Zanimljivosti
I. OSNOVNA ŠKOLA BJELOVAR
„Volontiraj u Prvoj”
objavljeno: 10. listopada 2019.

Prvu radionicu vodila je učiteljica Petra TURKOVIĆ, a bila je posvećena vršnjačkoj pomoći u učenju i pisanju domaće zadaće uz pomoć suvremenih mrežnih alata.

Drugu radionicu vodila je učiteljica Martina SUPANČIĆ, a bila je posvećena svemiru – mlađi su učenici čitali slikovnicu „Let’s Explore Space” spisateljice Ally Stahl, nakon čega su izrađivali Sunčev sustav, pritom učeći nazive planeta na engleskom jeziku.

 „Let’s VolunPeer!” jednogodišnji je projekt Erasmus+ koji se provodi u dvjema fazama.

U prvoj su se fazi projekta prošle školske godine tri učiteljice engleskog jezika Helena GUSTOVIĆ LJUBIĆ, Petra Turković i Martina Supančić te učiteljica razredne nastave Nataša LJUBIĆ KLEMŠE usavršavale u inozemstvu u području uporabe IKT-a u nastavi, usvajanja inovativnih metoda i modela poučavanja, britanske kulture te u području pripreme, organizacije, provedbe i realizacije volonterskoga kluba.

Učiteljice su sudjelovale na jednotjednim i dvotjednim strukturiranim tečajevima u Ujedinjenom Kraljevstvu i na Malti te na job shadowingu na Azorima. Nakon usavršavanja, novostečena znanja upotrijebile su za osnivanje volonterskoga kluba u sklopu kojeg će voditi četiri različite sekcije:  

  • Creative English
  • Need Help?
  • All Things British
  • Volontiraj i prezentiraj

Svaki će tjedan učenici moći odabrati jednu od navedenih sekcijas, u sklopu kojih će moći učiti o najpoznatijim britanskim dječjim piscima i knjigama, uređivati školski e-časopis, dobiti pomoć u učenju od starijih vršnjaka uz uporabu suvremene tehnologije i mrežnih alata, učiti o britanskoj kulturi i načinu života te pobijediti strah od javnog nastupa i naučiti kako izraditi kvalitetnu prezentaciju.

Aktivnosti u volonterskom klubu trajat će cijelu školsku godinu, a učenici od prvog do osmog razreda moći će se za njih prijavljivati prema vlastitim sklonostima. Ideja za osnivanje volonterskoga kluba potekla je od potrebe za inovacijom školskoga kurikuluma te iskorištavanjem školskog prostora u poslijepodnevnim satima. Radom u volonterskom klubu učenici će moći poboljšati svoje jezične, digitalne i međukulturne kompetencije te se u isto vrijeme dobro zabaviti, naučiti nešto novo i korisno provesti svoje slobodno vrijeme.

…………

 Martina SUPANČIĆ, dipl. uč., učiteljica Engleskog jezika u I. osnovnoj školi Bjelovar