Učitelji stvaraju
OŠ FRAN KONCELAK, DRNJE
Izložba učitelja za Dan učitelja
objavljeno: 4. listopada 2019.

Predložio nam je da odaberemo kolegu iz zbornice ili poznatu ličnost koju ćemo portretirati povodom Dana učitelja, 5. listopada 2019. Unatoč crtačkom neiskustvu i brojnim obvezama, odlučili smo sudjelovali u umjetničkom izazovu, pomalo sumnjajući u svoje sposobnosti.

Ipak, međusobna podrška i suradnja temelj su našega prijateljskog ozračja u zbornici te smo htjeli podržati Marijev projekt. Mario je uvijek u svojim kretivnim pričama nailazio na podršku kolektiva, ali i našeg ravnatelja koji ima izražen senzibilitet za umjetnost. On ističe kako su ga profesionalno oblikovali brojni projekti na kojim je do sada sudjelovao te se ovog puta ohrabrio i odlučio otići korak dalje. U samo nekoliko dana uspio je svojim mentorstvom ohrabriti ljude koji nikad nisu bili skloni crtanju na pomicanje vlastitih granica i stvaranju nemogućega – crtanje prepoznatljivih portreta.

Prvotno sramežljivo vježbanje početnih skica i dolaženje na Marijeve sate rezultiralo je obostranom izmjenom pozitivne energije i motivacije te smo svi prešutno odlučili da ćemo dati najbolje od sebe. Početničke pogreške izazivale su nemoć i frustracije koje su se postepeno pretvarale u zadovoljstvo postignutim i nevjerici da smo sposobni oblikovati kvalitetne portrete. Tijekom procesa crtanja, osim crtačkih vještina, svladali smo i onu najvažniju vještinu – vraćanja u školske klupe i preuzimanja uloge učenika koji se trudi svladati sve prepreke do ostvarenja cilja. Postupno završavajući portrete, svi smo bili dirnuti onime što je Mario izvukao iz nas, niti ne znajući što smo sposobni niti što svatko od nas nosi u sebi.

Zadovoljstvo postignutim dalo je novi polet našoj školi za neke svježe ideje i projekte, a našim učenicima uzore koji im pokazuju da se nema toga što se uz suradnju, trud i ljubav ne može postići. Za kraj, izdvojila bih nekoliko komentara kolegica koje su sudjelovale u crtanju portreta:

„Kad sam čula ideju kolege Marija da povodom Dana učitelja izrađujemo portrete, bila sam oduševljena, iako ne znam crtati. Mislila sam, idem probati pa šta bude. Nakon instrukcija koje smo dobili i mnogo savjeta našeg likovnjaka, uspjela sam nacrtati zadani portret tako da se prava osoba čak i može prepoznati. Voljela bih sudjelovati u više ovakvih projekata.”

Sanja ŠPOLJAR

„Zadovoljstvo je raditi s kolegom koji te uvjeri da, unatoč crtačkom neiskustvu, svatko, uz odlično vodstvo, može odraditi savršen posao. Strah od neuspjeha postaje nevažan, a portret izazov. Kad je mentor spreman riskirati, učenik napravi čudo.”

Ana TUSTONJIĆ DOMBAJ

„Kad sam završila s portretom, nisam mogla vjerovati da je to nacrtala moja ruka jer inače nisam vješta u crtanju. Mislila sam da uopće nemam dara za crtanje, no zahvaljujući Marijevim uputama nacrtala sam portret na koji sam ponosna.”

Tatjana PERIĆ

Na prvu pomisao da moram nacrtati portret stvarne osobe… i još k tome kolegice iz zbornice, pobudio je u meni veliki strah. Pa kako ću to, ne znam crtati ljude, sigurno ću se osramotiti… Ipak, izazov je bio veći od straha, uzela sam papir i olovku i krenula u svoju avanturu. Tri dana gledala sam u svoju kolegicu na papiru, sanjala je noću, ujutro provjeravala stvarnost crteža. I danas je tu! Moj prvi portret, prvi izazov, sreća i zadovoljstvo do neba. Nemam krila, a danas letim! Mario, hvala ti što si vjerovao u sve nas!”

Maja HIŽMAN

„Ideja o zajedničkoj izložbi radova povodom Svjetskog dana učitelja za svaku je pohvalu. Nakon dugo vremena, našli smo se u ulozi učenika, ne znajući što nas je snašlo, možemo li ili ne izvršiti zadatak– nacrtati portret osobe koju izaberemo. Vjerujem da smo svi ugodno iznenadili sami sebe uspješno završavajući portrete, a sigurna sam da se svaka minuta crtanja, sjenčanja, nesigurnosti i umora ipak isplatila. Ovo je bila prilika da se odmaknemo od svakodnevnih poslova i briga te odlutamo u svijet crtanja, isprobavanja i otkrivanja. Sretni su oni koji su je iskoristili.”

Stjepana KADIĆ

……….

Vedrana PINTARIĆ VETMA, učiteljica hrvatskog jezika iz OŠ Fran Koncelak u Drnju