Iz školskog svijeta
SUPERJUNAČKA BORBA ZA SRETNIJI PLANET!
Naučite djecu kako mogu poput Ozonka i Ozončice spasiti Zemlju
objavljeno: 18. rujna 2019.

Upravo je zato izuzetno važno teme iz područja zaštite okoliša i prirode što jednostavnije objasniti najmlađima kako bi ih lako usvojili i kako bi po načelima održivosti živjeli od najranijih dana. No, nameće se pitanje kako to napraviti?

✿ UZ SUPERJUNAKE OZONKA I OZONČICU!

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo je kampanju s Rakuten Viberom, jednom od vodećih svjetskih platformi za razmjenu poruka, te je kreiralo 18 besplatnih ekskluzivnih stickera koji prikazuju simpatične superjunake Ozonka i Ozončicu.

Cilj kampanje je djeci i mladima na zabavan način približiti izuzetno važnu temu zaštite ozonskog sloja. Upravo on smanjuje količinu štetnog ultraljubičastog zračenja koja prodire do površine Zemlje i na taj način štiti živa bića na Zemlji.

Ovogodišnji Međunarodni dan zaštite ozonskoga sloja obilježen je 16. rujna pod sloganom ”32 godine obnove“čime je istaknut veliki uspjeh koji je postignut u zaštiti ozonskog sloja. Prema procjenama UN-a, protokol iz Montreala doveo je do ukidanja 99 posto kemikalija koje oštećuju ozonski omotač, u hladnjacima, klima uređajima i mnogim drugim proizvodima. Stručnjaci predviđaju da će do potpune uspostave prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog sloja doći oko 2050. godine što znači da imamo još dosta posla kako bismo u tome i uspjeli.

Svi koji preuzmu stickere sa simpatičnim superjunacima postat će i članovi Communityja „Ozonko i Ozončica“ gdje će moći sudjelovati u zabavnim i edukativnim interaktivnim aktivnostima poput likovnog natječaja u kojem će najbolji razredi (osnovnih škola) biti nagrađeni.

✿ Kako briljirati u natječaju?

Kroz zanimljive pitalice i inspirativne ideje kako ponovno upotrijebiti materijale koji bi inače završili u smeću, pomozite učenicima da i oni postanu superjunaci koji će s Ozonkom i Ozončicom spasiti Zemljin ozonski sloj.

Pretvorite recikliranje u učionici u svakodnevnu aktivnost te im pokažite da su i najmanji koraci važni.

Stari i osušeni markeri mogu se pretvorite u vodene boje, čašice od jogurta u lijepe posude za cvijeće, a plastične boce mogu se iskoristiti kako bi se učenike naučilo raditi kompost. Ovo su samo neke od ideja koje možete uvrstiti u nastavu i pokazati da svi možemo biti superjunaci koji čuvaju Zemlju od zagađenja.

U sljedeća tri mjeseca možete besplatno preuzeti „zeleni“ sticker paket na iOS i Android uređaje ili na računalo. Kako biste preuzeli stickere, unutar Viber aplikacije potrebno je odabrati opciju ”Više”, nakon toga kliknuti na “Trgovina naljepnicama” i unutra potražiti stickere ”Ozonko i Ozončica”. A može ih se preuzeti i OVDJE. 

Povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u partnerstvu s Rakuten Viberom, jednom od vodećih svjetskih platformi za razmjenu poruka, kreiralo je osamnaest besplatnih ekskluzivnih stickera koji prikazuju superjunake Ozonka i Ozončicu.

✿  Cilj ove kampanje je djeci i mladima na zabavan način približiti izuzetno važnu temu zaštite ozonskog sloja. Ozonski sloj je zbog fizikalno-kemijskih procesa izuzetno važan jer znatno smanjuje količinu štetnog ultraljubičastog zračenja koja prodire do površine Zemlje i na taj način štiti živa bića na Zemlji.

Ovogodišnji Međunarodni dan zaštite ozonskoga sloja obilježava se pod sloganom ”32 godine obnove” čime se želi istaknuti veliki uspjeh koji je postignut u zaštiti ozonskog sloja.

Republika Hrvatska zajedno s ostalim potpisnicama Montrealskog protokola aktivno sudjeluje u podizanju svijesti javnosti o značaju ozonskog sloja za život na zemlji i važnosti ukidanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj. Stručnjaci predviđaju da će do potpune uspostave prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog sloja doći oko 2050. godine.

“Veseli me što smo kreirali stickere posvećene zaštiti prirode i okoliša te što smo prva državna  institucija u Hrvatskoj koja je uspostavila suradnju s Viberom. Ova je kampanja jedna u nizu aktivnosti po pitanju prilagodbe klimatskim promjenama, a što je top tema ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu” rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav ĆORIĆ te pozvao građane da preuzimanjem stickera podrže ovu kampanju.

U tom smislu, sljedeća tri mjeseca korisnici mogu besplatno preuzeti „zeleni“ sticker paket na iOS i Android uređaje ili na računalo.

Za preuzimanje stickera, unutar Viber aplikacije potrebno je odabrati opciju ”Više”, nakon toga kliknuti na “Trgovina naljepnicama” i unutra potražiti stickere ”Ozonko i Ozončica”. A može ih se preuzeti i OVDJE.

Svi koji preuzmu stickere automatski će postati i članovi/ice Communityja gdje će moći sudjelovati u zabavnim i edukativnim interaktivnim aktivnostima, a pristupiti mu mogu OVDJE. Uz to na communityju će pratitelji moći razgovarati s Ozonkom i Ozončicom, ali i s njihovim gostima.

Kliknite OVDJE i preuzmite nove naljepnice Ozonka i Ozončice, podijelite ih s prijateljima i obitelji i PRIDRUŽITE SE najzelenijoj ekipi u Hrvatskoj!