Školstvo u medijima
‘SLALI SU INSPEKCIJU ZBOG GLUPOSTI’
Ukidaju se anonimne prijave protiv profesora?
objavljeno: 18. rujna 2019.

Ovo bi trebao biti mali korak za ministarstvo, a veliki za nas učitelje, rekla je ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja riječka nastavnica Tamara ŠOIĆ.

Nastavnici su u četvrtak u zgradu ministarstva donijeli 8.123 potpisa. Peticijom su zatražili ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika u školama.

  • ‘Prijavljuju nas zbog gluposti’

Ne tražimo da nas se ne kontrolira, već da nas se prijavljuje za gluposti. Vi se možete ne svidjeti nekome u zbornici i on će vas prijaviti jer mu se, na primjer, ne sviđa bluza koju nosite – slikovito je opisala Šoić.

Željko STIPIĆ, predsjednik sindikata Preporod, koji je bio među okupljenima, naglasio je kako je sada više no prije potrebno ukinuti mogućnost anonimnih prijava.

U Školi za život povećava se autonomija nastavnika pa je za očekivati da bi ovakvih prijava bilo puno više – objasnio je Stipić.

  • Veliki broj prijava je neutemeljen

I dok je Šoić naglasila kako se za velik broj prijava ustvrdilo da su neutemeljene, Stipić je podsjetio da se nedavno mijenjao Zakon o prosvjednoj inspekciji, kojim je, kako je rekao, “ministrica mogla, da je htjela, poslušati volju učitelja”.

No čini se da će upravo to i napraviti. Budući da je ministrica bila na terenu, donositelje potpisa primila je državna tajnika Branka RAMLJAK te pomoćnici ministrice Lidija KRALJ i Vlado PRSKALO. Nakon sastanka ministarstvo je najavilo novu izmjenu zakona.

Zahtjevi predstavnika bit će razmotreni u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima u kontekstu skore izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Očekujemo široku javnu raspravu po tom pitanju i apeliramo na sve zainteresirane obrazovne djelatnike da nam se jave s konstruktivnim prijedlozima u cilju što boljeg zakonskog rješenja, kazali su iz ministarstva.

Nastavnik Ivan PLANTIĆ rekao nam je da su ih u ministarstvu ugodno primili.

– Obećali su naše prijedloge nakon javne rasprave staviti u proceduru donošenja novog Zakona – pojasnio nam je detalje sastanka. Ishodom je zadovoljna i Šoić.

Ako se pokaže da je ovo što su nam obećali istina, onda mogu reći da sam oduševljena – zaključila je pokretačica peticije. [ IZ DRUGIH MEDIJA | srednja.hr