Iz školskog svijeta
SAČUVAJMO ZEMLJU, JER RECIKLIRANJE NIJE BAUK
Pet velikih i malih ideja za recikliranje u školi
objavljeno: 26. rujna 2019.

Zanimljivim pitalicama i inspirativnim idejama o tome kako ponovno upotrijebiti materijale koji bi inače završili u smeću pomozite učenicima da postanu superjunaci.

Stari i osušeni markeri mogu se pretvoriti u vodene boje, čaše od jogurta u lijepe posude za cvijeće, a plastične boce mogu se iskoristiti kako bi se učenike naučilo raditi kompost. Uz zanimljive ideje pretvorite recikliranje u svakodnevnu aktivnost i pokažite učenicima da s malim promjenama svi možemo biti superjunaci koji čuvaju Zemlju od zagađenja.

✿ ZELENO NATJECANJE

Tko u mjesec dana može najviše reciklirati? Organizirajte timove unutar razreda ili izazovite drugi razred. U razredu organizirajte mali kutak s kantama za papir i plastiku i igra može početi. Na kraju mjeseca odnesite plastične boce na reciklažu, a od prikupljenog novca kupite sjeme cvijeća koje učenici mogu posaditi. Vremena su teška za leptire i moljce – njihova staništa nestaju, većina biljaka domaćina nestaje, a pesticidi se nakupljaju u njihovu okolišu. Možete im pomoći uzgajanjem onoga što im je potrebno, poput koprive, božikovine i bršljana, cvijeća, povrća i aromatičnog bilja.

✿ UKRASITE UČIONICU PLAKATIMA

Edukativni plakati jednostavan su i zabavan način da učenici nauče osnovna znanja o očuvanju okoliša. Na sredinu velikog papira nacrtajte osnovnu ideju poput prekrasnog planeta Zemlje te pozovite učenike da pomognu dovršiti plakat savjetima kako je očuvati – više voziti bicikl, saditi cvijeće i stabla, štedljivo koristiti vodu, odvajati otpad i sl.

 ✿ ORGANIZIRAJTE PREDAVANJE O RECIKLIRANJU

Iako možda mislite da vaši učenici znaju kako recikliranje funkcionira, to vjerojatno nije tako. Pozovite predstavnika ekološke udruge kako bi na jednostavan način učenicima objasnio „životni vijek limenke ili plastične boce”, od proizvodnje do toga gdje će ona završiti ako se ne reciklira na ispravan način.

 ✿ PUSTITE MAŠTI NA VOLJU

Djeca najbolje uče u igri i upravo zato je ovaj izazov idealan za usvajanje korisnih znanja za recikliranje. Zadajte učenicima tjedni zadatak gdje trebaju skupljati otpad koji će na satu moći ponovno iskoristiti, poput starih CD-a, čašica od jogurta, plastične boce, kutije od papirnatih maramica ili recimo starih perlica od kojih će izraditi posudice za cvijeće ili uzgoj graha, vazu za cvijeće ili gitaru. Nakon što su učenici naučili osnove recikliranja i sad već „kao veliki” razvrstavaju otpad, možete organizirati i kviz. Sliku pobjedničkog tima objesite na „zeleni zid” koji ste ukrasili umjetninama koje su učenici sami izradili od recikliranog otpada. Roditelje možete zamoliti i da doniraju različite predmete kojima se ne koriste, poput rabljenih igračaka, bilježnica, blokova i bojica i sličnoga te ih stavite u nagradnu vrećicu iz koje će pobjednici izabrati svoju nagradu.

✿ POSTANITE DIO NAJVEĆE HRVATSKE ZELENE ZAJEDNICE

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo je kampanju s Rakuten Viberom, jednom od vodećih svjetskih platformi za razmjenu poruka te su osmislili 18 besplatnih, ekskluzivnih stickera odnosno naljepnica koji prikazuju simpatične superjunake Ozonka i Ozončicu. Svrha je kampanje djeci i mladima na zabavan način približiti iznimno važnu temu zaštite ozonskog sloja.

Upravo ozon smanjuje količinu štetnog ultraljubičastog zračenja koja prodire do površine Zemlje i na taj način štiti živa bića na Zemlji, a mi se moramo pobrinuti da to i dalje uspješno čini. Svi koji preuzmu naljepnice sa simpatičnim superjunacima postat će i članovi zajednice Ozonko i Ozončica, gdje će moći sudjelovati u zabavnim i edukativnim interaktivnim aktivnostima poput likovnog natječaja u kojem će se nagrađivati učenici hrvatskih osnovnih škola. Pokažite što ste naučili u školi i neka učenici vašeg razreda postanu superjunaci koji s Ozonkom i Ozončicom spašavaju Zemlju.

U sljedeća tri mjeseca možete besplatno preuzeti „zeleni” paket naljepnica na uređaje iOS i Android ili na računalo. Kako biste preuzeli naljepnice, unutar aplikacije Viber potrebno je odabrati opciju „Više”, nakon toga kliknuti na „Trgovina naljepnicama” i unutra potražiti naljepnice Ozonko i Ozončica. A može ih se preuzeti i OVDJE.