SEDAM SAVJETA KOJI ĆE VAM POMOĆI

Budite inspiracija u čijem će poučavanju učenici uživati

srijeda, 9. listopada 2019.

Ako ste učitelj, sigurno želite inspirirati i potaknuti svoje učenike. Mnogim bi učiteljima i samima dobro došlo malo ohrabrenja u ostvarenju ovih zadataka.

Budite inspiracija u čijem će poučavanju učenici uživati

Ovdje ćete pronaći savjete koji će vam pomoći da postanete učitelj u kojeg će se vaši učenici ugledati tijekom svog školovanja.

1) RISKIRAJTE U UČIONICI.

Katkad mislimo da je u učionici lakše igrati na sigurno nego riskirati. Međutim, ovo može voditi do nezainteresiranosti učenika za proces učenja. Nemojte se bojati riskirati kad poučavate, jer to je ono što će učenici zapamtiti od vaše lekcije. Što ste kreativniji u svom poučavanju, to će više vaši učenici dobiti iz vaših satova.

2) UZMITE U OBZIR INTERESE SVOJIH UČENIKA.

Želite li da vaši učenici dođu u školu svakog dana puni entuzijazma i željni učenja? To znači da morate obraćati pozornost na to kako učenici uče i kad dobivaju najviše iz svog učenja. Nekima ide dobro s knjigama, drugi vole učiti rukama, a neki žele ustati iz klupe i eksperimentirati. Obratite pozornost na ono što oni trebaju i pokušajte im izaći u susret.

3) OMOGUĆITE UČENICIMA MATERIJALE I IZVORE ZA UČENJE.

Koliko god biste željeli, ne možete biti tu za svoje učenike cijelo vrijeme. Način na koji im možete pomoći jest da im osigurate materijale i izvore da pomognu sami sebi kad vi to ne možete. Primjerice, možete im omogućiti pristup mrežnim stranicama koje nude instrukcije kad im zatreba pomoć sa zadatcima.

4) BUDITE ISKRENI KAD HVALITE UČENIKE.

Svi učitelji znaju da pohvala može pomoći samopouzdanju učenika i njihovom uspjehu u školi. Međutim, vaša pohvala mora biti autentična. Pohvala će imati više utjecaja ako ste iskreni. Potražite ponašanje koje možete pohvaliti, a za učenike će to biti mnogo značajnije.

5) SLUŠAJTE UČENIKE.

Učeniku ništa ne znači više nego kad ga zaista poslušate. Bez obzira na to koliko ste zaposleni, pobrinite se da ostavite dovoljno vremena da poslušate učenika koji vas treba. To će za njega imati mnogo dublji utjecaj i može zaista pomoći njegovu samopouzdanju u školi. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je to važno.

6) OSVRNITE SE NA SVOJ DAN.

Svakog se dana osvrnite na ono što ste radili u učionici. Razmislite o tome što ste napravili dobro, a što biste mogli poboljšati. Ako to pretvorite u naviku, možete kontinuirano poboljšavati svoj stil poučavanja. To može potrajati samo nekoliko minuta na kraju dana, ali iznenadit ćete se koliko važno može biti.

7) NEKA VAŠ STAV BUDE POZITIVAN.

Naposljetku, zapamtite da vaš stav gradi ozračje u učionici. Dođete li u školu osjećajući se negativno, učenici će to prepoznati i reagirati shodno tome. Dođete li s pozitivnim stavom, oni će upiti tu pozitivnu energiju i reagirati pozitivno. Neka vaša učionica bude pozitivna zona za vaše učenike. Oni će vam na tome biti zahvalni.

Ovi će vam savjeti pomoći da postanete učitelj kakav ste uvijek željeli biti. Isprobajte ih i otkrit ćete da će vaši učenici naučiti više i pritom uživati.

…………………………..

NAPOMENA

  • SAD: Craig Kemp obrazovni je savjetnik koji surađuje s ministarstvima, odjelima, školskim zajednicama i edukatorima da bi im pomogao razumjeti, osmisliti te primijeniti nove tehnologije i poboljšati nastavničku praksu i ishode učenja.
  • Izvor: mrkempnz.com
Vezani članci
Školski portal: Ideje, inspiracije i savjeti učiteljima

Ideje, inspiracije i savjeti učiteljima

U tekstu možete pronaći naše najdraže razredne citate i misli,…

Školski portal: Moramo imati povjerenje u učitelje i škole, rezultati će sigurno uslijediti!

Moramo imati povjerenje u učitelje i škole, rezultati će sigurno uslijediti!

… odbijanje svjetskih vlada da se prema učiteljima ponašaju kao…

Školski portal: Svako dijete početkom godine dobiva gotovo sve što mu je potrebno za nastavu

Svako dijete početkom godine dobiva gotovo sve što mu je potrebno za nastavu

Govorit ću o tome kako je strukturirana nastava u njezinoj…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…