Školstvo u medijima
III. GIMNAZIJA SPLIT
Gimnazijalci napravili spremnik koji umjesto vas prepoznaje i razvrstava otpad
objavljeno: 18. rujna 2019.

… oduševili su žiri VII. izdanja srednjoškolskog poslovnog natjecanja Ideja godine, ali i županiju koja je odlučila novčano podržati njihov projekt. Ideja godine je projekt u organizaciji portala srednja.hr Reportažu s novim detaljima projekta objavio je Dnevnik Nove TV.

Radimo na idućoj verziji prototipa u kojoj će SortIT imati pokretna vrata i manje spremnike koji će se namještati tako da predmet upadne u onaj odgovarajući, pojasnio je Antonio Nikolić kako napreduje prošlogodišnja Ideja godine.

Učenici III. gimnazije Split Duje Štolfa i Antonio Nikolić osmislili su inovativno rješenje za zbrinjavanje otpada. Budući da Hrvati recikliraju samo 15% otpada, spremnik SortIT koji sam razvrstava otpad, mogao bi riješiti problem.

Sceenshot: Dnevnik Nov@TV

………………..

– Naš pametni spremnik radi potpuno autonomno uz pomoć umjetne inteligencije – otkrio je Nikolić u reportaži Dnevnika Nove TV.

UREĐAJ ‘VIDI’ KAKAV JE OTPAD U PITANJU

Štolfa je objasnio kako u bazi podataka zasad imaju preko 2.000 fotografija.

– Na temelju fotografija uređaj otkriva o kakvoj se vrsti otpada radi. Iduća verzija imat će kameru koja će dodavati fotografije kako bi sustav bio još učinkovitiji – rekao je Duje.

Koliko je ideja značajna govori i činjenica da ju je prepoznala Splitsko-dalmatinska županija koja sad financijski potpomaže razvitak projekta.

UOPĆE NE TROŠI STRUJU

No ono što je najbolje u cijeloj priči jest činjenica da spremnik ne troši nikakvu dodatnu energiju.

– Potpuno je autonoman i napaja se  putem solarnih ćelija – otkrio je Antonio.

Mentor učenika Ante Bartulović za njih dvojicu ima samo riječi hvale.

– Sjajni su učenici i s njima nema puno posla. Mi samo malo potpalimo, oni naprave sve ostalo – kaže ponosni profesor.

Ne sumnjamo da dolazi budućnost u kojoj će, barem veće kante, morati imati ovakav uređaj.

ODUŠEVILI ŽIRI

Svoj pametni spremnik, splitski je dvojac predstavio u izvanrednoj prezentaciji na natjecanju Ideja godine.

Svojim idejom, poslovnim planom i prezentacijom oduševili su peteročlani žiri, spretno odgovorili na sva njihova pitanja i tako odnijeli prvo mjesto na Ideji godine 2019.

Nakon proglašenja pobjede osjećamo olakšanje. Ovakvom rezultatu potajice smo se nadali, ali nismo znali niti kakva je konkurencija ni kako će sve ispasti u prezentiranju ideje. Ključ pobjede možda je bio stupanj do kojeg smo mi već razvili projekt i njegova primjenjivost – izjavili su nakon pobjede u svibnju Duje i Antonio. [ IZ DRUGIH MEDIJA | srednja.hr  ]