Jučer-danas-sutra
ŠTRAJK SE NASTAVLJA, A BRANIMIR MIHALINEC JE PORUČIO
Neka nas Vlada ne zove ako su njihovi prijedlozi manji od naših, nismo se došli cjenkati
objavljeno: 16. listopada 2019.

… u zagrebačkim školama bilježi odličan odaziv, a nastavak štrajka najavljuju jer nemaju osjećaj da će ponovno uspostaviti socijalni dijalog s Vladom i tako doći do rješenja.

Sutra će se štrajkati u četiri županije: Zadarskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Konferenciju za novinare sindikalci su organizirali pred Banskim dvorima jer su tamo htjeli sresti premijera Andreja Plenkovića, no kako se promijenila satnica Vlade i Sabora, od toga su odustali.

“Ali nisu se promijenili naši zahtjevi, neka nas Vlada ne zove ako su njihovi prijedlozi manji od naših i ako se žele cjenkati. Jasno smo objasnili sve zahtjeve”, poručio je Mihalinec.

Nismo se došli cjenkati, jasno smo objasnili zašto tražimo povećanje koeficijenata za 6,11 posto. Ispod toga nismo spremni u ovome trenutku uopće razgovarati, naglasio je.

Na novinarsko pitanje brine li sindikate odnos stranaka u vladajućoj koaliciji, Mihalinec kaže kako se nisu htjeli baviti politikom.

“Mi smo sve trebali riješiti u svibnju ove godine, nismo imali ideju o tome da se trebamo baviti politikom i brinuti o sudbini Vlade. Imali su mogućnost donijeti uredbu o izmjeni koeficijenata”, rekao je Mihalinec.

Zbog toga je poslao poruku i predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku da ne brani sindikate, kako to trenutno radi u javnosti,  jer nije HNS pokrenuo ovu inicijativu, nego sindikati još prošle godine.

“Drago nam je da HNS stoji iza ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, ali to nije njihov projekt ni inicijativa, molimo da nas ne zastupa kako je to učinio na jednoj javnoj televiziji”, objasnio je Mihalinec, i poručio je da što dulje štrajk traje, to nastavnici od Vlade dobivaju poruku da nisu vrijedni, osim kada trebaju dati svoj glas na izborima. “Neka budu izbori ako moraju, pa ćemo dati glas nekome.”

Štrajka se ‘ dotaknuo’ i zagrebački gradonačelnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić: “Za zagrebačke prosvjetne radnike već su osigurana viša primanja a to treba napraviti i na razini države. Sedamsto učitelja i nastavnika već ima 16,43 posto veće plaće u Gradu Zagrebu. Očekujem od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da, ovih dana, to napravi na razini države, povisi plaće šest posto i da se prekine ova agonija”, rekao je Bandić za N1 televiziju uoči saborske rasprave i sastanka Kluba Stranke solidarnosti i rada.

Rekao je da mu je žao učitelja, roditelja i djece, jer se bespotrebno muče.

Ističući da je cijeli život posvetio Zagrebu i domovini, ponovio je da su za Hrvatsku važna tri prioriteta: demografska obnova, znanje i obrazovanje te rad i zapošljavanje. 

Ocijenio je kako to zna premijer Plenković, a ne zna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Nju je optužio da ucjenjuje premijera te da je bila protiv besplatnih udžbenika i povećanja plaće.

“Paradoks je da je ministrica i koalicijski partner premijera, a 50 posto krivice snosi sam”, rekao je Bandić odbacivši tezu da se on pridružio ucjenama.

“Kad smo u proljeće tražili besplatne udžbenike, bila je slična situacija i premijer je presjekao. Imamo besplatne udžbenike zahvaljujući Stranci rada i solidarnosti. Sada očekujemo ponovno od premijera da čita te prioritete jer su uvjet razvoja Hrvatske”, istaknuo je. Premijera je pozvao da zajedno nastoje provesti ta tri prioriteta, “a ne da se bore za fotelje”.

Bandić je u ponedjeljak sa stručnog skupa učitelja Plenkoviću uputio zahtjev da osigura “više plaće učiteljima ili više neće biti ove Vlade”. Isti dan, nakon sjednice Predsjedništva stranke je rekao kako “Vlada ima apsolutno povjerenje njegove stranke dok god budu realizirali projekte za boljitak građana” i da će “zadnji napustiti koaliciju”.

Premijer Plenković je pak istaknuo da ‘ucjena nema, a rješenja ima’ pa će se o svemu razgovarati. [Hina]