Iz školskog svijeta
OŠ HINKA JUHNA, PODGORAČ | PODRUČNA ŠKOLA BUDIMCI
Odavanje počasti radi svih postignuća slijepih i slabovidnih osoba
objavljeno: 9. listopada 2019.

…kad se i Hrvatska priključila zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih. Učiteljica Patricija HERCOG iz OŠ Hinka Juhna iz Podgorača godinama u Područnoj školi Budimci sa svojim učenicima obilježava ovaj poseban dan s osnovnom svrhom razvijanja međusobnog uvažavanja osoba s invaliditetom i prijateljstvo u svim oblicima i ono što je jednako važno, osvijestiti već svoje učenike u mlađoj školskoj dobi da svi nekad uslijed životnih neprilika, bolesti možemo ostati slijepi.

Učiteljica polazi od svojih učenika, njihovih roditelja i članova lokalne zajednice u školi u kojoj radi, jer je i sama u razredu imala učenicu koja je od viduće osobe uslijed uznapredovale genetske bolesti postala slijepa. Osvijestiti jednu osobu o problematici slijepih i slabovidnih već je veliki napredak.

Tako je ove godine nastao međunarodni projekt obilježavanja Dana bijelog štapa kao rezultat suradnje dviju učiteljica razredne nastave susjednih država – učiteljice Patricije iz Osijeka [OŠ Hinka Juhna iz Podgorača, PŠ Budimci] i učiteljice Dragane ARSIĆ [OŠ „Sveti Sava” iz Foče] iz BiH. Učenici i učitelji diljem naše domovine i izvan nje raznim će aktivnostima, radionicama Građanskog odgoja i obrazovanja, međupredmetnim korelacijama, izvanučioničkom nastavom, suradnjom s Udrugama slijepih svoga mjesta i raznim susretima razvijati svijest i senzibilnost na probleme s kojima se slijepe i slabovidne osobe svakodnevno susreću. Odat će počast radi svih postignuća slijepih i slabovidnih osoba i priznanje na sve većoj samostalnosti i neovisnosti.

Učiteljica Patricija ostvarila je izvrsnu suradnju s Udrugom slijepih Našice, njezinim predsjednikom Rolandom BUTKOVIĆEM [koji je napisao zbirku poezije i knjigu, urednikom časopisa Opip, voditeljem radijske emisije Runda za sve] te Tatjanom BELOM, članicom i volonterkom Udruge, ali i majkom dječaka Borne. Borna je dijete s višestrukim oštećenjem, a glavno je sljepoća. Iako ima teži oblik cerebralne paralize danas je to dijete koje hoda bez pomagala. Borna je posljednjih nekoliko godina sa svojim terapijskim psom Rollyjem dragi gost u Patricijinoj učionici. Jedna će od aktivnosti u nadolazećem obilježavanju Dana slijepih u OŠ Hinka Juhna u suradnji s Udrugom, učiteljicom Patricijom i ravnateljicom škole Zdenkom VUKOMANOVIĆ biti „Doručak u mraku” za učenike i učitelje škole.

Svi sudionici projekta predstavit će svoj rad putem razredne i školske izložbe, literarnim i likovnim radovima, fotografijama, plakatima, e-knjigom, videokonferencijom s partnerima, moguće i predstaviti obilježeni dan u nekom od web 2.0 alata.

Projekt je otvoren na eTwinningovoj platformi koja ujedinjuje učitelje iz cijele Europe. Svi zainteresirani učitelji, odgajatelji i stručni suradnici pozvani su priključiti se ovom projektu.

………….

Piše: Patricija HERCOG, OŠ Hinka Juhna, Podgorač, Područna škola Budimci

….

Rođena i školovana u Osijeku, studij za učitelje završila na Učiteljskom fakultetu u Osijeku s pojačanim sadržajima informatike. Veliki naglasak  stavlja na humanitarni rad i projektni oblik nastave.