Zanimljivosti
KREĆE OBNOVA OŠ NIKOLE ANDRIĆA U VUKOVARU
Za rekonstrukciju i dogradnju 18 milijuna kuna
objavljeno: 3. listopada 2019.

… mogao je pomisliti da je zadnja granata na grad heroj pala tek netom prije, budući da je školska zgrada bila puna oštećenja nastalih tijekom ratnog vihora. Štoviše, škola je u toliko lošem stanju da dvjestotinjak učenika već drugu godinu nastavu pohađa na drugoj lokaciji, u vukovarskoj Osnovnoj školi Antuna Bauera.

Ugovor o rekonstrukciji i dogradnji, investiciji od 18 milijuna kuna, potpisan je s resornom ministricom Blaženkom Divjak, koja je prema riječima vukovarskog gradonačelnika Penave peti ministar obrazovanja s kojim je škola dogovarala početak obnove. Ugovor predviđa da 80 sredstava treba osigurati MZO odnosno država, a po 10 posto Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija.

Ravnateljica škole Josipa KOTROMANOVIĆ SAUKA govori da se o obnovi govori već 20 godina i nikome zapravo iz njezina kolektiva nije jasno zašto je država svih ovih godina zaboravila na obnovu ove škole. Stoga im je laknulo što je ugovor konačno potpisan, ali su i dalje skeptični da će do obnove zaista doći:

– Znate i sami kako je. Naslušali smo se raznih obećanja dosad, sva su propala i mislim da su ljudi s pravom sumnjičavi. Tek kada radovi zaista počnu, kada ih vidimo, tek ćemo onda povjerovati u sretan završetak ove priče. A i djeca jedva čekaju da se vrate u svoju školu.

Upravo je djeci najteže palo čekanje na početak obnove, jer već drugu školsku godinu nastavu slušaju u Bauerici. Tamo zapravo nema dovoljno prostora za sve, pa su im i školski satovi kraćeni te ne traju 45, nego 40 minuta. Toliko o odrastanju i obrazovanju djece u istim uvjetima.

– Tijesno nam je. Otežano je izvođenje dodatnih i izvannastavnih aktivnosti. Dvije su to škole sada nagurane u jednu zgradu. Nije ni domaćinima lako, kamoli pak našim učenicima koji su svjesni da su tamo tek podstanari. Teško mi je reći tko je kriv što se toliko dugo čekalo s obnovom naše škole. Sigurno nije kriv samo jedan pojedinac, jer nam je svima u školi jasno da je zakazao cijeli sustav – zaključuje ravnateljica te nam obećaje kako će nam poslati fotografije radova čim počnu. A to bi se trebalo dogoditi za 15-ak dana.

Putem javne nabave, za izvođača radova na obnovi škole izabrani su Vodotoranj i Euromix iz Vukovara, a radovi bi trebali biti gotovi u sljedeće dvije školske godine.

Problem obnove te vukovarske škole godinama se prebacivao s Grada Vukovara na Vukovarsko-srijemsku županiju i obratno, a tek su se izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju iz srpnja 2018. ispunili zakonski uvjeti za ulaganje Ministarstva znanosti i obrazovanja pa je za sufinanciranje osiguran dio potrebnog novca. No baš poput kolektiva OŠ Nikole Andrića, i mi čekamo te ćemo u početak radova povjerovati tek kada padne prva lopata. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Branko NAĐ ]