GIMNAZIJA VUKOVAR

Predstavljena dva projekta na Maker Faire Zagreb 2019.

utorak, 15. listopada 2019.

Prvi put u Hrvatskoj organiziran je najveći obiteljski festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva, pod pokroviteljstvom organizacije Make Community (USA) i to zahvaljujući Hrvatskoj udruzi FabLab…

… koja već nekoliko godina aktivno sudjeluje u događanjima Maker Fairea širom EU-a te je ove godine sva ta iskustva uspjela dovesti u Zagreb.

Organizatori i domaćini ovoga velikog događanja znanstvenici su i popularizatori znanosti Roberto VDOVIĆ i Krešimir ČANIĆ.

Originalni Maker Faire održan je u San Mateu, Kalifornija, dok su domaćini svjetskih događaja Maker Faire Kansas City, Atlanta, Milwaukee, Orlando, Pittsburgh, San Diego, Silver Spring, Ottawa, Lisabon, Pariz, Rim, Berlin, Newcastle, Hanover, Oslo, Trondheim, Seul, Singapur, Taipei, Tokio i Shenzhen.

Gimnaziju Vukovar predstavljali su učenici Matko GAŠPARIĆ i Matija KARAULA sa svojim mentorima Sanjom PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ i Davorom ŠIJANOVIĆEM koji su na ovom festivalu izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva predstavili dva projekta: Pametni grad Vukovar i Seizmograf – detektor potresa.

Svoju su priliku za predstavljanjem projekata vukovarski gimnazijalci zaslužili zbog brojnih nagrada, plaketa, medalja i priznanja koja su osvojili tijekom svojih natjecateljskih nastupa na međunarodnim i državnim natjecanjima, smotrama i izložbama. Vukovarska gimnazija pozvana je i na Sajam inovacija Maker Faire Rim, Italija, koji će se održati od 18. do 20. listopada 2019. godine.

Maker Faire Zagreb održan je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, prošlog vikenda okupivši više od 200 zaljubljenika u tehnologiju svih godišta, zvanja i zanimanja, od nastavnika, majstora, hobista, pripadnika znanstvene zajednice, inženjera, znanstvenih klubova, umjetnika, studenata, učenika do komercijalnih izlagača. Svoje projekte predstavili su makeri ne samo iz Hrvatske već i iz Slovenije, Austrije, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine. Brojni posjetitelji imali su priliku vidjeti više od 70 projekata koje su izradili znatiželjnici koji uživaju u učenju i nesebičnom dijeljenju znanja radi podizanja svijesti o makers kulturi i željom motiviranja što većeg broja zainteresiranih za nove neobične ideje. Iako je Maker Faire primarno orijentiran na tehnologije budućnosti, mogle su se vidjeti inovacije i eksperimentiranja u cijelom spektru znanosti, inženjerstva, umjetnosti, performansa i zanatstva.

Osim projekata i atrakcija, održano je i mnogo radionica iz STE(A)M područja namijenjenih djeci i mladima o mogućim kreativnim i inovativnim načinima uporabe tehnologije, elektronike, softvera, 3D pisača i drugih tehnologija digitalne izrade poput izrade osobnih odjevnih elektroničkih predmeta.

Iznimno smo počašćeni što smo bili aktivni sudionici Prvog festivala Maker Faire Zagreb koji je ujedno prvi istaknuti Maker Faire u Hrvatskoj i bližoj regiji. Osim što smo predstavili svoje projekte i primili pozitivne, konstruktivne i hvalevrijedne povratne informacije, razmijenili smo razmišljanja o dobrobitima inventivnosti i kreativnosti s Albertom GAJŠAKOM, kreatorom poznatog MAKERbuina, te vidjeli raznolike projekte i gomilu inspiracije i kreativnosti kod djece i odraslih. Posebno nam se dojmio izložbeni prostor Industrijsko-obrtničke škole Zagreb, na kojem su učenici predvođeni svojom profesoricom Kristinkom Lemaić predstavljali uređaj Vacuum forming za izradu kalupa za odljevak. Izvrstan je osjećaj prošetati kroz inspirativni izložbeni prostor i razgovarati s izlagačima na štandovima, posebice učenicima iz osnovnih i srednjih škola koji su predstavljali svoje prve projekte, baš poput nas.

Zasigurno možemo reći da smo na Maker Faire Zagreb proveli ugodno vrijeme u druženju s kreativcima svih vrsta, razmijenili svekolika iskustva i znanja pa čak dobili i inspiraciju za nove projekte… ali to ćemo ostaviti za sljedeći Maker Faire Zagreb! – piše za Školski portal Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ iz Gimnazije Vukovar.

Vezani članci
Školski portal: Adventski kalendar o temi Računalne mreže

Adventski kalendar o temi Računalne mreže

Usustavljivanje je proces kojim se dobiva sažeti prikaz nastavnih sadržaja…

Školski portal: Sat kodiranja HoC2019

Sat kodiranja HoC2019

Jedna od aktivnosti bila je izrada računalne igre pomoću softverske…

Školski portal: Poboljšajmo naše poučavanje

Poboljšajmo naše poučavanje

Projektna koordinatorica i učiteljica Hrvatskoga jezika Gorana Babić sudjelovala je…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Strašno je, neargumentirano, etiketirati pripadnike struke

Strašno je, neargumentirano, etiketirati pripadnike struke

Interpretirajući brojku od 125 prvašića koji…

Školski portal: Utrka do 20

Utrka do 20

Potrebno vam je samo nekoliko stvari…

Školski portal: Lijep i dobar kao što su i djeca

Lijep i dobar kao što su i djeca

Smib je nastao jedne zime u…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…