Školstvo u medijima
DJECA I DIGITALNO DOBA – KAKO IGROM RAZVIJATI DJETETOV IQ
Dr. Ranko RAJOVIĆ: Jedini posao djeteta do 12.godine je igra
objavljeno: 23. rujna 2019.

Jedini posao djeteta do 12.godine je igra, poručio je iz Rovinja dr. Ranko Rajović. Njegovo predavanje “Djeca i digitalno doba: Kako igrom razvijati djetetov IQ“ završilo je ovacijama publike.

„Djeca uče napamet, nema povezivanja informacija i zato nemaju funkcionalno znanje“, kazao je Rajović, najveći stručnjak u regiji za pitanje odgoja djece i suradnik UNICEF-a na projektu ranog poticanja intelektualnog razvoja djece.

Reforma obrazovanja, tvrdi, treba početi odmah i to ne samo reforma nego potpuna promjena sustava obrazovanja. Potvrđuje to i analiza prema kojoj je Hrvatska po rezultatima PISA testa ispod prosjeka Europe, a značajno zaostaje za prosjekom istočne Azije koja će očito dominirati u budućnosti. Naime, da bi dobro radili poslove budućnosti današnja djeca će morati razmišljati, a mi ih, upozorava dr.Rajović, obrazujemo na način da sve uče napamet.

Rajović je iznio niz primjera kako treba mijenjati metode učenja umjesto repetitivnih metoda bolje je učenje kroz igru, slaganje nelogičnih priča i metode u kojima ne ograničavamo djecu poručujući im da je nešto nemoguće.

„Pokvarili smo im čak i rođendane. Nekada se iščekivalo i otkrivalo, danas im netko kaže evo ti 50 eura pa sam kupi poklon. Ono iščekivanje kada se odmata papir s poklona to je djetinjstvo“, kazao je Rajović. [ IZ DRUGIH IZVORA | weekend.hr ]