Iz školskog svijeta
UČENICI PRVE GIMNAZIJE SPLIT U GRADSKOM KAZALIŠTU MLADIH
Ispraćeni dugotrajnim pljeskom nakon svoje izvedbe Macbetha
objavljeno: 7. listopada 2019.

Bilo mi je neobično zadovoljstvo vratiti se opet u Split jer sam još 2000. godine postavljao mjuzikl My Fair Lady u splitskom kazalištu s tadašnjim učenicima Prve gimnazije i učenicima Astor Collega iz Dovera. Oduševljen sam talentom ove djece i jako sam ponosan što sam radio s njima – kazao je Sherman.

Ravnateljica Prve gimnazije Dobrila Gotovac Stipaničev rekla je kako su učenici osim glumačkih, jezičnih, interkulturalnih i književnih elemenata rada na ovom projektu imali priliku raditi i na elementima scenografije, kostimografije, šminke i titlovanja. [ IZ DRUGIH MEDIJA | dalmacijadanas.hr ]

‘MACBETH’ U IZVEDBI UČENIKA SPLITSKE I.GIMNAZIJE

I. gimnazija Split od 21. rujna do 8. listopada 2019. ugostila je profesora Paula SHERMANA iz Dovera u Velikoj Britaniji, koji je održao intenzivne dvotjedne dramske radionice na engleskom jeziku za 30-ak učenica i učenika I. gimnazije.

U suradnji s profesoricama Olgom GRANIĆ (engleski jezik) i Sandom CAMBJ (hrvatski jezik), s profesorom Shermanom dogovoreno je da će krajnji zadatak ovih radionica biti izvedba poznate Shakespearove drame Macbeth, u režiji prof. Shermana, a u izvedbi učenika i učenica I. gimnazije.

Gradsko kazalište mladih Split i njihov ravnatelj Ivo PERKUŠIĆ ustupili su svoje prostore za probe i javne izvedbe te osigurali tehničku podršku, a neki su kostimi i rekviziti bili posuđeni od HNK-a Split. Učenici su osim glumačkih, jezičnih, međukulturnih, književnih elemenata rada na ovom projektu imali priliku i raditi na elementima scenografije, kostimografije, šminke i titlovanja.

Profesor Paul Sherman počeo je svoju uspješnu suradnju s I. gimnazijom kao redatelj mjuzikla My Fair Lady, koji su učenici I. gimnazije u suradnji s Astor Collegeom iz Dovera postavili na pozornici splitskog HNK-a još 2000. godine, a sad je došao u svojstvu prijatelja škole i free-lance instruktora glume i redatelja, i to nakon niza sličnih vrlo uspješnih projekata i radionica s mladim ljudima diljem Velike Britanije.

Premijera Macbetha održana je u četvrtak 3. listopada 2019. u 20 sati u GKM-u, a još dvije izvedbe održane su u petak 4. listopada 2019., u 12 i 14 sati, na istoj pozornici.

OSOBNA ISKAZNICA PREDSTAVE

dramaturg i redatelj > Paul Sherman

pomoćnica redatelja > Olga Granić

suradnici na projektu >  Sanda Cambj i Branimir Šilović

svjetlo i zvuk > Paul Sherman

scena i rekviziti > Ivana Đerek, Franka Mandić, Stella Blažević, Lucija  Vujnovac

