Školstvo u medijima
UČITELJSKI SAVJETI RODITELJIMA
Poslušajte učitelja i pomognite svom djetetu na početku nove nastavne godine
objavljeno: 11. rujna 2019.
  1. Pravodobni odlazak na spavanje. Određivanje redovitog vremena za odlazak na spavanje i buđenje ključan je korak koji će vam pomoći da pripremite svoje dijete za nastavu i praktičan način da smanjite razinu stresa na početku školske godine.
  2. Radujte se učenju sa svojim djetetom. Ako se vaše dijete osjeća pomalo tjeskobno radi povratka u školu, neka vaš stav bude pozitivan. Sjetite se zabavnih i uzbudljivih događaja, izleta, projekata i ostaloga iz proteklih školskih godina te pokažite uzbuđenje zbog prilika za učenje novih stvari u nadolazećoj školskoj godini.
  3. Prošećite s djetetom do razreda. Praćenje djeteta do učionice može pomoći u tom prijelaznom razdoblju. Upoznajte svoje dijete s ključnim mjestima poput školskog WC-a, sportske dvorane, knjižnice i školskog restorana – dijete će se osjećati samopouzdanije ako zna gdje je što smješteno.
  4. Opremite svoje dijete. Zajednički odlazak u kupnju školskog pribora može biti zabavan način da djetetu dodijelite malo odgovornosti. Odredite parametre, ali dopustite djetetu da odabere ruksak, kutiju za ručak, bočicu za vodu, novu odjeću i neki osnovni pribor poput olovaka, bojica itd.
  5. Pričajte s djetetom o školi. Važno je da razgovarate sa svojim djetetom o školi. To mu pokazuje da cijenite njegovo obrazovanje. Pokušajte izbjeći općenita pitanja poput „Kako si proveo dan?”. Takva će pitanja najvjerojatnije rezultirati kratkim odgovorom. Umjesto toga, budite precizni.
  6. „Donesite školu kući”. Pomaganje djetetu s njegovom domaćom zadaćom učinkovit je način da pokažete da marite za ono što dijete uči u školi. Izložite školske projekte svog djeteta po kući, jer to također pomaže održati uzbuđenje radi učenja visokim. 
  7. Idite još dalje. Uključite se u školske događaje, jer to je ključan aspekt pokazivanja podrške i entuzijazma za iskustvo učenja vašeg djeteta. Sudjelovanje u školskim aktivnostima također je vrijedan način povezivanja sa školskom zajednicom. Možete mnogo naučiti u školi pričajući s drugim roditeljima.
  8. Držite oči (i uši) otvorenima. Ako su se navike vašeg djeteta drastično promijenile, to može biti znak da dijete ima poteškoća u prilagođavanju svom novom razredu. 
  9. Čitajte, čitajte, čitajte. Svakodnevno čitanje s djetetom neprocjenjiv je načina provođenja kvalitetnoga zajedničkog vremena. Uz druge dugoročne koristi, zajedničko čitanje također može biti praktičan način da odredite razinu čitanja svog djeteta.
  10. Povežite se. Redovito komuniciranje s učiteljem svog djeteta ključan je dio brige za njegovo obrazovanje. Učitelji vas mogu upozoriti na bilo kakve emocionalne, društvene ili akademske poteškoće vašeg djeteta u školi. Isto vrijedi i za vas: upozorite učitelje  o promjenama koje bi mogle utjecati na ponašanje djeteta u školi. Neki su primjeri bolest, razvod, smrt u obitelji, preseljenje ili novi posao roditelja.

 ……………………

NAPOMENA:

  • Scholastic je najveći izdavač dječjih knjiga na svijetu koji promiče pismenost putem milijuna knjiga za djecu svih dobi i razina čitanja.
  • Izvor: scholastic.com