Zanimljivosti
AUSTRIJA PLANIRA
Odvojeni razredi za agresivnu djecu
objavljeno: 18. rujna 2019.

… uskoro mogli pohađati nastavu u odvojenim razredima.

Kako je izvijestilo Ministarstvo prosvjete, učenici s teškim disciplinskim prekršajima trebali bi napustiti redovite razrede i pohađati posebne „razrede za predah” pod nadzorom pedagoga, stručnjaka za posebno obrazovanje. To bi trebala postati „obvezujuća i promptna mjera” za učenike koji ometaju nastavu.

Nekoliko austrijskih medija izvijestilo je prije nekoliko dana o nasilju u školama. Među ostalim, internetom kruži video o ​​incidentima u jednoj bečkoj školi, u kojem se može vidjeti kako učenici tjeraju učitelja u kut. Nakon što je učitelj pljunuo učenika, neki su ga adolescenti i fizički napali. Izvještaji nisu potaknuli novi plan, ali su ubrzali njegovu primjenu, izjavio je austrijski ministar obrazovanja Heinz Fassmann.

U planiranim posebnim razredima bit će smješteno najviše osam učenika. Učenici s problemima u ponašanju bit će ondje poučavani jednom ili dvaput tjedno, a samo u ekstremnim slučajevima bit će trajno odvojeni od matičnog razreda.

Poučavanje u „razredima za predah” za većinu onih koji ometaju nastavu može potrajati od tjedan do mjesec dana. „Ne bi trebalo trajati dulje”, kazao je Fassmann. U manje ozbiljnim slučajevima moguće je učenika poslati u „sobu za hlađenje” do kraja sata ili školskog dana.

Dosadašnji propisi o „suočavanju s teškim učenicima” nedosljedni su i djelomično nepraktični, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Osim mjera za učenike s problemima u ponašanju, Austrija nudi i dodatnu izobrazbu za nastavnike i ravnatelje. Također se predviđa preventivni sastanak prilikom sastavljanja novih razreda. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Der Spiegel ]