Zanimljivosti
PRVA OSNOVNA ŠKOLA BJELOVAR
Sad smo članovi mreže udruženih škola UNESCO ASPnet
objavljeno: 7. listopada 2019.

ASPnet povezuje obrazovne institucije diljem svijeta te u 182 zemlje okuplja više od 11 500 škola članica koje djeluju na potpori međunarodnom razumijevanju, miru, međukulturnom dijalogu, održivom razvoju i kvalitetnom obrazovanju u praksi.

Ova je mreža škola pokretač inovacija i kvalitete u obrazovanju s posebnim naglaskom na postizanje obrazovnih ciljeva o Globalnome građanskom obrazovanju i Obrazovanju za održivi razvoj, a djeluje na međunarodnoj i nacionalnoj razini.

U Republici Hrvatskoj članstvo u Mreži udruženih škola ASPnet ima samo 16 srednjih i devet osnovnih škola, a Prva osnovna škola Bjelovar jedina je članica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Škole članice promotor su UNESCO-ovih vrijednosti i integracije međunarodnih perspektiva u škole, pridonose razvoju inovativnih obrazovnih sadržaja, uvode nove metode poučavanja i pristupe učenju te provode multidisciplinarne projekte koji se odnose na mir i ljudska prava, održivi razvoj, globalno građanstvo i međukulturno učenje.

Školske koordinatorice, učiteljica Engleskog jezika Martina SUPANČIĆ i učiteljica Glazbene kulture Danica BARIŠIĆ već četvrtu godinu provode niz projekata i aktivnosti koje promiču UNESCO-ove vrijednosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Osnivačice smo dva međunarodna eTwinningova projekta Intangible (UNESCO) Heritage Around Europe i UNESCO Heritage Connects Europe za koje su primile Europsku oznaku kvalitete, što je dokaz da je rad učenika i učiteljica prepoznat na najvišoj europskoj razini. Ovi su projekti provedeni u suradnji s projektnim partnerima iz Italije, Grčke, Turske, Poljske, Litve i Španjolske.

U suradnji s kolegama učiteljima u svome radu nastoje poticati što više iskustvenog učenja kroz terensku nastavu i projektne dane u školi kojima se promiču UNESCO-ove vrijednosti kao npr. obilježavanje međunarodnih dana i međunarodnih godina. Kroz projektne dane u kojima su sudjelovali svi učenici i učitelji škole obilježena je 2018. Europska godina kulturne baštine i 2019. Međunarodna godinu autohtonih jezika.

Također, u Prvoj osnovnoj školi Bjelovar redovito se obilježavaju Međunarodni dani kulturne baštine u Hrvatskoj nizom izložaba, kvizova i aktivnosti koje promiču vrijednosti UNESCO-a.

………………….

Martina SUPANČIĆ i Danica BARIŠIĆ, školske koordinatorice za ASPnet, Prva osnovna škola Bjelovar