projekte svog djeteta po kući, jer to također pomaže održati uzbuđenje radi učenja visokim. 
 7. Idite još dalje. Uključite se u školske događaje, jer to je ključan aspekt pokazivanja podrške i entuzijazma za iskustvo učenja vašeg djeteta. Sudjelovanje u školskim aktivnostima također je vrijedan način povezivanja sa školskom zajednicom. Možete mnogo naučiti u školi pričajući s drugim roditeljima.
 8. Držite oči (i uši) otvorenima. Ako su se navike vašeg djeteta drastično promijenile, to može biti znak da dijete ima poteškoća u prilagođavanju svom novom razredu. 
 9. Čitajte, čitajte, čitajte. Svakodnevno čitanje s djetetom neprocjenjiv je načina provođenja kvalitetnoga zajedničkog vremena. Uz druge dugoročne koristi, zajedničko čitanje također može biti praktičan način da odredite razinu čitanja svog djeteta.
 10. Povežite se. Redovito komuniciranje s učiteljem svog djeteta ključan je dio brige za njegovo obrazovanje. Učitelji vas mogu upozoriti na bilo kakve emocionalne, društvene ili akademske poteškoće vašeg djeteta u školi. Isto vrijedi i za vas: upozorite učitelje  o promjenama koje bi mogle utjecati na ponašanje djeteta u školi. Neki su primjeri bolest, razvod, smrt u obitelji, preseljenje ili novi posao roditelja.

 ……………………

NAPOMENA:

 • Scholastic je najveći izdavač dječjih knjiga na svijetu koji promiče pismenost putem milijuna knjiga za djecu svih dobi i razina čitanja.
 • Izvor: scholastic.com
Vezani članci
Školski portal: Raspored praznika sporan svima

Raspored praznika sporan svima

Početak nastavne godine pomaknut je za tjedan dana, na 9.…

Školski portal: 5 stvari koje morate reći svojim učenicima prvih tjedana škole

5 stvari koje morate reći svojim učenicima prvih tjedana škole

PRVI TJEDAN ŠKOLE je ključan za postavljanje tona u vašoj…

Školski portal: Vi ste dovoljni!

Vi ste dovoljni!

Imam poruku za vas. VI STE DOVOLJNI. Toliko mnogo učitelja…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…