Zanimljivosti
NADARENI UČENICI I NJIHOVI MENTORI ✿ KREŠIMIR NEŽMAH – XV. GIMNAZIJA, ZAGREB ✿
Oskarovac kojemu je sve lako
objavljeno: 23. rujna 2019.

Tako je Krešimir svojoj bogatoj riznici trofeja dodao zlatnu medalju s nedavno održane Srednjoeuropske matematičke olimpijade u Češkoj te srebrnu medalju s Informatičke olimpijade u Azerbajdžanu kao i srebro na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi održanoj u Bratislavi. I dok smo s Krešimirom razgovarali za naše novine, trajala je Srednjoeuropska matematička olimpijada u Češkoj, s koje se vratio sa zlatnom medaljom kao apsolutni pobjednik.   

Osim ovih pet dobivenih Oskara znanja, kod kuće ih Krešimir već ima nekoliko, a sigurno mu ovih pet ne će biti i posljednji dobiveni, jer ambicije za izvrsnošću i želja za novim dokazivanja kod njega ne manjka.

„BERBA” OSKARA

Krešimir od ove jeseni kreće u treći razred sigurno jedne od najprestižnijih hrvatskih škola, zagrebačkog MIOC-a, koji mu pruža izvrsne uvjete za školovanje i pripreme te kompletnu izgradnju osobnosti. Odgovarajući na upit je li očekivao ovako bogatu „berbu” Oskara znanja kaže:

Moram priznati da sam očekivao da ću dobiti Oskara znanja, jer sam vrlo dobro radio, ali nisam ih očekivao čak pet. Cijele godine traju različita natjecanja, a Oskari znanja lijepa su potvrda za trud i rad. Lijepo je bilo čuti koliko sam ih dobio, ali bio sam i iznenađen da ih imam najviše. Dakako da sam zadovoljan, jer rad se, na kraju, kao što se svi u to uvjere, isplati – navodi Krešimir te dodaje kako zbog natjecanja često nakupi zaostatke u školi:

– Moram se dobro organizirati i raditi u one dane kad nema priprema i natjecanja, pa stignem napisat testove i sve obaviti za školu.

Krešimir dodaje da se za Olimpijadu pripremao na Krku i da su mu te pripreme dobro došle, jer tempo natjecanja i nastave u školi nije lak. Kaže i kako je na Olimpijadi bilo zanimljivo i dobro su se među ostalim i zabavili:

– Medalje koje smo osvojili definitivno nije bilo lako ostvariti. To je rezultat višegodišnjeg rada, pogotovo ove godine, ali i intenzivne pripreme mjesec dana prije Olimpijade.

Na upit kako je sve počelo s natjecanjima i uspjesima Krešimir kaže da se uopće ne sjeća početaka te kad se i kako zaljubio u informatiku i matematiku.

    Mislim da je to krenulo već od početka osnovne škole. Sigurno je pomoglo i to što su mi i roditelji vezani za ta područja pa sam tako vjerojatno ljubav prema informatici i matematici naslijedio od oca. Natjecati sam se počeo u četvrtom razredu osnovne škole i bilo je zabavno pa sam ostao uz to – navodi Krešimir, koji dodaje kako je zanimljivo što mu nikad sve nije bilo toliko privlačno na samoj nastavi, ali sve je usvajao bez problema.

POTPORA I SAMOSTALAN RAD

U osnovnoj su ga školi u početku najviše zanimale igrice na računalima, kao i većinu dječaka u toj dobi. U četvrtom ga je razredu otac uputio u Zagrebački računalni savez. Tu se počeo ozbiljno baviti informatikom te je u petom razredu sudjelovao na svom prvom natjecanja i osvojio prve medalje. U jednoj je kategoriji bio prvi, dok je u drugoj bio drugi. Krešimir kaže kako je možda bilo i drugih školskih natjecanja, ali se njih ne sjeća, jer ovo su bila prva velika natjecanja i ona su mu ostala urezana u sjećanje. No sjeća se da je bio i tužan što nije osvojio prvo mjesto i na drugome natjecanju.

Uz natjecanja u informatici, najvažnija su mu ona iz matematike, a ubilježio je i nekoliko nastupa na natjecanjima iz fizike, ali, kako sam navodi, više da bi skupljao iskustvo. Osim sudjelovanja na državnom natjecanju u sedmom i osmom razredu iz fizike, vrijedan je uspjeh i treće mjesto koje je ostvario u završnom razredu osnovne škole, ali i drugo mjesto na natjecanju u prvom razredu srednje škole. Svakako je najveće uspjehe postigao na informatičkim natjecanjima pa je tako već u osnovnoj školi u dvije kategorije osvojio ukupno šest prvih mjesta i dva druga. Kad je u pitanju matematika, tu je imao nešto teži put.

U nekoliko sam navrata iz matematike pokušavao proći na državno, no to mi je uspjelo tek u osmom razredu, kad sam osvojio drugo mjesto – navodi Krešimir te nabraja svoje uspjehe:

– U prvom sam razredu iz informatike i matematike bio treći, a iz fizike drugi, dok sam ove godine bio prvi u informatici i matematici. Isto tako, bio sam četiri puta na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, gdje sam bio dvaput prvi i jednom drugi.

Prvo međunarodno natjecanje na kojem je sudjelovao bila je Juniorska europska informatička olimpijada (EJOI 2017), gdje je osvojio zlatnu medalju.

