Jučer-danas-sutra
DANI KAJKAVSKE RIJEČI
Dječje priredbe biseri su zlatarske manifestacije
objavljeno: 23. rujna 2019.

Nakon svečanog otvorenja u petak, Dani kajkavske riječi u subotu su nastavljeni priredbama dječjega kulturnog stvaralaštva. Najstarija od dječjih priredbi, likovna izložba „Čovjek čovjeku” otvorena je u OŠ Ante Kovačića iz Zlatara, a na njoj je izloženo 77 radova učenika iz 35 škola kajkavskoga govornog područja, odabranih između čak 665 radova pristiglih na natječaj.

Svi su sudionici dobili priznanja, a prof. Željka HORVAT-VUKELJA, ispred Školske knjige, pokrovitelja dječjih manifestacija, uručila je i nagrade posebno pohvaljenim učenicima. To su:

  • Hrvoje LEVATIĆ iz OŠ Petar Zrinski, Šenkovec
  • Adriana HLAJ iz OŠ Ivana Perkovca, Šenkovec
  • Leona DRVENKAR iz OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica
  • Antonio DŽIDA iz OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić
  • Petar JELAVIĆ iz OŠ Bistra
  • Anja HORVAT iz OŠ Braća Radić, Koprivnica
  • Vilim CRČIĆ iz OŠ Ante Kovačića, Zlatar.

Nakon likovnih vještina, posjetitelji manifestacije mogli su uživati i u recitatorskim vještinama malih pjesnika. Na 50. Zboru malih pjesnika izvedena je 51 pjesma 51 autora iz 40 škola kajkavskoga govornog područja. Pjesme za izvođenje između 311 uradaka pristiglih na natječaj iz 45 škola izabrao je stručni ocjenjivački žiri u sastavu prof. Željka Horvat-Vukelja, dr. sc. Ivo KALINSKI i prof. Ivančica TOMORAD. Autori su svoje stihove interpretirali sami, u tradicijskim nošnjama kraja iz kojeg dolaze. Pjesme se tiskaju u zbirci koja osim odabranih pjesama sadrži i najbolje likovne radove prispjele na natječaj za likovnu manifestaciju „Čovjek čovjeku”.

Pokrovitelj je Zbora Školska knjiga d.d. i Modra lasta, a pokrovitelj dječjih priredbi Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Ravnateljica POU-a dr. Jurja Žerjavića iz Zlatara Gordana VALJAK u pozdravnom je govoru istaknula ponos na najstarije priredbe Dana kajkavske riječi i zadovoljstvo što je Zbor malih pjesnika ponovno okupio kaj, ča i što, odnosno što su stigli gosti iz Žminja i Cernika. Da su djeca jamstvo da kajkavština neće biti odgurnuta na marginu istaknula je uz riječi dobrodošlice gradonačelnica Jasenka AUGUŠTAN-PENTEK, a uloženi rad, trud, entuzijazam i ljubav prema kaju, kulturni i baštini pohvalila je i zamjenica župana Jasna PETEK.

Čak 18 500 pristiglih radova tijekom godina svjedoči o iznimnoj kreativnosti mladih kajkavskoga govornog područja – istaknula je Jasna Petek.

Jubilarni Zbor malih pjesnika otvorila je u ime pokrovitelja, Ministarstva kulture, Lana KANIŽAJ, pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini.

Nakon predstavljanja malih pjesnika, posjetitelji manifestacije prošli su vremeplovom pjesničkih susreta, a jedan od gostiju koji su tijekom desetljeća nastupili na zlatarskoj pozornici bio je i glumac Jan KEREKEŠ, koji je izveo i svoju recitaciju „Biti z Varaždina”, koju je prije mnogo godina izveo na Zboru malih pjesnika.

Prema odluci prosudbene komisije, na ovogodišnjem Zboru malih pjesnika za najbolju interpretaciju pjesme nagrađeni su:

  • Anamarija ZAVRTNIK iz OŠ Vidovec za pjesmu „Penzija”
  • Roko ZELČIĆ iz OŠ Veliki Bukovec za pjesmu „Grdo vreme”
  • najbolja je pjesma autora iz nižih razreda „V prvom razredu” Luke HEČIMOVIĆA iz OŠ Dragutina Tadijanovića iz Zagreba
  • najbolja je pjesma domoljubne tematike „Liepa si” Ane LATIN iz OŠ Ante Kovačića iz Zlatara
  • treća nagrada pripala je Miji ŠALJI iz OŠ Petar Zrinski iz Šenkovca za pjesmu „Da bom zrasla”
  • drugu je nagradu dobio Luka KEREŠA iz OŠ Belec za pjesmu „Krič”
  • prva je nagrada pripala Vidi GRAHEK iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca za pjesmu „Druobna pesmica”
  • nagrađena je škola OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice, a nagrađena voditeljica Lidija NOVAK LEVATIĆ iz OŠ Gornji Mihaljevec.

Organizatori su uručili brojna priznanja školama iz kojih je tijekom godina pristiglo najviše radova, a zahvalnice su uručene i ravnatelju OŠ Ante Kovačića Marijanu Posariću, KPD Zlatarjeve, prof. Josipi HOPEK,prof. Zvonku ŠARČEVIĆU, Blanki SVIBEN, školama iz Žminja i Cernika. Gradonačelnica Jasenka Auguštan-Pentek prof. Željki Horvat-Vukelji, „dobroj vili” dječjih priredbi, kako ju je nazvala, odnosno Školskoj knjizi, uručila je i plaketu Grada Zlatara.

Program je nastavljen u Belcu, gdje je u šatoru na igralištu osnovne škole Senjuf izložbeni sajam OPG-ova, udruga i tradicijskih obrta, a uvečer je održana Noć pod lampašima – revija folklora KUD-a Belec i gostiju, dok su u glazbenom programu nastupiti Tamburaški sastav Fijaker i Tamburaški sastav Tajna. [ IZ DRUGIH MEDIJA  | zagorje.com ]