Jučer-danas-sutra
JA TAKO MISLIM
Ne očekujmo da dijete prihvati sva pravila odjednom
objavljeno: 11. listopada 2019.

Dosad se u nastavi previše vremena trošilo na ispunjavanje programa, pisanje slova i brojeva, a za poučavanje i razvijanje govorenja, čitanja, posebno aktivnog slušanja, kritičkog promišljanja, provođenje svrhovitih aktivnosti ostajalo je malo vremena.

 

Piše Jasminka ČAČIĆ, učiteljica razredne nastave, OŠ dr. Jure Turića, Gospić

………………….

Zato pomozimo djetetu da nauči upravljati sobom, provodimo igre s djecom koje razvijaju sposobnost koncentracije. Omogućimo mu da se osjeti uspješnim, to je važno! Kada dijete osjeća da može, ima snage i volje gurati dalje.

Ako prve školske zadatke ne svlada uspješno, ne će željeti učiti.

 Ne kritizirajmo, nego predlažimo pomoć i podržavajmo to što je dijete uspjelo odraditi samostalno, čak i kad nam to djeluje beznačajno, jer upravo se sada u djeteta razvija odnos prema učenju.

Učimo djecu da zatraže pomoć kad shvate da im je potrebna.

Što rade djeca kad im je teško, kad nešto ne uspijevaju napraviti? Počnu plakati, skrivaju se, pokušavaju prepisati od susjeda…

Stoga trebamo kod djece razvijati sposobnost da nam kažu da trebaju pomoć, da su umorni ili se ne osjećaju dobro, to je mnogo važnije od sposobnosti čitanja ili lijepog pisanja.

Ne zaboravimo dopustiti djeci da odahnu. Ne branite im malo se poigrati, proskakati. Poslije toga glava mnogo bolje radi. Ako samo ostanete sjediti uz udžbenike i listiće sa zadatcima ili računalo, mozak će samo „zakuhati” i od toga neće biti nikakve koristi.

Za djetetovo zdravlje, razvoj, intelektualni i tjelesni napredak važna je i prehrana. Skrećem pozornost roditeljima da ne šalju dijete u školu bez doručka.

Posebnu pozornost posvetite djetetovu učenju, jer je vrlo važno u ranoj dobi razviti mu radne navike. Ako se to ne dogodi, imat će problema u učenju, propustiti gradivo, imati lošije ocjene i uspjeh, što će mu umanjiti samopouzdanje.

Ne očekujte da dijete prihvati sva pravila odjednom i razvije navike u prvom tjednu polaska u prvi razred.

 Trebat će mu vremena da shvati da mu je škola stalna obveza, da se organizira i počne obavljati svoje dužnosti. Neka će djeca vrlo teško ući u ritam koji nameću školske obveze. Vrlo često poteškoće počinju već jutarnjim buđenjem, zbog toga savjetujem roditeljima da dijete na vrijeme ide na spavanje, jer prvašiću treba minimalno deset sati sna.

Često roditelji žele da njihova djeca odrastu kao izvrsni učenici, odlični sportaši ili glazbenici. Prekomjerne aktivnosti i tjelesni napor mogu uzrokovati probleme sa zdravljem.

Kako biste to izbjegli, potrebno je pažljivo planirati vrijeme aktivnosti i odmor djeteta. I zapamtite, djetetu koje je tek pošlo u školu važno je i dalje – igrati se. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Piše Jasminka Čačić, učiteljica razredne nastave, OŠ dr. Jure Turića, Gospić ]