Krešimir ističe kako mu je pomagalo i to što je uvijek dobivao veliku potporu svih oko sebe:

– Uvijek sam imao i sve uvjete potrebne da se nastavim baviti informatikom i matematikom. Tu su i razni mentori i bivši natjecatelji koji su uvijek bili voljni pomoći. No najveća su mi podrška roditelji. Oni su puno napravili kako bi osigurali da imam sve što mi treba za natjecanja i uvijek pomognu i naprave što mogu da mi olakšaju.

REZULTATI GOVORE SAMI

Ovaj vrijedni učenik kad govori o sebi nije previše rječit, ali očito djela i rezultati govore sami za sebe, a pri tome mu, kako navodi, pomažu i mentori s kojima radi s drugima u skupini.

– Tijekom cijele godine organizirane su dodatne tjedne pripreme u školi te stalne samostalne pripreme, a dio se priprema odvija i otprilike tjedan ili dva prije bitnih natjecanja kad dobijemo i dio slobodnog vremena, izvan škole. Isto tako, tu su i bivši natjecatelji koji drže predavanja cijele godine, na ljetnim kampovima, dodatnim satima, a puno je i samostalnog rada. Onda se obično vratim s natjecanja i nakupe se testovi i usmeni pa to uglavnom obavim u naknadnim rokovima. Tu su profesori dosta razumni i najčešće se s njima mogu dogovoriti o svemu. Na kraju ispadne da naizmjenično radim za natjecanja pa za školu – pojašnjava svoju situaciju Krešimir.

Odgovarajući na upit prepoznaje li naše društvo izvrsnost Krešimir kaže:

– Ne znam kako je to drugdje, pa ni ne znam je li bolje ili gore. No Oskari znanja lijep su primjer prepoznavanja uspjeha.

Na upit što bi trebalo mijenjati u našem obrazovnom sustavu kako bi se povećala kvaliteta Krešimir kaže kako je još premlad da bi mogao dobro dobro procijeniti kako treba organizirati obrazovni sustav koji bi odgovarao i bio prilagođen svima:

– Kao natjecatelj želim da se uvede vrsta specijalizacije. Mislim pri tome da nam se ostavi veći izbor kod toga što da učimo i da gradivo ne bude toliko opširno.

Za Krešimira nema predaha i on je toga svjestan te ističe kako su sada sva natjecanja prošla, ali uskoro će krenuti nova sezona.

– Pripreme kreću od početka školske godine. Tijekom cijele godine postoje razna natjecanja na kojima sudjelujem, a da bismo se spremali za njih imamo dodatne pripreme te za vrijeme praznika postoje kampovi. Natjecanja su često izvan Zagreba, zato je dio iskustva putovati po raznim mjestima unutar ili izvan države, vidjeti nove kulture i upoznati nove ljude. Mnogi od natjecatelja moji su prijatelji i na natjecanjima se svi družimo. Sam natjecateljski aspekt također je zanimljiv i zabavan – navodi Krešimir, koji se, dok je bio mlađi, uspješno bavio i sportom, posebno džudom, a sad često igra stolni tenis. Katkad ga na pripremama zaigra sa svojim mentorom Nikolom Dmitrovićem, ali nam nije otkrio tko pobjeđuje:

– Istina je da se sad manje bavim sportom nego prije, upravo zbog natjecanja. No smatram da je i sport vrlo bitan pa uvijek postoji dio vremena i za to.

O planovima za budućnost Krešimir kaže da je još pomalo prerano, jer tek je u trećem razredu srednje škole:

– Nisam još siguran što ću dalje. Zasad ću nakon srednje škole vjerojatno studirati matematiku na PMF-u, možda nešto u inozemstvu. A kasnije bih ostao u Hrvatskoj, ali ništa još nije sigurno.

…………………………………… 

Kompletna mlada osoba

Krešimirov mentor Nikola Dmitrović, koji je proveo brojne generacije učenika do velikih dostignuća, ističe kako je Krešimir vrlo vrijedan i sjajan učenik.

– To pokazuje svojim rezultatima i nezaobilazni je član olimpijskih timova iz informatike i matematike te odličan učenik XV. gimnazije. Radi se o kompletnoj mladoj osobi koja je već u ovoj mladenačkoj dobi dobro organizirana i zna što hoće te ništa ne prepušta slučaju – navodi Dmitrović, jedan od nekoliko njegovih mentora.

…………………………………… 

Sjajni učenici iz XV. gimnazije

Na 31. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi održanoj ovog ljeta u Bakuu u Azerbajdžanu naši su natjecatelji, svi iz XV. gimnazije, osvojili četiri medalje, a osim Krešimirova srebra isto je odličje osvojio Patrik Pavić, dok su Dorijan Lendvaj i Pavel Kliska bili brončani. Zanimljivo je da je ovo bila i najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim informatičkim olimpijadama. Svi su oni nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, koja je održana u Zagrebu u travnju. S članovima hrvatske informatičke reprezentacije i njihovi su stručni voditelji Josip Klepec i Ivan Paljak te odgovorni voditelj Krešimir Malnar. U istom je sastavu naša mlada informatička reprezentacija krajem srpnja ostvarila odličan uspjeh i na 26. Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi u Bratislavi.  

Tamo su, u konkurenciji 55 natjecatelja iz osam država članica, osvojili zlatnu i dvije srebrne medalje. Svakako, osim učenicima, velike zasluge pripadaju nastavnicima XV. gimnazije te njihovoj agilnoj ravnateljici Ljiljani Crnković, čiji učenici iz godine u godinu pokazuju da su najbolji ili među najboljima u Hrvatskoj.