Zanimljivosti
S GLAZBOM JE LAKŠE SVE
Glazba ubrzava razvoj dječjeg mozga i smanjuje depresiju
objavljeno: 27. rujna 2019.

Kontrolirano liječenje tijekom kojeg se sluša i svira učinkovit je tretman za probleme mentalnog zdravlja. Istraživanja pokazuju da uključivanje glazbene terapije u liječenje poboljšava društveno funkcioniranje osoba sa shizofrenijom. Terapija glazbom pokazala se učinkovitom i kao samostalni tretman za smanjenje depresije i kroničnih bolova.

Institut za mozak i kreativnost na Sveučilištu u Kaliforniji počeo je petogodišnje istraživanje 2012. godine, u suradnji s Filharmonijom Los Angelesa i Udruženjem Srce Los Angelesa, u nastojanju da otkrije utjecaj nastave glazbe na dječji socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj. Početni rezultati studije, objavljeni u znanstvenim časopisima, ponudili su dokaz o prednostima takvog obrazovanja u vrijeme kad su mnoge škole izbacile ili smanjile glazbeni i umjetnički program. Studija je pokazala da nastava glazbe ubrzava sazrijevanje slušnog puta u mozgu i povećava njegovu učinkovitost.

Tijekom istraživanja znanstvenici iz područja neurologije pratili su razvoj mozga i ponašanje u grupi od 37 mališana iz siromašnijih četvrti Los Angelesa. Djeca uče svirati instrumente, kao što je violina, u ansamblima i grupama te vježbaju do sedam sati tjedno. Znanstvenici su usporedili djecu glazbenike s vršnjacima koji treniraju nogomet i onima koji nemaju dodatne programe. U dvije je godine tako otkriveno da osjetilo sluha djece u glazbenom programu sazrijeva brže nego kod ostalih. [IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine  | Prema BBC Education  ]