Iz školskog svijeta
DORSET, ENGLESKA
Pile, blato i otvoren plamen – igračke u najbolje ocijenjenom vrtiću
objavljeno: 15. listopada 2019.

Iako su danas standardi sigurnosti stroži nego ikad prije, stručnjaci za obrazovanje odlučili su podržati pedagoge koji ustraju u borbi za djetinjstvo ispunjeno prirodom i izazovima koje ona pruža.  

Mališani vrijeme provode na otvorenome bez obzira na kišu ili vjetar, jer se svrtić rukovodi krilaticom „Ne postoji loše vrijeme, već samo pogrešna odjeća”. Prosječan dan provode pjevajući pjesme okupljeni oko vatre, gradeći kolibe i gacajući po baricama.

Matematiku uče pomoću grančica, a lišće i koru drveta upotrebljavaju za stvaranje umjetničkih djela. Također, uzgajaju svoje biljke i sami mijese tijesto za kruh. Kad počne padati kiša, djeca navlače kabanice i gumene čizmice te sklanjaju se pod nadstrešnicu od granja.

Kristeen FREER, koja je 2007. godine osnovala ovaj vrtić, kaže:

– Vjerujemo da su djeca onoliko sretna koliko su bliska s prirodom, u kojoj najbolje uče. Odrastala sam kampirajući s obitelji u prirodi, kao i moja djeca, ali sam shvatila da je mnogo djece koja nisu imala takva iskustva. Mnoga su djeca potpuno otuđena od prirode i odrastaju u četiri zida, okružena modernom tehnologijom. Mi pokušavamo odgojiti buduće tinejdžere koji se ne će lako dosađivati, već će znati cijeniti svijet koji ih okružuje.  [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine |  Prema Daily mail ]