kostimi  > Maja Ugrina, Ivana Mladinić, Ema Golubić

šminka > Dina Granić, Mija Sabljić, Marta Bešlić

titlovi > Laura Muštra i Nika Horvat

suradnica za zvuk > Karmela Jurčević

tehnička podrška > Siniša Čović, GKM

naslovnica i poster > Jelena Cambj

producent > Dobrila Gotovac Stipaničev

GLUMAČKA POSTAVA

MACBETH >  Vlaho Botica

LADY MACBETH > Lea Talia Meić

PRVA VJEŠTICA > Jana Videka

DRUGA VJEŠTICA >  Mia Mršić

TREĆA VJEŠTICA > Marta Smodlaka

DUNCAN, škotski kralj > Kristian Vidović

MALCOLM, njegov stariji sin > Luka Grubišić

DONALBAIN, njegov mlađi sin > Jakov Gugić

SATNIK, VRATAR, VELMOŽA, DOKTOR > Domagoj Silobrčić

ROSS, plemić > Karlo Milas

LENNOX, plemić > Sanda Božićev

BANQUO, vojskovođa > Nika Valčić

FLEANCE, njegov sin > Marta Bešlić

MACDUFF, vojskovođa > Mia Martinović

LADY MACDUFF  > Ana Rebić

DJEVOJČICA, njihova kćer > Nikolina Pribudić

GLASNIK > Korina Rakelić

PRVI UBOJICA > Maroje Milišić

DRUGI UBOJICA > Ante Gadža

TREĆI UBOJICA > Fabjan Vlašić

PRVA UTVARA > Nikolina Pribudić

DRUGA UTVARA > Korina Rakelić

TREĆA UTVARA > Marta Bešlić

DVORSKA DAMA > Antonia Masatović

MENTEITH, plemić > Nikolina Pribudić

ANGUS, plemić > Jakov Gugić

CAITHNESS, plemić >  Ana Rebić

SIWARD, mladi vojskovođa > Antonio Vučko

Radnja ove drame događa se u Škotskoj, u 12.stoljeću, u Macbethovom dvorcu Dunsinane i njegovoj okolici.

RIJEČ REDATELJA

Prije devetnaest godina režirao sam My Fair Lady u Hrvatskome narodnom kazalištu u Splitu, mjuzikl u kojemu su zajedno nastupili hrvatski i engleski učenici iz dviju prijateljskih škola: I. gimnazije iz Splita i Astor Collegea iz Dovera. Bio je to jedan u nizu zajedničkih projekata ovih dviju škola.

Ovoga puta u Splitu boravim radeći s današnjom generacijom učenika I. gimnazije na nešto drukčijem projektu – izvedbi tragedije Macbeth Williama Shakespearea. Zahvaljujući predanom i intenzivnom radu svih sudionika, bilo je moguće u samo devet dana ostvariti ovo što ćete upravo vidjeti na pozornici.

Učenici su se s posebnim žarom odazvali kazališnom izazovu i naučili mnogobrojne Shakespeareove retke u samo nekoliko dana, usavršavajući svoje umijeće glume i scenskoga nastupa kroz svakodnevne radionice i intenzivne probe. Tako su svojim talentom te marljivim i predanim radom pridonijeli kvaliteti ove predstave.

Znajući koliko je Shakespeareov jezik težak učenicima kojima je engleski materinski jezik, oduševljen sam voljom i sposobnošću s kojima su splitski učenici prionuli izgovoru Bardovih stihova s lakoćom postižući tečnost i razumijevanje. Uvjeren sam da ćete se, nakon odgledane predstave, složiti sa mnom da je ovo postignuće uistinu vrijedno divljenja.

Od srca zahvaljujem na podršci ravnateljici i nastavnicima I. gimnazije, kao i zaposlenicima Gradskoga kazališta mladih i svima drugima koji su pridonijeli da ovaj pothvat uspije. Posebno zahvaljujem svojoj najbližoj suradnici Olgi Granić, koja je omogućila da se ovaj projekt odvija s lakoćom i prema planu.

Na kraju, srdačno zahvaljujem i čestitam svim izvođačima i ostalim učenicima uključenima u ovu predstavu. Predivno je bilo raditi s njima. Ovo je njihova predstava i nadam se da ćete i vi uživati u njoj.

Paul Sherman, REDATELJ

…………………

ZAHVALE

Zahvaljujemo Turističkoj zajednici grada Splita na financijskoj i logističkoj podršci u realizaciji ovoga projekta.

Veliku zahvalnost dugujemo ravnatelju Gradskoga kazališta mladih Ivi Perkušiću kao i svim njegovim zaposlenicima, na ustupljenome prostoru za probe i izvedbe te na tehničkoj i drugoj podršci u realizaciji ovoga projekta.

Posebnu zahvalnost dugujemo Stipi Mađoru Božinoviću i Mačevalačkom klubu Split na posuđenoj opremi i stručnoj pomoći pri učenju osnova plemenitoga sporta kojim se bave i kojim poučavaju mlade naraštaje ovoga grada.

Hvala i svim djelatnicima I. gimnazije Split na iskazanome razumijevanju tijekom intenzivnih proba, pogotovo našem upravo umirovljenom ravnatelju Marijanu Puljizu na podršci ovome projektu u njegovoj najranijoj fazi nastanka te profesorici Koraljki Pejić na odlično obavljenom poslu prodaje i distribucije ulaznica.

Konačno, ali ne manje važno, zahvaljujemo intendantu HNK-a Split Srećku Šestanu i njegovim djelatnicima na posuđenim rekvizitima i kostimima. [IZVOR | gimnazija-prva-st.skole.hr ]